Катар прагне зняти з себе блокаду, віддавши США мільярди доларів за «покровительство»

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Міністр оборони США Джеймс Меттіс та його катарський колега Халід аль-Аттія підписали угоду на суму у 12 млрд. доларів про купівлю Катаром у Америки 36 одиниць бойових літаків F-15.

Угода була укладена при обставинах, які доводять у черговий раз, що саме адміністрація американського президента Дональда Трампа штовхнула КСА нав’язати блокаду Катару з моря, землі та повітря, коли Трамп звинуватив Катар у спонсоруванні тероризму, сказавши 09.06.2017: 

«Ми усі знаємо, що у Катара, на жаль, довга історія фінансування тероризму на дуже високому рівні . На останньому саміті при зібранні представників держав ми почали обговорювати питання протидії Катару, тому що повинні припинити фінансування терористів. Порадившись з держсекретарем та генералами американської армії, я вирішив закликати Катар припинити фінансування тероризму».

Після підписання угоди США та Катар одразу ж провели спільні військові навчання, які стали першими вченнями такого роду після початку блокади Катара з 05.06.2017. У вченнях, які проходили у катарських водах на півдні від столиці Катара Дохі, приймали участь два військових американських кораблі та військово-морські сили Катару. Вчення включали у себе низку морських маневрів , пов’язаних з навчанням стрільби на довгі дистанції , ракетні стрільби , і деякі інші спільні дії на воді, такі як логістика та медична евакуація на гелікоптерах.

Подібний поспіх у підписанні угоди щодо купівлі американських літаків іще до зняття блокади з наступним проведенням спільних військово-морських вчень може означати лише одне: Катар прогнувся під тиском Америки, погодися з умовами адміністрації Трампа та поквапився оплатити частину суми за «покровительство». Катар виплатив 12 млрд. доларів адміністрації Трампа іще до того, як блокада з нього була знята, а це означає , що Катар вже не зможе , як раніше, затягувати з виплатою грошей на відміну від того, як це було при Обамі, який уклав у листопаді 2016 р. з Катаром угоду на постачання 72 одиниць літаків F-15 на загальну суму у 21,1 млрд. доларів, після чого Катар став затягувати з виконанням угоди та ігнорувати його. Але ось прийшов Трамп і покарав Катар, за допомогою КСА організувавши його блокаду, після чого Катар швидко погодився виплатити половину суми контракту за американське «покровительство», пообіцявши через деякий час виплатити решту частини грошей.

Катарський представник так прокоментував поступки своєї країни на адресу США: 

«Це, звичайно ж, вказує на те, що американські державні інститути — з нами. Допомога Америки Катару — ґрунтовна, і вона не схильна до різких політичних змін».

Тим не менш, Америка, незважаючи на усі поступки Катара, по сьогодні не наказала КСА зняти з нього блокаду, швидше за усе — з метою іще сильніше принизити Катар.

Катар — це головна політична кухня Британії у регіоні. Він став сильним інформаційним маяком, що не дає просуватись американській політиці, став центром по викриттю американських планів та її агентів, став сильним політичним магнітом, що приваблює помірковані ісламські політичні сили для боротьби проти американської політики, надаючи притулок лідерам цих сил. Але сьогодні Катар пішов на поступки Америці, тому що Америці набридло постійне утискання у діях , через що вона і наказала своєму агенту Сальману взяти Катар у блокаду. Таким чином, згода Катара стала плодом блокади плодом, яку встановило КСА.

Катар побачив, що йому усе одно доведеться вирішувати питання з блокадою грошима. І тому він поквапився це зробити у надії, що, уступивши Америці, він зможе зменшити спричиняємий на нього тиск , тому і уклав фінансову угоду з ненаситною адміністрацією Трампа, погодившись поповнити казну США.

Британія (та Європа разом з нею) не стала захищати Катар та перегороджувати шлях американському бульдозеру, який наїхав на європейських агентів у регіоні. На тлі ситуації, яка склалася, ця агенти не змогли довго противитись Америці.

Постійне шантажування арабських та мусульманських країн з боку Америки , платня за її «покровительство», розграбування мільярдів доларів під приводом продажу зброї — усього цього не трапилось би, якщо б у цих країн був самостійний правитель або якщо б вони представляли із себе єдину державу, що має незалежну владу. Але приниження, якому їх піддає Америка, та їх ганебна здача та згода є доказом швидкого падіння їх ганебного правління та розпаду їх штучних державних режимів.

Народи цих країн втомилися від своїх режимів, втомилися терпіти ганебне приниження, якому їх піддає Америка раз за разом. Ми бачимо, як ці народи починають шукати шляхи протистояння Америці та її пихатій політиці. Це — лише питання часу, тому що змінення наближаються безповоротно, а питання Ісламу стає усе більш актуальним зо дня на день. Ми бачимо, як ісламські народи із покоління у покоління піднімають усе більш сильні революції. Рахуючи таку тенденцію , ми доходимо висновку, що часи занепаду та застою, які встановились серед ісламських народів з приходом колонізаторів, вже неминуче уходять назад. На зміну цьому стану приходить епоха рішучих дій, і по милості Аллаха ісламські народи набудуть сили та життя, які дозволяють їм створити заново свою Ісламську державу, яка остаточно знищить американську та у цілому колонізаторську присутність на землях мусульман, після чого понесе справжній ісламський заклик усьому світу, через що корінним чином зміниться увесь баланс міжнародних сил. І того дня Ісламська держава Халіфат за методом пророцтва займе належне їй місце у світі і, поза сумнівів, візьме до своїх рук важелі правління у ньому.

Газета «Ар-Рая»
Автор: Ахмад Хатавані
26 Рамадана 1438 р.х.
21.06.2017 р.

 

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню