Рік президентства Трампа: успіх чи невдача?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У першу річницю президентства Дональда Трампа у США була офіційно призупинена робота уряду через те, що він не зміг узгодити новий бюджет з Конгресом.

Це означає, що 750000 державних службовців залишаться сидіти вдома без зарплат. Трамп назвав себе генієм, який «знов зробить Америку великою». Тепер, по спливанню рік його президентства, прийшов час судити про те, чого він добився.

«Вони довели, що нездатні виконувати найосновніші функції уряду. Як ми можемо довірити їм протистояння багатьом викликам, з якими стикається наша держава?», — сказала член Палати представників США Лінда Санчез. «Це — річниця мого президентства, і демократи хочуть зробити мені чудовий подарунок», — відповів Трамп у своєму аккаунті у «Twitter». Демократи почали звинувачувати Трампа, а він — звинувачувати їх.

Своїми расистськими висловлюваннями Трамп образив темношкірих, латиноамериканців, мексиканців та корінних американців. Його адміністрація також націлилась на мусульман, наклавши заборону на в’їзд у США громадянам декількох мусульманських країн. Іще у день його інаугурації відбулись масові демонстрації проти нього, які згодом призвели до насильства та загибелі людей. Суперечки та ображання оточували його з усіх боків, і більшість американців не вірить у те, що він говорить. Трамп також нападав на кожного, хто виступав проти нього, підриваючи довіру американців до судової системи, розвідувальним службам та засобам масової інформації. Він неодноразово принижував членів своєї ж Республіканської партії, співробітників та членів кабінету США, а десятки лікарів відкрито поставили під сумнів його психічне здоров’я.

Тим не менш,, він добився результатів у відношенні деяких обіцянок передвиборчої кампанії, таких як вихід із «Транстихоокеанського партнерства», «Паризької кліматичної угоди» і значне зниження податків для американських кампаній. Вихід Трампа із міжнародних угод може врешті решт нанести збиток американському лідерству в усе більш багатополярному світі. Китай розширює свій економічний та політичний вплив, у той час як США відмовляються від морального лідерства так званого «вільного миру» на користь того, що Трамп назвав «Америка перш за усе». Америка завжди ставила себе вище решти інших, проте Трамп викрив Америку і розкрив її сутність, відкинувши світовий порядок, регульований міжнародними принципами та інститутами, такими як Організація Об’єднаних Націй. Колишні президенти інколи вчиняли так само, але не так зарозуміло, як Трамп. Союзники та вороги Америки були піддані його грубощам та погрозам.

У владі державні діячі усього світу більше покладаються на політичні факти, аніж на виступи. Але оскільки Трамп вдовольняє тих, хто голосував за нього, інші лідери усього світу не можуть звільнитись від обмежень громадської думки, невдоволеним американською зарозумілістю. Трамп підняв напруженість навколо Північної Кореї, що залякати Китай, і усе ж таки Китай продовжує зростати економічно та політично, у той час як Північна Корея змогла добитись значного прогресу у своєму ракетному та ядерному потенціалі. Трамп загрожував насильством іншим країнам, включаючи Мексику, Венесуелу та Іран, але ніхто не був так заляканий, як деякі арабські правителі.

Під час візиту Трампа у Саудівську Аравію у травні 2017 року була оприлюднена величезна угода вартістю 380 млрд. доларів. «Президент зміг добитись укладання вражаючих угод, які коли-небудь укладались адміністраціями», — сказав економічний радник Білого дому Гері Коен наприкінці туру Трампа. Засоби, задіяні в угодах, можуть збанкрутити Саудівську Аравію, яка і без того з усіх сил намагається оплатити 112 млрд. дол. За даремну зброю, купівля якої була узгоджена у 2012 році при адміністрації Обами. Конгрес погодився підтримати угоди після забезпечення того, що єврейське утворення отримає більш досконалу зброю.

Але, як зазвичай, справи обстоять з Трампом та його президентством, навіть це виявилось брехнею, оскільки так звані «угоди» у своїй більшості є ні до чого не зобов’язуючими домовленостями. Тим не менш, Саудівська Аравія збільшила свої послуги Америці та купує нову зброю, що збільшити вбивства мусульман Ємену та приєднатися до єврейського утворення у невизначених ініціативах, які загрожують пролиттям крові, втратою ресурсів та багатств у штучному конфлікті з Іраном. Нарешті, є так звана «угода сторіччя», яка включає у себе визнання Трампом аль-Кудса як вічної столиці єврейського утворення і найбільше приниження Палестинської адміністрації.

За рік правління Трамп розколов країну, відштовхнув союзників Америки, не зміг зупинити зростання китайського впливу у світі, послабив міжнародні інститути, на які Америка опиралась у минулому і стягнув нашийники на шиях мусульманських правителів. Трамп заплямував панування Америки, і при цьому його держава неминуче наближається до кінця.

Газета «Ар-Рая»
Абдуллах Робін
19 Джумада аль-уля 1439 р.х.
24.01.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню