Скільки іще страждати народу Ємену від англо-американського протистояння у країні?!

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Із року в рік набирає обертів єменська війна, що проводиться двома протиборчими наддержавами, Америкою та Британією,за вплив та багатство в Ємені за допомогою своїх місцевих та регіональних інструментів.

Наприклад, нинішнє проамериканське керівництво Саудівської Аравії прагне утвердити американський вплив в Ємені і робить усе, щоб досягти цього. Америка дала добро Саудівській Аравії розгорнути війну, щоб виманити данину в останньої за допомогою угод по продажу озброєння та надати легітимності хоусітам, яких Америка вважає своїми поліцаями в Ємені для боротьби з тероризмом. І це не говорячи вже про прагнення Америки до зниження впливу Британії через послаблення її агентів, незалежно від того, чи є вони прибічниками загиблого Алі Салеха або прибічниками президента Хаді.

Останній, як було видно, став заручником Саудівської Аравії, яка скористалась ним, щоб надати законності війні, розгорнутій саудитами від імені єменського президента Хаді. Помітивши витівки Саудівської Аравії, Британія доручила своєму агенту ОАЕ взяти участь у війні, щоб взяти ситуацію на землі під свій контроль та створити реальну силу, здатну діяти за межами законного уряду Хаді. Британія чудово розуміє, що Хаді залежить від Саудівської Аравії і перебуває сьогодні під впливом Америки, що прокреслює червоні лінії, які неможна переступати у війні. Так, столиця Сана та місто Ходейда є червоними лініями. Америка не хоче, щоб єменська війна повністю знищила хоусітів, як це вважають дехто.

Коаліційні літаки взяли під приціл Салеха ас-Самада, голову Вищої політичної ради хоусітів. І 23 квітня 2018 року стало відомо, що ас-Самад був вбитий ударом ВПС саудівської коаліції. По усій видимості, це сталося зі схвалення Америки, яка за допомогою цього послала посил своїм агентам, хоусітам та іранцям, що прийшов час для політичного врегулювання. Можливо, вбивство Салеха ас-Самада служить карним ударом Америки по хоусітам, що несе в собі вказівку на те, щоб останні прийняли ту роль, яку Америка відведе Саудівській Аравії в Ємені, і стали поміркованими, як того вимагають США, особливо якщо врахувати, що Саудівська Аравія почала припиняти підтримувати деякі угрупування у Сирії та спричиняти тиск на них, щоб останні здали свою зброю режиму. У відповідь на це Іран здійснив аналогічне в Ємені,почавши підтримувати хоусітів та спричиняючи на них тиск, щоб вони прийняли політичне рішення, щоб безпекою Ємену зайнялась Саудівська Аравія згідно з тими ролями, які Америка прокреслила своїм агентам.

Американський посол в Ємені заявив про те, що США розраховує на поміркованих хоусітів. Потім аналогічне заявив саудівський принц Мухаммад ібн Сальман. Більше того, американський посол в ООН Ніккі Хейлі у вівторок 17 квітня 2018 року заявила, що хаос в Ємені є безпечним притулком для екстремізму, додавши, що Рада Безпеки не притягла до відповідальності ані хоусітів, ані Іран. У ході засідання Ради Безпеки у Нью-Йорку вона зазначила, що настав час почати серйозні переговори по врегулюванню єменської кризи, вказуючи на те, що війна в Ємені досягла вирішальної миті з приходом нового посланця ООН. Ніккі Хейлі підкресли, що необхідно «засуджувати хоусітів та ран, Іран, що їх покриває». «Ми підтримуємо наших саудівських партнерів у захисті своєї безпеки», — сказала вона.

Зі свого боку, посланець ООН в Ємені Мартін Гріффіт у ході свого виступу 17 квітня 2018 року у Раді Безпеки з питання Ємену заявив про те, що він має намір надати план дій переговорів відносно припинення кризи в Ємені на обговорення у Раді Безпеки на протязі двох місяців. Він також сказав, що політичне рішення по припиненню військового конфлікту дійсно доступно. Загальні риси цього рішення відомі і не знаходяться під секретом. Це припинення бойових дій, виведення військ та здача важкої зброї державним структурам, підписання угоди пр. створення інклюзивного уряду, готового прийняти різноманітні думки для побудови миру. Гріффіт додав, що «ми будемо працювати над досягненням угоди, прийнятної для усіх єменських сторін». Він підкреслив, що немає інших окрім політичних рішень для Ємену та Сирії.

Війна в Ємену зростає з кожним днем. Жителі Ємену є її жертвами. Це війна, яка залишила єменців без домів, розпалила етно - конфесійні чвари, поширила голод та хвороби, не говорячи вже про спалах економічної війни між протиборчими сторонами, які припинили видавати заробітну плату та зробили нестерпними тарифи на газ, воду та інші комунальні послуги. Америка та Британія повновладно розпоряджається ресурсами країни через своїх агентів, як на півдні, так і на півночі. ОАЕ грабують багатство півдня країни на благо англійців. ООН прагне прибрати собі прибутки півночі країни шляхом переконання хоусітів у необхідності передач ресурсів, якими вони володіють, щоб міжнародна спільнота могла регулювати виплати заробітних плат. Усі вони грабують від імені єменського народу в ім’я брехливої гуманітарної діяльності.

О жителі Ємену! О, володарі віри та мудрості!

Було б гідним стати вам перед обличчям протиборчих тиранів та їх заокеанських господ із числа безбожних колонізаторів. Вам варто було б зробити усе, що принесе вам щастя та допоможе досягти вдоволення вашого Господа, яке можливе лише шляхом утвердження Ісламу у правлінні та всебічного втілення його у вашому житті за допомогою встановлення Халіфату за методом пророцтва. Всевишній Аллах говорить:

﴿يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَجِيبُوا للهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ﴾

«О ті, які увірували! Відповідайте Аллаху та Посланцю, коли він закликає вас до того, що дарує вам життя» (8:24).

 

Абдульмумін аз-Зайлаі
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір Єгипет
09.05.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню