Перемога чи обман саудівських жінок?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

«5 перемог саудівських жінок у 2017 році», — гучний заголовок у багатьох газетах та Інтернет - виданнях, виставлений для того, щоб показати, як уряд Саудівської Аравії вшановує жінок.

Що стосується першої перемоги, то це надання жінці права водити автомобіль, як про це об’явив Сальман у вересні 2017 року. Що стосується другої, то це зняття опікунства над жінкою. У травні минулого року король Саудівської Аравії видав наказ, який дозволяє жінкам користуватись державним послугами освіти, охорони здоров’я і навіть представляти себе у суді без необхідності згод їх опікунів. Що стосується третьої — це відвідування стадіонів.

З 2018 року жінки у Саудівській Аравії можуть відвідувати спортивні матчі та трьох стадіонах — в Ер-Ріяді, Джидді та Даммамі. Четверте — призначення на керівні посади. Меджлісом Саудівської Аравії було схвалено призначення жінок на допоміжні роботи у Національній гвардії, із числа яких — оформлення житла військовим після їх відставки. Це схвалення явилось наслідком рекомендацій Комітету з питань безпеки. У вересні минулого року влада Саудівської Аравії заявила, що жінка уперше була призначена на посаду в уряді.

Секретар східної провінції Фахд ібн Мухаммад призначив Іман бінт Абдуллах помічницею губернатора провінції Аль-Хубар в інформаційних технологіях та управлінні жіночим відділом у сфері державних послуг. Що стосується п’ятої «перемоги» — це заборона на дискримінацію жінок. Міністр культури та інформації Авад ібн Салех аль-Авад видав наказ про заборону прямої або непрямої дискримінації жінок по телебаченню. У заяві міністерства, яка була опублікована у «Twitter», сказано, що за порушення цього наказу будь-який канал понесе покарання.

Ці так звані «перемоги » — ніщо інше як омана та віддалення жінок Саудівської Аравії від приписів релігії. Секуляризм зобразив їх так, нібито жінка була принижена та пригноблена, а він її звільнив. Це — брехня та маячня, і нічого більше ! Жінка в Ісламі отримала найкращий статус, вона піднесена та любима, будучи матір’ю, дружиною сестрою та донькою. Вона завжди живе під захистом чоловіка, який розділив своє життя з нею.

Стріли Заходу як і раніше скеровані у бік мусульманських жінок, тому що він знає, що саме жінка є вихователем майбутнього покоління. Захід прагне віддалити жінку від законів Аллаха та посіяти сумніви у справедливості Його релігії. Жінка у Саудівській Аравії стала мішенню Заходу, і він показав, як нібито вона повстала проти ісламського вбрання та законів суспільства, які брехливо приписувались Ісламу. ЗМІ хизуються цими «перемогами», говорячи, що це — перемога над відсталістю, натякаючи на закони Ісламу, хоча насправді Іслам не має відношення до цієї відсталості.

У липні минулого року організація «HumanRightsWatch» опублікувала доповідь під назвою «Жінка та система опікунства у Саудівській Аравії», у якій засуджувались обмеження прав жінок Саудівської Аравії. У доповіді вказувалось, що Ер-Ріяд за останні 10 років вніс низку змін, знімаючи обмеження з жінок, у тому числі здійснив скасування закону, згідно якому жінка повинна брати дозвіл опікуна, щоб влаштуватись на роботу.

Іслам не має ніякого відношення до позбавлень та обмежень, з якими стикнулась жінка у Саудівській Аравії. Усе це — справа рук правителів та «вчених», які виносять неправильні рішення. Тільки вони приносять страждання жінці. Хіба може релігія Господа забороняти їй те, у чому нема непослуху Аллаху?! Прикро те,що ці правителі хизуються правами, яких добилась жінка, як нібито це — перевага світськості. Вони засуджують закони Аллаха, у той час як Він ниспослав їх для того, щоб звеличити жінку.

Проте те, що роблять правителі та їх вчені, розширюючи можливості жінки — це ганьба, від якої вони не позбудуться. Хіба жінка з цими «досягненням» отримає свої права?! Чи буде її життя сповнене спокою та щастя?! Хіба з такими «досягненнями» зміниться економічне положення та зникне бідність?! Незважаючи на відсутність відомостей про бідність, усе ж таки можливо це виявити через неофіційні доповіді та деякі дії уряду. Наприклад, у 2014році Саудівська Аравія вклала 7,7 млрд. доларів США у програму для здолання бідності, як повідомляє «AlJazeera»: «Саудівська Аравія — парадокс бідності у країні чорного золота».

Чи змінився рівень життя? Згідно державній статистиці, у другому кварталі 2017 року рівень безробіття у Саудівській Аравії зріс до 12,8%. Що стосується розлучень, то щоденно відбувається біля 127 розлучень. Кількість незаміжніх жінок, чий вік перевищив 32 роки, складає 227860. Хіба жінка у Саудівській Аравії прагне отримати дозвіл водити автомобіль, відвідувати футбольні матчі та отримувати керівні посади?! Хіба такою є мета мусульманської жінки, будь то в КСА або в іншій країні?!

Мусульманка не буде обдурена цими гучними гаслами, тому що вона знає їх фальшивість; вона переконана, що благо — лише у релігії її Господа, лише у ній будуть дотримані її права та буде захищена її честь. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمْ لِأَهْلِهِ، وَأَنَا خَيْرُكُمْ لِأَهْلِي، مَا أَكْرَمَ النِّسَاءَ إِلاَّ كَرِيمٌ، وَلَا أَهَانَهُنَّ إِلاَّ لَئِيمٌ

«Кращий із вас — той, хто кращий для своєї родини, я ж — кращий із вас. Вшановує дружину лише вшанований чоловік, а принижує її лише принижений».

Так нехай жінка закликає лише до Шаріату Господа світів.


Газета «Ар-Рая»
Зайнат ас-Саміт
24.01.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню