Причина напружених стосунків між Пакистаном та Іраном

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Стосунки між Пакистаном та Іраном у цілому відбуваються у великій напруженості, особливо, стосовно розвитку порту Чахбехар і нападу з боку угрупування «Джейш аль-Адль» («Армії Справедливості») у прикордонному районі між Пакистаном та Іраном. І у той час, як дві потужні мусульманські країни послаблені розділенням, вороги Умми зміцнюють свій вплив у межах регіону.

23 травня 2016 року Індія, Іран та Афганістан підписали трибічну угоду про переобладнання іранського порту Чахбехар у пункт пропуску в обхід Пакистану, який був єдиним виходом зануреного у війни Афганістану в Індійський океан. Індійський прем’єр-міністр Нарендра Моді під час свого візиту до Тегерану для підписання меморандуму з гордістю заявив, що «підписані угоди можуть змінити хід історії у цьому регіоні». Порт Чахбехар розташований на узбережжі Макран у провінції Сістан та Белуджістан, і це єдиний іранський порт, який відкриває прямий доступ до Індійського океану, який знаходиться у безпосередній близькості від Афганістану та республік Середньої Азії, він був описаний як «Золоті ворота» цих внутрішньоконтинентальних країн. Пакистан же озлоблений цією індійсько-ірано-афганською угодою відносно іранського порту Чахбехар, яка обумовлена тим, що вона відбулась за рахунок пакистанського порту Гвадар, який також розташований на узбережжі Макран і знаходиться на відстані 72 км. від порту Чахбехар.

Іран та Індія створили союз не лише для того, щоб ізолювати Пакистан від доступу до порту, який поєднує Середню Азію з теплими водами … Сполучені Штати також беруть співучасть з Іраном у долі Індії у перспективах Афганістану. Спеціальний представник США по Афганістану та Пакистану Річард Олсон (Richard Olson) підтвердив 21 червня 2016 р., що Індія та Іран будуть включені у переговори по афганському питанню, які скеровані на захист американської армії в Афганістані, тому що вона не здатна сама захистити себе на полі битви. На своїй сторінці у твіттері Річард Олсон після виступу у Вашингтоні перед Атлантичною радою оприлюднив: «Пакистан як і раніше прихильний процесу примирення та переговорів в Афганістані».

Ізоляцію Пакистану у регіоні збільшують зіткнення на кордоні між Пакистаном и Афганістаном, які призвели до ескалації конфлікту у червні 2016 р. та привели до пролиття крові мусульман руками самих же мусульман під час Рамадану. Ці зіткнення супроводжувались напруженістю, що зберігається, між Іраном та Пакистаном через напади, які вибухнули на кордоні таємничої групи під назвою «Джейш аль-Адль» («Армія Справедливості»), яка нещодавно, 13 червня 2016 р., напала в Ірані на округ Хаш. Ці дії обурили Тегеран до такого ступеню. Що він загрожував розташувати війська на кордоні з Пакистаном для протидії цьому.

Дане сумне погіршення у стосунках між двома ісламським сильними країнами (Іраном та Пакистаном) стало наслідком альянсів кожної зі сторін з Вашингтоном. Саме цей союз з західними колоніальними державами спонукав Іран будувати теплі стосунки з Індією, а не з Пакистаном, тому що правителі Ірану та Пакистану проводять американську політику, ігноруючи інтереси мусульман. Єдиними бенефіціарами (отримувачами користі) розколу між мусульманами є найлютіші вороги мусульман – США та держава індусів. Це дозволяє Сполученим Штатам зберегти свою гегемонію у регіоні та підтримує їх зусилля, як і зміцнює Індію у якості домінуючої регіональної держави. Окрім того, союз зі Сполученими Штатами та виконання їх диктату не лише не приведе до розділенню мусульман, але і послабить їх проти їх ворогів, що, безперечно, є політичним самовбивством та серйозною помилкою. Всевишній Аллах сказав:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا عَدُوِّي وَعَدُوَّكُمْ أَوْلِيَاءَ تُلْقُونَ إِلَيْهِمْ بِالْمَوَدَّةِ وَقَدْ كَفَرُوا بِمَا جَاءَكُمْ مِنَ الْحَقِّ

«О ті, які увірували! Не беріть ворога Мого та ворога вашого своїм покровителем та помічником. Ви відкриваєтесь їм з любов’ю, хоча вони не вірують в істину, яка явилась вам» (60:1)

А також сказав:

إِنْ يَثْقَفُوكُمْ يَكُونُوا لَكُمْ أَعْدَاءً وَيَبْسُطُوا إِلَيْكُمْ أَيْدِيَهُمْ وَأَلْسِنَتَهُمْ بِالسُّوءِ وَوَدُّوا لَوْ تَكْفُرُونَ

«Якщо вони випадково зустрінуться з вами, то вони виявляться вашими ворогами, будуть шкодити вам своїми руками та язиками та захочуть, щоб ви стали невіруючими» (60:2)

Лише з поверненням Халіфату за методом пророцтва буде припинено розділення мусульман та приниження їх перед їх ворогами, оскільки праведний халіф буде прагнути об’єднати країни мусульман на основі Ісламу та відкине огидні сектантські та етнічні розбрати , об’єднавши Умму в єдину силу проти її ворогів.

Газета «Ар-Рая»
Мусъаб ибн Умейр
Пакистан
24 Рамадану 1437 х.
29.06.2016 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню