Розуміння міжнародного положення

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Міжнародне положення — це структура і характер зв’язків, які склались між державами, граючими ефективну роль на міжнародній арені (у даний історичний період).

В умовах багатої кількості держав, які діють на міжнародній арені, тим не менш, ефективних держав тут мало, тому що вирішальну роль грає сила держави, а оскільки військово-економічні та інші можливості кожної держави уразливі перед зміненнями у той або інший бік, то і у відношеннях між ними відбуваються відповідні зміни. Трапляється, що зміни відбуваються з причини якої-небудь війни, після якої одна держава зникає, інша втрачає вплив, а третя у цьому випадку скерується зайняти їх місце на міжнародній арені.

Іноді змінення відбувається у мирний час, коли одна держава поступово нарощує силу, а інша стає слабше, але усе ж таки ефективніше усіх у зміненні виступає війна. У зв’язку з нестабільністю держав та несталістю розстановки їх сил, міжнародне положення також зазнає змін — або у структурі відносин, або у гравцях. Враховуючи, що змінення силового потенціалу впливових держав на міжнародній арені відбувається повільно, отож, змінення у міжнародному положенні вимагає тривалого періоду часу.

Сила держави не полягає лише у військовій міці, а також включає в себе усі фізичні, матеріальні, розумові, духовно-моральні ресурси країни і здатності їх мобілізувати за межами своїх кордонів. У силу держави входить її ідеологія або несення послання усьому світу, військова та економічна міць, її політичні навички та дипломатичні виверти.

Для розуміння міжнародного положення і політики необхідні основні тези, які роз’яснюють політичні реалії кожної країни та її взаємовідносини з іншими країнами світу, особливо крупних держав, що впливають на хід світових подій, і разом з тим необхідно відстежувати політичні плани держав, методи їх здійснення та політичні маневри, які ними проводяться. Держави у політичній діяльності дотримуються інтересів своїх націй і будують відносини з іншими державами у цьому ключі, тому у держав, які прихильні певній ідеології і доносять її решті світу, найбільш дійовим чинником у побудові своїх міжнародних відносин та визначенні інтересів за кордоном виступає їх ідеологія.

У зв’язку з цим Ісламська Умма, будучи заклопотаною встановленням Ісламської Держави і несенням заклику усьому світу, повинна знати решту держав з точки зору ідей, яким вони прихильні, — чи є вони ідеологічними чи ні. У такому випадку Умма буде бачити чинники, що впливають на міжнародні відносини та інтереси даних держав. Уммі необхідно стежити за розвитком цих відносин, вміти трактувати явні та помічати приховані моменти, відрізняти маневр від «не маневру», бачити їх істинні цілі і заздалегідь знати ситуацію, до якої призведуть взаємовідносини між державами.

Проте повинно бути ясно, що міжнародне положення не стоїть на місці, воно динамічно змінюється у залежності від положення держав. Положення кожної держави не обов’язково буде таким, яким воно є на дану мить — стани держави змінюються, змінюючи один одного від сильного до слабкого, від впливового до бездіяльного, а також відносини держав з іншими можуть змінюватись, мати суперечки та протиріччя. Це вимагає безперервної політичної просвіти Умми, вона повинна постійно стежити і реалістично оцінювати зовнішню політику, Ісламський заклик повинен стати єдиною призмою, через яку вона повинна судити про цю політику і проводити її.

У цьому полягають основи, які стосуються розуміння міжнародного положення, яке повинен усвідомлювати політик для того, щоб мати ясне уявлення, вміти робити політичний аналіз і виносити з найбільшою ймовірністю реалістичні та правильні оцінки по кожній політичній події. Тому що політичний аналіз — це спосіб, за допомогою якого виноситься оцінка на будь-яку політичну подію у будь-якому регіоні світу, і він залежить від розуміння політичної реальності даного регіону або країни і зв’язку цієї політичної реальності з міжнародною політикою.

Уривок із книги «Політичні погляди Хізб ут-Тахрір»


17.10.2018
Огляд новин газети «Ар-Рая»

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню