Перспективи сирійського переговорного процесу в Женеві

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У понеділок 14.03.2016 почався новий раунд сирійських переговорів. Регулював хід зустрічі представників офіційного Дамаска і опозиції спецпосланець ООН Стаффан де Містура - він визначив сторони, які братимуть участь на переговорах, рамки і порядок денний.

Він сказав, що непрямі переговори почнуться в обіцяний час, без будь-яких затримок, з першими прибулими делегаціями, і що понеділок є найбільш важливим днем в цих переговорах, на яких порушуватимуться багато питань. А також він сказав, що будуть розглядатися головні три питання: можливість формування нового уряду, створення нової конституції і підготовка загальних виборів під егідою ООН протягом наступних вісімнадцяти місяців з дня початку переговорів 14.03.2016.

Уряд Башара Асада погодився взяти участь в цих переговорах. Також домовилися про присутність представників офіційної опозиції в особі Вищої комісії з переговорів. Делегації поспішили до Женеви, і вже було опубліковано фото Асада аль-Зуби з Мухаммадом Аллушем, який оцінюється як головний парламентер і є політичним відповідальним в організації «Армія Ісламу».

Як завжди, між сторонами до і після переговорів були словесні суперечки. Валід аль-Муаллем, міністр закордонних справ режиму Башара, сказав на прес-конференції в Дамаску, яка відбулася в суботу вдень: «Ми вирушимо до Женеви, але не знаємо, з ким ми там будемо вести переговори. Ми проведемо там 24 години, і якщо не знайдемо там нікого, то повернемося до Дамаску, і відповідальною за провал буде інша сторона». Валід аль-Муаллем відмовився приймати умови де Містури, оголошені перед початком переговорного процесу, сказавши: «Посланник ООН в Сирії Стаффан де Містура не має права пропонувати порядок денний. Про це повинні домовитися співрозмовники, тому що в основі це - сирійсько-сирійські переговори, очолювані Сирією».

А аль-Зубі, глава сирійської опозиційної делегації по переговорах, сказав, що «формування перехідного уряду з усіма виконавчими повноваженнями, в тому числі - повноваженнями президента, є основою переговорного процесу». Додавши, він сказав: «Застосування 12 і 13 статей резолюції Ради Безпеки №2254 все ще ігнорується. Асад повинен звільнити затриманих, якщо він серйозний в своїй заяві про переговори». Далі він продовжив: «Режим Асада повинен говорити про долю сирійців і про їх порятунок, перш ніж говорити про долю Асада в Сирії». Що ж стосується «головного переговірника» Мухаммада Аллуша, то він сказав: «До прес-конференції ми зустрічалися з Валідом аль-Муаллемом, і його слова вказують на відсутність серйозності по відношенню до переговорів». Він додав: «Ми прибули до Женеви для формування перехідного уряду, в якому не повинно бути Башара Асада», - таким чином, медіа-суперечки між представниками, які беруть участь в переговорах, продовжилися, і аль-Муаллем сказав, попередивши, що «уряд не буде вести діалог ні з ким, хто говорить про роль президента... це - червона лінія, це належить тільки сирійському народові». На що Мунзір Махус, прес-секретар сирійського опозиційного органу, сказав: «Я думаю, що він забиває цвяхи в труну Женеви, і це зрозуміло ... Аль-Муаллем зриває переговори в Женеві перш ніж вони почнуться».

Але, не дивлячись на заперечення обох делегацій - режиму і опозиції - проти заяв де Містури, незважаючи на такі різкі протистояння в ЗМІ, які створюють певну атмосферу переговорів, де Містура ще раз підтвердив ті ж позиції, заявлені ним на самому початку, сказавши: «Президентські і парламентські вибори будуть проведені в Сирії під контролем ООН протягом вісімнадцяти місяців з цього моменту». Він зазначив, що «дата виборів буде встановлена в Женеві наступного понеділка за столом переговорів».

Де Містура знову уточнив і підтвердив той факт, що на мирних переговорах, запланованих в Женеві в період з 14 по 24 березня, будуть розглянуті три питання: формування нового уряду, нової конституції і проведення виборів в найближчі вісімнадцять місяців з дати початку переговорів - 14 березень.

Він зазначив, що він «сподівається досягти на першому етапі переговорів прогресу, по крайней мере, в першому питанні - в формуванні нового уряду».

Також він зазначив, що в цьому раунді переговорів буде зроблено перерву на термін від одного тижня до десяти днів, а потім переговори знову відновляться, і пояснив, що переговори будуть проходити в окремих залах наодинці з представниками влади та опозиції.

Америка у співпраці з Росією проклала шлях для цього раунду переговорів. Держсекретар США Джон Керрі заявив, що «насильство значно знизилося з моменту вступу в силу угоди про припинення бойових дій два тижні тому». Він сказав в кінці свого візиту до Саудівської Аравії: «Режим перемир'я, що почався з 27 лютого, не порушується, а рівень насильства знизився приблизно на 90 відсотків». А щодо скарг сирійської опозиції, що підтверджують порушення режимом припинення вогню, він сказав, що «представники США і Росії зустрінуться в суботу в столиці Йорданії, Аммані, і в Женеві, щоб розглянути ці скарги».

Таким чином, ми бачимо, що переговорний процес вирішений. Учасники переговорів не можуть ухилитися від американських рішень, а Америка зробила де Містуру своєю довіреною особою над переговорами, і вони проводяться за тим самим намальованим і добре спланованим сценарієм для досягнення конкретних цілей.

Так, звичайно, може статися те, що затримає хід переговорів, подібно до словесних звинувачень між сторонами або відмови деяких із запрошених в участі, таких, як Хайтам Манна, глава Координаційної ради, і це може вплинути на прогрес і затримку в досягненні цілей переговорів. Однак запуск переговорів, закладення основ для них, а також встановлений час - всього цього вже достатньо з точки зору тих, хто запланував їх, для забезпечення успіху і досягнення своїх цілей.

Але цей успіх, якщо припустити, що він вдасться, все одно не відображає волю народу Сирії, який повстав для повного повалення тиранічного режиму Башара з усіма його символами і апаратами. І ці переговори сприяють зміцненню цього режиму, прикрашають його зовнішній вигляд і, в кращому випадку, можуть привести до того, що опозиція братиме участь разом з правлячою системою в правлінні шляхом додавання деяких поліпшень і виправлень до органів держави, сили безпеки і військовий сектор. Таким чином, встановиться схожий на колишній режим, який не дасть досягти учасникам переговорів їх мінімальних цілей, а також і цілей інших сил, які в основі відкидають процес переговорів.

Навіть якщо ці переговори закінчаться відходом тирана і деяких його соратників, колишня система залишиться, а підпорядкованість Америці і ворогам Умми буде збільшуватися, і в результаті революція буде перервана за допомогою цих отруєних переговорів.

Однак справжні революціонери не вступлять в цю трясовину переговорів, і не вводитимуть їх в оману помилкові обіцянки Америки. Їх не обдурить де Містура, американський служитель. Вони не зупинять революцію, а революціонери не складуть своєї зброї, поки не скинуть режим і його захисників, поки не знищать його повністю, а також поки не встановлять дійсну Ісламську Державу на руїнах цього режиму. Потім ці раунди переговорів припиняться і залишаться без уваги, стануть снами і мрією господарів цих диявольських інтриг.


Газета «Ар-Рая»
Автор: Ахмад аль-Хутваній
16.03.2016

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню