Причини обмеження тих, хто має право давати фетви в єгипетських ЗМІ

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У середу 15 листопада 2017 року голова вищої ради з політики ЗМІ на прес-конференції заявив, що прийнято рішення, яке узгоджене з ісламськими університетами «Дар аль-Іфта» та «Аль-Азхар» визначити 50 вчених, які будуть мати право видавати фетви у ЗМІ («BBCArabic»).

На медіаарені сталися розбіжності з приводу списку вчених, переданих шейхом аль-Азхара та міністерством вакфів Єгипту голові вищої ради з політики ЗМІ Макраму Мухаммаху Ахмаду. У даному списку вказувались імена вчених, які мають право говорити та обговорювати питання релігії і давати фетви на супутникових телеканалах. Деякі спостерігачі прокоментували ці дії як нову спробу припинити свободу слова та думки. Деякі питають про долю тих, хто називає себе освіченими та мислителями: чи дадуть їм говорити про релігію чи ні? На думку інших, ці списки — ніщо інше, як спроба припинити неправильні фетви, які видаються деякими вченими, і це не означає утискання свободи ЗМІ.

Міністр вакфів Єгипту шейх Мухаммад Мухтар наступного дня зустрівся Макрамом Мухаммадом Ахмадом. Вони обговорили декілька питань, пов’язаних з закликом, а саме: про призначення одних вчених для проведення релігійних програм, а інших — для проведення інформаційно-просвітницьких програм для того, щоб вони відповідали певному рівню діяльності у ЗМІ. Потім міністр вакфів передав два списки:перший — для кандидатів проведення релігійних програм та фетв, другий — для проведення загальної релігійної програми. Міністр підкреслив, що немає ніяких розбіжностей відносно різних списків. Навпаки, це — інтеграція між інститутами під егідою аль-Азхара та керівництвом великого імама аль-Азхара Ахмада аль-Тайіба. Також він додав, що кожна сторона несе відповідальність за свої списки («masralarabia»).

Розмова про обмеження тих хто може давати фетви в Єгипті, не нова. Раніше заборонялось усім, хто не отримав дозвіл від аль-Азхару, підніматись на мінбар,нібито фетви та мінбари монополізовані тими, хто закінчив аль-Азхар та отримав ліцензію на викладання, та заклик! Обмеження закликів та виступів лише цими людьми є монополізацією Ісламу та підкоренням його бажанню правителів. Насправді такі терміни, що чужі для нашої релігії — це терміни духовенства. Наша релігія — більше, аніж ця купка урядових вчених. Іслам не є священицькою релігією, у нас немає безгрішних наближених до Аллаху посередників, але у нас є благородні вчені, які навчили нас, що їх думка — правильна, але є ймовірність помилки, а думка іншого помилкова, але є ймовірність правильності.

О мусульмани Єгипту! Більш за усе Захід боїться, що ваша релігія стане основною вашого мислення, а її практичне втілення стане головною вашою турботою. І таким чином це приведе до утворення Другого Праведного Халіфату, який повністю знищить вплив Заходу так, що він не буде у безпеці навіть у своєму домі, якщо у нього він іще буде. Тому сьогодні Захід воює з Уммою та використовує усі свої ресурси до останнього подиху.

Що несе ця релігійна революція, стяг якої підняв ас-Сісі, працюючи в обмеженні тих, хто має право підніматись на мінбари та звертатись до людей через ЗМІ?Незважаючи на розбіжності між аль-Азхаром та вакфом, це — усього лише спроба визначити вид звернень до людей та спроба підкорити їх так, щоб це звернення із ЗМІ було схвалено Білим домом. Дійшло до того, що мусульмани не бачать, що у заклику до свободи вони перетинають кордони дозволеного. Невіруючі не облишать плести підступи проти нас, адже Всевишній Аллах повідомив нам про це:

وَلا يَزَالُونَ يُقَاتِلُونَكُمْ حَتَّى يَرُدُّوكُمْ عَن دِينِكُمْ إنِ اسْتَطَاعُوا

«Вони не перестануть битися з вами, доки не відвернуть вас від вашої релігії,якщо тільки зможуть» (2:217).

Тому боротьба триватиме доти, доки не буде встановлена держава, обіцяна нашим Пророком ﷺ, і доки не буде знищена гегемонія Заходу та його капіталістична система.

О вчені! Ви, як і ми, знаєте, що неможливо виступати у ЗМІ без того, щоб Захід та його прислужники не були цим задоволені. Не будьте рупором, який говорить те, що йому продиктовано. Не продавайте свою релігію за малу милість цього світу, у той час як у Аллаха — краще цього, і воно вічне. Згадайте життя великих вчених, таких як Хатіт аз-Зіят та Іззуддін ібн Абдуссалам, які відкрито говорили слово істини і не боялись ніяких докорів на шляху Аллаха. Знайте, о вчені, що вороги Ісламу без вашої допомоги не зможуть підкорити та поставити Умму на коліна, тому не будьте інструментом у їх руках.

Будьте частиною Умми, не порушуйте вірність Аллаху у тому, чому ви навчились із знань. Говоріть відкрито істину та будьте кращими керівниками Умми. О вчені, надихайте Умму на скинення правителів та звільнення від їх порочної системи,яка править ними десятиріччями. Надихайте Умму на те, чого боїться Захід, а це — відновлення ісламського образу життя зі встановленням Другого Праведного Халіфату. О, вчені і, понесіть стяг Умми та заклик до неї разом з вашими братами із Хізбут-Тахрір!Можливо те, що втратила Умма на протязі десятиріч, знайде відгук серед військових армії Єгипту, і тоді вони нададуть допомогу Аллаху та Його Посланцю ﷺ і стануть подібні ансарам, які знов піднімуть велич та силу Ісламу. О Аллах,наблизь цей час та зроби нас свідками цього.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اسْتَجِيبُواْ لِلّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُم لِمَا يُحْيِيكُمْ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ يَحُولُ بَيْنَ الْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ

«О ті, які увірували! Відповідайте Аллаху та Посланцю, коли він закликає вас до того, що дарує вам життя. Знайте, що Аллах — між людиною та її серцем (може завадити людині добитися того, що вона бажає), і що ви будете зібрані до Нього» (8:24).

Газета «Ар-Рая»
Абдуллах Абдуррахман
22.11.2017

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню