Завдання Вищого комітету сирійської опозиції в Ер-Ріяді - втілювати рішення Америки

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Політичні події, пов'язані з Сирією за останні дні, різко збільшили свої темпи. Саудівська Аравія зібрала в Ер-Ріяді так звані «Сили повстанців і сирійської опозиції» з 9-го по 11-е грудня 2015 року.

На цій конференції делегати виділили групу з 34 осіб, які увійшли до складу так званого «Вищого комітету» опозиції. 17.12.2015 р в Ер-Ріяді «Вищий комітет» вдруге провів своє засідання, на якому очільником його штабу був обраний Ріяд Хіджаб. На засіданні також було запропоновано модифікований варіант підсумкової заяви конференції в Ер-Ріяді, що перетерпів низку поправок, включаючи численні згадки «громадянських принципів», коли мова ведеться про майбутнє Сирії. Також лунали слова про «обов'язковість» реструктуризації та відтворення військових установ та інститутів служб безпеки при тому, що раніше щодо цього використовувалося слово «необхідно».

Згідно з останньою версією, «учасники погодилися на тому, що метою політичного врегулювання є створення держави, заснованої на цивільних принципах, без того, щоб у Башара Асада, стовпів його режиму і його символік було місце в якому-небудь майбутньому державному устрої». Це відрізняється від попередньої версії, в якій йдеться, що метою є «створення нового режиму без того, щоб у Башара Асада і його соратників було місце в ньому». Також нова версія містить в собі фразу про «створення перехідного урядового штабу, який матиме всі політичні повноваження», а також про «втілення перехідного положення, про яке йдеться в заяві, прийнятій в Женеві у 2012 р.». Поряд з цими вставками була вирізана фраза про те, що учасники конференції «висловили свою згоду з тим, щоб політичні опозиційні фракції сформували новий уряд».

Зміни набрали чинності після заяви про це в Ер-Ріяді за день до оголошення резолюції Ради Безпеки ООН №2254 від 18.12.2015, про яку було сказано, що це - дорожня карта по вирішенню сирійського конфлікту.

Текст резолюції говорить про початок переговорів на початку січня наступного року. Зокрема, в ній говориться: «Від Генерального секретаря ООН потрібно за допомогою добрих прагнень і зусиль його спецпосланця в Сирії запросити представників сирійського уряду та опозиції до того, щоб поквапитися взяти участь в офіційних переговорах про початок перехідного політичного процесу. Переговори повинні відбутися на початку січня 2016 року. Переговори на цій конференції будуть вестися в рамках Женевських заяв і відповідно до міжнародної заяви від 14.09.2015 з метою досягнення політичного врегулювання кризи на постійній основі».

У резолюції Ради Безпеки ООН з посиланням на Ер-Ріяд говориться: «... відзначаючи, зокрема, можливість засідання в Ер-Ріяді з 9-го по 11-е грудня 2015 року, яке внесе свій внесок у вигляді підготовки до переговорів під егідою ООН з політичного врегулювання конфлікту відповідно до Женевських і Віденських заяв, з нетерпінням очікується прибуття спецпосланця Генерального секретаря ООН до Сирії для завершення зусиль у цьому напрямі...».

Остаточний варіант заяви конференції в Ер-Ріяді у підсумку виявився далеким від початкового тексту резолюції, прийнятої Радою Безпеки ООН, навіть у питаннях, що стосуються майбутньої долі Асада. Хоча резолюція Ради Безпеки ООН і не говорить про долю Асада, проте, заява в Ер-Ріяді наголошувала: «...без того, щоб у Башара Асада, стовпів його режиму і його символік було місце в якому-небудь майбутньому державному устрої». Але навіть у цій заяві йшла обмовка про «майбутній устрій», що мало на увазі під собою твердження присутності Асада на час перехідного періоду.

Будь-які хвастощі, що виходять від злодіїв революції, і винахід так званих «Вигаданих констант» перед початком переговорів є хвастощами, які призведуть до внутрішнього саморуйнування, і це - не що інше, як спроба виправдати злочини попередніх компромісів. Ріяд Хіджаб, який переметнувся зі складової частини основи режиму в главу «Вищого комітету» по переговорах, заявив, що «переговори не вплинуть на військові зусилля на землі до тих пір, поки цілі сирійської революції по позбавленню від режиму не будуть втілені». Хіджаб забуває про те, що говориться в резолюції Ради Безпеки: «... підкреслює необхідність створення механізму контролю по припиненню вогню, перевірку цього припинення та звітність по ньому. Від Генерального секретаря ООН потрібно надати Раді Безпеки доповідь про існуючі варіанти по створенню даного механізму за підтримки Ради. Ця робота має бути проведена найближчим часом, і на це відводиться трохи більше місяця з дня прийняття цієї резолюції. Країни-члени Ради повинні спонукати до надання будь-якої допомоги для цього, в тому числі - до технічної та матеріальної підтримки». Також він забуває ще про одне, про що йдеться в резолюції: «Він повторив своє звернення, що міститься в резолюції № 2249 (2015), на адресу країн-членів щодо недопущення і припинення терористичних актів, що чиняться організаціями «Ісламська Держава» ( відомої як «ІДІЛ»), «Джабхат ан-Нусра» та іншими угрупованнями, утвореннями, спільнотами та приватними особами, пов'язаними з організацією «Аль-Каїда», з «ІДІЛ» або з якоюсь іншою терористичною групою, визнаною такою з боку Ради Безпеки. Пізніше може бути узгоджена міжнародна підтримка Сирії згідно з визначенням Ради Безпеки відповідно до заяви від 14.11.2015. Має бути покінчено з укріпленими пунктами, створеними цими угрупованнями в багатьох частинах Сирії. Варто відзначити також, що згадане вище припинення вогню не відноситься до наступальних або оборонних операцій, що проводяться проти цих осіб, угруповань, спільнот і утворень, що передбачено в заяві міжнародної команди з надання допомоги Сирії від 14.11.2015».

Переговори вестимуться про комітет перехідного уряду, який «буде мати всі виконавчі повноваження». Чи буде уповноважена ця адміністрація повести війну проти угруповань, утворень, спільнот і приватних осіб, звинувачених у тероризмі згідно з директивами Ради Безпеки? Можливо, позаду них стоятиме Америка, і Асад буде ще залишатися при правлінні, щоб підштовхувати повстанців об'єднатися з його режимом для ведення війни проти інших повстанців!

Незважаючи на все це, ми впевнені в тому, що Аллах Всемогутній зведе нанівець усі хитрощі змовників і розіб'є плани тиранів. Ми вкрай сумуємо через те, що бачимо, як деяка група мусульман тоне в невігластві і політичному обмані, вхопившись за хвости невірних і ставши позаду них у вигляді інструментів у їх змовах. Після цього ці мусульмани перестали слухати насіхат і не відповідають на попередження, вважаючи, що саме вони і чинять правильно. Ми просимо Аллаха, щоб Він дав цій Уммі зробити правильний висновок, а вона вибрала б праведний Халіфат за методом пророцтва.


Автор: Абдуллах Махмуд
Источник: газета «Ар-Рая»
23.12.2015

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню