Що стоїть за спішкою турецького уряду покращити стосунки з іудейським утворенням?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Стосунки Туреччини з іудейським утворенням були порушені після взаємного відкликання послів обох країн внаслідок інциденту з кораблем «Маві Мармара», як про це вже відомо, у травні 2010 року. Але у той же самий час торгівля між двома державами підсилилась, і товарообіг між ними досяг 6 млрд. доларів. Услід за початком революції у Сирії у 2011 році США та «Ізраїль» впали у стан стурбованості. Для нормалізації стосунків з «Ізраїлем» та повернення відносин на колишній рівень Туреччина почала вимагати від нього принести вибачення, виплатити компенсацію за принесену шкоду та зняти блокаду з сектору Газа. «Ізраїль» відповів на це і під тиском Америки приніс свої вибачення у березні 2013 року.

Нетаньяху обґрунтував свої офіційні вибачення, принесені Ердогану у телефонному режимі, коли Ердоган був з Обамою у літаку президента США, на своїй офіційні сторінці у фейсбуку тим, що саме криза, яка набирає обертів у Сирії, штовхає його до необхідності покращити стосунки з Туреччиною. Нетаньяху заявив: «Найбільша загроза для нас полягає у тому, що хімічна зброя, яка є у Сирії, може перейти до рук терористичних угрупувань. Туреччина та «Ізраїль» можуть вирішити регіональні проблеми шляхом телефонного спілкування між собою». Обама також заявив про перший свій візит до «Ізраїлю» на своїй сторінці у фейсбуку: «США взяли на себе важливу задачу у відношеннях Туреччини та «Ізраїлю». Важливість задачі полягає у поверненні позитивних стосунків між ними заради миру та безпеки у регіоні». Зі свого боку, держсекретар США Джон Керрі зробив тезис по цій заяві: «Ми бажаємо втілення домовленості та повної нормалізацій стосунків найшвидшим чином. Туреччина та «Ізраїль» можуть співпрацювати разом для досягнення прогресу у їх загальних інтересах». Радник міністра закордонних справ «Ізраїлю» Доре Голд заявив: ««Ізраїль» завжди виступає за стабільні та постійні стосунки з Туреччиною і завжди шукає шляхи для їх забезпечення». Президент республіки Туреччина Ердоган заявив журналістам, які були разом з ним у літаку під час його повернення із візиту у Туркменістан, про «необхідність для Близького Сходу у зближенні між Туреччиною та «Ізраїлем»».

Новини говорять про триваючі зустрічі радника закордонних справ Ферідуна Сінарлі-оглу з «ізраїльською» стороною в Італії після того, як було збито російський літак. Переговори ведуться з приводу здобичі природнього газу у територіальних водах Кіпру. Інформаційні кола говорять від триваючих зустрічей між представниками Туреччини та «Ізраїлю» з питань нормалізації стосунків між ними, і про те, що вони досягли важливого етапу і вже 95% усіх проблем вирішені. Один із високопосадовців «Ізраїлю» заявив газеті «Єдіот Ахронот»: «Ми завершили 95% переговорів, і не залишилось нічого, окрім деяких деталей». Він сказав, що завершення угоди може бути проведено за короткий строк. Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив на прес-конференції 17-го червня, відмічаючи зовнішню політику свого уряду: «Угоди з «Ізраїлем» досягли певної стадії. Переговори іще не досягли завершальної мети, але я не думаю, що вони затягнуться. Наріжним каменем тут стоїть вивід Гази із ізоляції заради надання їй гуманітарної допомоги. Наші дипломати працюють . Не може бути постійної ворожнечі між «Ізраїлем», Сирією, Росією, Єгиптом – країнами, які межують на Середземному та Чорному морях».

Беручи до уваги моменти, зібрані вище стосовно стосунків між Туреччиною та «Ізраїлем», ми можемо підсумувати причини, які стоять за такими квапливими кроками, у два пункти:

1. Питання щодо безпеки «Ізраїлю». Це – важливіше питання, яке займає вищий пріоритет в усіх колонізаторських країн на чолі з Америкою. З цієї причини буде прийнято інше рішення відносно блокади, нав’язаної сектору Газа, на знятті якої наполягає Туреччина як на одній із умов початку переговорів і який «Ізраїль», у свою чергу, розцінює «питанням безпеки». Ден Ербіль з боку «Ізраїлю» заявив: «Зняття блокади з гази не може бути предметом дискусій згідно з «ізраїльської» точки зору. Нормалізація відносин не може бути досягнута та таких умовах. Туреччина повинна надати більш конструктивне рішення проблеми Гази, як, наприклад, послаблення умов блокади з боку «Ізраїлю»».

2. Події, які відбуваються у Сирії. Це – одна із найважливіших причин, і, можливо, вона відособлена сама по собі, через яку відбувається нормалізація стосунків між Туреччиною та «Ізраїлем». Америка досі не досягла підсумку. Якого б хотіла у Сирії , незважаючи на усі події, які вже мали місце у ній. Покращенні стосунків між двома країнами несе у собі велику важливість для енергетичної політики у Середземному морі, а також у питанні нестабільності у Сирії, Іраку, Ємені та Лівії.

Не існує ніяких сумнівів у тому, що сирійське питання особливим чином в очах Америки переросло у доленосне . Америка не залишає каменя на камені, щоб вирішити це питання так, як вона хоче. Для цього Америка прагне покращити стосунки між Туреччиною та «Ізраїлем», тому що її інтереси знаходяться у центрі цих зусиль. І незважаючи на усі спроби показати ззовні, що дана угода іде на користь Туреччини, насправді усе обстоїть абсолютно не так.

І, нарешті, зусилля по покращенню стосунків між Туреччиною та «Ізраїлем» є забороненими у Шаріаті. Туреччина повинна розгорнути свої танки, гаубиці та гвинтівки проти «Ізраїлю», а не протягувати йому оливкові гілки. Вона повинна припинити усі дипломатичні, політичні, торгівельні та військові стосунки з «Ізраїлем» згідно з наказами Аллаха ﷻ. Лише таким чином Туреччина може почати діяти у своїх інтересах та в інтересах Ісламської Умми.

Газета «Ар-Рая»
Автор: Махмуд Ханафі Ягмур – Туреччина
24 Рамадану 1437 р.х.
29.06.2016 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню