Пост — захист від Вогню, халіф — захист від ворога

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Ось і наступив місяць Рамадан, місяць блага, перемог та поклонінь, у якому мусульманин наближається до свого Господа, виконує Його накази та сторониться Його заборон.

Рамадан — це місць милості, прощення та захисту від Вогню. Від Абу Хурайри (р.а.) передається, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

الصِّيَامُ جُنَّةٌ

«Пост — це щит».

Пост — це завіса того, хто поститься, від Вогню з причини його утримання від бажаного, непослуху та гріхів. Рамадан — це місяць терпіння, у цьому місяці Аллах поклав на мусульман пост:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

«О ті, які увірували! Вам приписаний пост, подібно тому, як він був приписаний вашим попередникам, — можливо, ви будете набожними» (2:183).

Всевишній Аллах пов’язав набожність лише з постом;Імам Алі (р.а.) сказав: «Це страх через вшанування, дії на основі Корану та підготовка до Судного дня». Якщо людина досягне набожності, то отримає усі блага, а якщо втратить, то втратить усе.

Пост — це єдине поклоніння, яке залишається між людиною та Аллахом. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

قَالَ اللَّهُ: كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ لَهُ إِلا الصِّيَامَ فَإِنَّهُ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ

«Аллах сказав: «Будь-яка справа сина Адама робиться ним для себе, окрім посту, адже, воістину, він — для Мене, і Я воздам за нього».

Гідність посту велика, окрім того, це — прощення та спокутування малих гріхів. Пророк ﷺ сказав:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًاوَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

«Тому, хто під час Рамадану буде молитись по ночам з вірою та надією на нагороду Аллаха, простяться його колишні гріхи».

Ми також повинні уникати дій, які можуть привести до непослуху та гріху. Передається від Абу Хурайри (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ وَالْجُمْعَةُ إِلَى الْجُمْعَةِ وَرَمَضَانُ إِلَى رَمَضَانَ مُكَفِّرَاتٌ مَا بَيْنَهُنَّ إِذَا اجْتُنِبَت الْكَبَائِرَ

«Здійснення п’яти щоденних молитов, здійснення п’ятничної молитви кожен тиждень, пост у місяць Рамадан кожен рік є спокутуванням усіх гріхів, що між ними (від п’ятниці до п’ятниці, від Рамадану до Рамадану), якщо тільки серед них не було тяжких гріхів».

Усі ми потребуємо спокутування гріхів та прощення доти, доки не врятуємось від Вогню і не зайдемо у Рай, отримавши вдоволення Аллаха. Наші попередники волали до Аллаха з мольбою, щоб дожити до Рамадана, а після того, як Рамадан закінчувався, вони молились Аллаху, щоб Він прийняв їх пост і дав можливість дожити до наступного Рамадану, щоб отримати його блага.

Зараз ми знаходимось в Рамадані, у місяці ниспослання Корану — міцної гілки Аллаха. У цьому місяці було багато перемог, які змінили хід історії, від епохи пророцтва і до розвалу Османського Халіфату. Перемоги привели Умму на провідне місце серед інших народів. Ісламська Держава була першою державою у світі, а її армія була непереможна. У місяць Рамадан була отримана перемога при Бадрі; відкриття Мекки; перемога над монголами у битві при при Айн-Джалуті; у відповідь на заклик мусульманки халіф Мутасім взяв Аморій; Нур ад-Дін Зангі отримав перемогу над хрестоносцями; Бейбарс повернув Антакью; був завойований Белград; під командуванням Мухаммада ібн Касима був взятий Сінд. Також у цьому місяці була завойована Андалусія, де під владою мусульман був досягнутий сильний розвиток. Усе це було досягнуто, коли у мусульман була армія, держава та халіф.

Таким був Рамадан, таким було наше положення у затишку Халіфату. Поклоніння Аллаху було таким яким воно повинно було бути, а цивілізація була на височині. Проте якщо ми подивимось на Рамадан сьогодні, то побачимо, що мусульмани залишились без захисника, немає Халіфату, немає халіфа! Як же це сталося?

Ми були свідками того, що Рамадан був місяцем перемог та завоювань, мусульмани постійно були готові до джихаду. Але зараз ми бачимо, що це — місяць поступок, переговорів, капітуляцій та принижень, і усе це — через нікчемних правителів, через їх служіння Заходу — ворогу Ісламу та мусульман.

Це був місяць поклоніння та наближення до Аллаху, а став місяцем розваг, переглядів серіалів та телешоу, місяцем їжі та посиденьок у кафе, місяцем бодрствування уночі та сну удень без бажання поклонятись Аллаху. Як нібито Рамадан — це небажаний гість, якого треба швидше провести!

Це — місяць блага, солідарності, милосердя та допомоги один одному, і мусульманин не лягав спати, якщо його сусід голодував. А сьогодні є дома, жителі яких не знаходять їжі, і ніхто не питає про них, у той же час у інших — надлишок їжі, і вони не вдячні за цю милість.

Рамадан — це не лише утримання від їжі та питва, як ми сказали; Рамадан — лише для Аллаха, і мусульманин повинен сторонитись того, що заборонив Аллах, щоб не опинитися серед тих, про кого сказав Посланець Аллаха ﷺ:

رُبَّ صَائِمٍلَيْسَ لَهُ حَظٌّ مِنْ صَوْمِهِ إِلَّا الْجُوعُ وَالْعَطَش، وَرُبَّ قَائِمٍ لَيْسَ لَهُ حَظٌّ مِنْ قِيَامِهِ إِلَّا السَّهَرُ وَالنَّصَب

«Іноді той,хто поститься, не отримує нічого, окрім голоду та спраги, а той, хто вистоює нічні молитви — нічого, окрім безсоння та втоми».

Від нас вимагається, щоб ми відгукнулись на наказ Аллаха та виконали корону фардів, щоб була встановлена релігія, звільнені країни та були захищені святині, честь та багатства мусульман. Подібно тому, як пост є захистом від гріхів, також і Імам є захистом від ворогів. Ніколи не буде джихаду без армії і ніколи не буде армії без держави та халіфа.

Я хочу скористатись цією чудовою можливістю та привітати усю Ісламську Умму з цим благословенним місяцем. Я прошу Аллаха, щоб Він зробив цей місяць прощенням та захистом від Вогню, місяцем перемог та величі, проте цього не буде, доки ми не будемо щирі перед Аллахом у своїх справах і не будемо прагнути до відновлення ісламського образу життя. Чи доклали ми максимум зусиль для того, щоб повернути ісламське правління та скеруватись з Уммою до величі, щоб зрадіти великій події з дозволу Аллаха?! У тих, хто поститься — дві радості: перша — розговіння, друга — коли вони предстануть перед своїм Господом. Ми очікуємо велику радість — встановлення Другого Праведного Халіфату, і тоді піднесеться стяг Ісламу і скрізь будуть скандувати гасло «Аллаху Акбар!», будуть звільнені країни та повернуті права пригнобленим, буде відплачено кожному змовнику проти Ісламу. О, мусульмани, давайте відповімо на заклик нашого Господа:

يَا قَوْمَنَا أَجِيبُوا دَاعِيَ اللَّهِ وَآمِنُوا بِهِ يَغْفِرْ لَكُم مِّن ذُنُوبِكُمْ وَيُجِرْكُم مِّنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ، وَمَن لَّا يُجِبْ دَاعِيَ اللَّهِ فَلَيْسَ بِمُعْجِزٍ فِي الْأَرْضِ وَلَيْسَ لَهُ مِن دُونِهِ أَولِيَاء أُوْلَئِكَ فِي ضَلَالٍ مُّبِين

«О народ наш! Дайте відповідь проповіднику Аллаха та увіруйте у нього, і тоді Він пробачить вам деякі із ваших гріхів та врятує вас від болісних страждань». А той, хто не дасть відповідь проповіднику Аллаха, не врятується на землі, і не буде у нього покровителів та помічників замість Нього. Такі перебувають у явній омані» (46:31,32).


Газета «Ар-Рая»
Мусліма Шамій (Умм Сахіб)
23.05.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню