Хізб ут-Тахрір у Палестині викриває владу, яка порушує закони та попирає права людей

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Д-р Бахір Саліх, член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір у Палестині, у середу 25.04.2018 взяв участь у конференції у Рамаллі, організованої Незалежною комісією по правам людини, у ході якої була об’явлена її щорічна доповідь.

У роботі конференції взяла участь велика кількість журналістів, юристів, політиків, суддів, представників органів безпеки, міністерств, правозахисних організацій та організацій громадянського суспільства.

У своєму виступі Саліх розповів про випадки утискання владою маршів Хізб ут-Тахрір у Дженіні та аль-Халілі у суботу 14 квітня. Він розповів про те, як вони блокували Дженін та застосовували дубинки, а також сльозогінний та перцевий газ проти дорослих , дітей та шляхетних осіб в аль-Халілі та Джаніні. Також Бахір Саліх розповів, як влада перешкоджала проведенню маршу у Рамаллі у суботу 21 квітня, перекривши в’їзди та виїзди із міст Західного берегу. Після цього Саліх розповів, як вони тероризували місцеве населення заполонили вулиці людьми у масках, перетворивши територію мечеті аль-Біра аль-Кабір у військову казарму, і що це суперечить закону самої ж влади та грубо порушує права народу.

У ході свого виступу він також зачепив проблему заарештованих в аль-Халілі, Калькілії та Дженіні. Він сказав, що влада затримала їх за політичну позицію і що за два арешти з порушення закону відповідальність несе губернатор Калькілії. Також Бахір Саліх заявив, що влада відмовилась звільнити Ауса Абу Аркуба, незважаючи на наявне судове рішення, і що його та іще одного активіста відвезли в Аріху. Він підкреслив, що це ясно показує порушення владою прав людей.

У свою чергу, генеральний секретар Незалежної комісії по правам людини д-р Аммар ад-Дувайк підтвердив, що комісія вказала це у своїй доповіді і що вона засуджує те, що сталося, і вважає це незаконним.

Радник по правовим питанням Служби превентивної безпеки ПНА у Рамаллі, спробував довести, що марш був незаконним, оскільки він не отримав необхідних дозволів, і до того ж Хізб не визнає легітимність ПНА та її органів. У відповідь на це Саліх звернувся до голови Незалежної комісії з питанням: чи вимагає закон що-небудь, окрім повідомлення? Голова комісії сказав, що визнання легітимності влади не є умовою дозволу, у законі немає нічого з цього приводу, і усе, що вимагається по закону — це повідомлення. Будь-яка група населення Палестини, незалежно від її переконань, має право на мирні зібрання, як це підтвердила д-р Файха Абдульхаді, заступник генерального комісара Незалежної комісії, яка також засудила репресії проти Хізба та арешти його прибічників.

Зі свого боку, відповідальний по розгляду скарг у міністерстві внутрішніх справ визнав наявність порушень прав та свобод, виразив свою повагу до Хізбу та визнав його на політичні дії, а також запропонував йому подати відповідні скарги.

Аудиторія проявила великий інтерес до проблеми Хізб ут-Тахрір, а також до репресій та арештів його прибічників за останні дні, що проявлялось у більшості виступів.


Газета «Ар-Рая»
02.05.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню