Рамадан — місяць радісних звісток про перемоги та завоювання

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Сказав Всевишній Аллах:

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

«У місяць Рамадан був ниспосланий Коран — вірне керівництво для людей, ясні докази із вірного керівництва та розрізнення. Той із вас, хто застане цей місяць, повинен поститись. А хто хворий або подорожує, то нехай поститься стільки ж днів в інший час. Аллах бажає вам полегшення і не бажає вам ускладнення. Він бажає, щоб ви довели до кінця певну кількість днів та звеличили Аллаха за те, що Він наставив вас на прямий шлях. Можливо, ви будете вдячними» (2:185).

Рамадан — це кращий із місяців, його ночі краще інших ночей. У ньому була ниспослана краща із книг — Коран, через кращого із пророків та кращому із народів, — Уммі Мухаммада ﷺ.

У набутті блага перед Уммою стоїть лише одна умова, і вона пов’язана з наказом дозволеного, засудженням забороненого та несенням Ісламу усьому людству. Цей Рамадан — це можливість нагадати Уммі, що вона — краща із общин, і що керувати іншими народами — це її право.

Рамадан — місяць посту та наближення до Аллаху. У цьому місяці очищаються та перебувають у моральному та духовному захисті душі. Віра віддаляє людину від мирського, яке перетворює людину у раба бажань та утіх. Невіруючі бачать щастя у максимальному отриманні тілесних насолод. У той же час Рамадан приходить, щоб підтвердити, що істинне значення щастя у мусульман — в отриманні вдоволення Всевишнього Аллаха,навіть якщо це приведе до голоду, спраги та втраті усіх насолод.

Рамадан — це місяць благих звісток, які радували Умму. У цей благословенний місяць першими мусульманами були досягнуті великі перемоги та завоювання, і це підтверджує, що місяць  Рамадан — це не лише утримання від їжі та питва. Рамадан — це не виправдання для лінощів та бездіяльності, і це не місяць того, щоб визначити, який вид їжі та напоїв більш смачний та приємний. Рамадан — це виховання, коли мусульманин тренує свою силу та стійкість, підкорення та наближення до Аллаху. Рамадан — це зупинка у житті мусульманина, на якій він дізнається, скільки життєвого шляху пройдено, і чи було його життя у підкоренні Аллаху або у непослуху Йому.

Перші покоління мусульман чудово розуміли цінність Рамадану, вони трепетно ставились до цього часу, готували себе та змагали у благих справах. Уповаючи на Аллаха, вони долали труднощі, воювали на шляху Аллаха, руйнували фортеці та усували перешкоди, щоб світло Ісламу поширилось на увесь світ. Мусульмани уперше постились у місяць Рамадан у другу році хіджри, і тоді Аллах дарував їм перемогу при Бадрі, де ідолопоклонники Мекки понесли сильний збиток, а потім 20 Рамадану восьмого року по хіджрі була завойована сама Мекка. Великі події продовжувались відбуватись у цьому місяці, і 12 Рамадану 13 року хіджри мусульмани завдали нищівної поразки персам у битві аль-Бувейб. У 92 році був підкорений аль-Андалус. 17 Рамадану 223 року під головуванням Мутасима був взятий Аморій. 25 Рамадану 658 року у битві при Айн-Джалуті мусульмани отримали велику перемогу над монголами. І це — лише деякі приклади із історії.

Мусульманам варто нагадати про ці великі події у їх історії, щоб зміцнити їх волю та рішучість. Щоб вони надали підтримку своїй релігії та втіленню Шаріату, не звертаючи уваги на труднощі на цьому шляху. Яким би не був сум, як би не звузився наш шлях і скільки б не було лих, Всевишній Аллах поруч, Він чує та бачить, і Він не затримає допомогу, окрім як по своїй мудрості. Мусульманам треба покластися на свого Господа та відповісти на Його накази та заборони.

Ми нагадуємо Уммі про місяць Рамадан, про ті радісні події у ньому, щоб показати, що Аллах дарує перемогу Своїм улюбленим рабам та піднесе Свою релігію незалежно від людського потенціалу та наявної сили, будь люди ситі або голодні. Умма Мухаммада ﷺ неодмінно вийде із проблем, які оточили її з усіх боків. Зрадництво мусульманських правителів розкрито, їх нездатність піклуватись про справи людей очевидна, і це сталося з причини того, що вони не правлять тим, що ниспослав Аллах. Вони — ті, хто заблукав та вводить в оману, Посланець Аллаха ﷺ попереджав про них. Приводить Імам Ахмад у своєму «Муснаді» хадіс від Саубана:

يَا مُحَمَّدُ إِنِّي إِذَا قَضَيْتُ قَضَاءً فَإِنَّهُ لَا يُرَدُّ وَإِنِّي أَعْطَيْتُكَ لِأُمَّتِكَ أَنْ لَا أُهْلِكَهُمْ بِسَنَةٍ بِعَامَّةٍ وَلَا أُسَلِّطَ عَلَيْهِمْ عَدُوًّا مِنْ سِوَى أَنْفُسِهِمْ يَسْتَبِيحُ بَيْضَتَهُمْ وَلَوْ اجْتَمَعَ عَلَيْهِمْ مَنْ بَيْنَ أَقْطَارِهَا أَوْ قَالَ مَنْ بِأَقْطَارِهَا حَتَّى يَكُونَ بَعْضُهُمْ يَسْبِي بَعْضًا وَإِنَّمَا أَخَافُ عَلَى أُمَّتِي الْأَئِمَّةَ الْمُضِلِّين

«Сказав Всевишній Аллах: «О Мухаммад, якщо Я приймаю рішення, воно не відміняється. Воістину, Я дарував тобі те, що не погублю твою Умму засухою і не дам владі над ними ворогу не із їх числа, який не зупиниться перед їх поголовним винищенням, навіть якщо зберуться проти них люди з усіх кінців землі, що одні із низ взяли у полон інших». І, воістину, боюсь для своєї Умми імамів, які вводять людей в оману». Цей хадіс також передав ат-Табарані, Ібн Маджа, Тірмізі та ін.

Підвищення свідомості, пробудження Умми та її здатність розрізняти істину та брехню — це, безперечно, із ознак швидкої допомоги Аллаха. Ми просимо Аллаха, щоб у цьому Рамадані Він дарував Уммі великі перемоги.

Сьогодні у світі немає рішення проблемам людства. Лише Іслам надає це рішення. Увесь світ бажає справедливості Ісламу і з нетерпінням чекає звільнення від гніту капіталістичної системи, яка розбестила життя людей та їх цінності, а страждання спіткало усі народи. Капіталістичні держави на останніх подихах працюють над викривленням Ісламу, вони воюють проти його поширення як особисто, так і через свої агентів — правителів мусульман та їх спецслужби. Вони намагаються відвернути мусульман від Ісламу, його законів та встановлення його держави — Праведного Халіфату, правління у якому буде здійснюватись за методом пророцтва.

Немає сумнівів, що їх підступи приречені на невдачу, оскільки Халіфат — це закон Аллаха, Його обіцянка та радісна звістка Його Посланця ﷺ. Його встановлення — це встановлення усіх законів Аллаха, велич мусульман та перемога над невір’ям. Халіфат — це доленосне рішення для усіх мусульман.

Всевишній Аллах не порушує Своєї обіцянки Він виконав Свою обіцянку Пророку ﷺ та його сподвижникам, коли вони увійшли у Мекку переможцями. Сказав Всевишній Аллах:

لَّقَدْ صَدَقَ اللَّـهُ رَ‌سُولَهُ الرُّ‌ؤْيَا بِالْحَقِّ لَتَدْخُلُنَّ الْمَسْجِدَ الْحَرَ‌امَ إِن شَاءَ اللَّـهُ آمِنِينَ مُحَلِّقِينَ رُ‌ءُوسَكُمْ وَمُقَصِّرِ‌ينَ لَا تَخَافُونَ ۖ فَعَلِمَ مَا لَمْ تَعْلَمُوا فَجَعَلَ مِن دُونِ ذَٰلِكَ فَتْحًا قَرِ‌يبًا

«Воістину, Аллах показав Своєму Посланцю правдивий сон. Ви неодмінно увійдете у Заповідну мечеть, якщо побажає Аллах, будучи у безпеці. Ви поголитесь та підстрижетесь не відчуваючи страху. Він знав те, чого ви не знали, і предопределив перед цим близьку перемогу» (48:27).

Аллах обіцяв мусульманам в усі часи, що він зробить їх намісниками на землі і надасть їм допомогу. Умма повинна винна піднятись на верхівку покори, дотримуватись законів своєї релігії та дотримуватись лише того, що наказав Аллах, не звертаючи уваги на ворогів та їх прислужників. Правителі, ЗМВ та мислителі намагаються відволікти мусульман від покори та наближення до Аллаху у цьому благословенному місяці.

Найголовніше для нас — це поклоніння Аллаху, проте наше поклоніння буде вважатись повноцінним лише зі встановленням держави, яка втілить закони Ісламу у життя. І тоді об’єднається уся Умма, будуть відрубані руки колонізатора, який грабував наші багатства, і мусульмани повернуть собі славу та велич. Уммі необхідно діяти разом зі своїми синами та втілити найкращу якість, встановивши державу, про яку нас обрадував Посланець  Аллаха ﷺ. Муслім передав від Саубана, що Посланець Аллаха сказав:

إِنَّ اللَّهَ زَوَى لِي الْأَرْضَ فَرَأَيْتُ مَشَارِقَهَا وَمَغَارِبَهَا وَإِنَّ أُمَّتِي سَيَبْلُغُ مُلْكُهَا مَا زُوِيَ لِي مِنْهَا

«Воістину, Аллах показав мені східні та західні крайні кордони зелі, і що влада моєї Умми пошириться на ці землі».


Газета «Ар-Рая»
Мухамммад Джамі — Абу Айман
Помічник офіційного представника Хізб ут-Тахрір у Судані
16.05.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню