Франція між прагненням до величі і перешкодами для її реалізації

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Президент Франції Макрон неодноразово закликав до створення європейської армії для захисту від Росії, Китаю і США. На Брюссельській зустрічі (19.11.2018) після візиту у декілька європейських країн Макрон знов заговорив про «створення єдиної європейської армії».

Під час інтерв’ю радіостанції «Europa-1» з нагоди сторічного ювілею звершення Першої світової війни він закликав створити справжню європейську армію для захисту континенту, якому, можливо, доведеться протистояти великим державам, таким як Росія, Китай і Америка. Після успішних для Макрона президентських виборів (06.05.2017) він відновив свій заклик до створення єдиної європейської армії згідно угоді у Маастрихті.

Що лежить під регулярними закликами Франції? Чи здатна Європа насправді понести даний вантаж на тлі криз, які повторюються: фінансових — на рівні ЄС, внутрішніх — на рівні кожної держави, а також свого розділення, як у випадку з Великобританією, яка, як і раніше, погрожує відокремитись?

Угода, досягнута у Маастрихті у 1992 році у відношенні Європейського Союзу і формування європейських сил, вимагало закладення основ майбутнього і практичних програм для їх реалізації:

1. Закладання основ розвитку для економічного, валютного і політичного об’єднання у якості підґрунтя для створення європейської єдності.

2. Розробка стратегії майбутнього розширення і вступу нових членів, особливо у відношенні східної і західної частин Європи, згідно певним умовам прийому і членства в ЄС.

3. Розширення зовнішніх обов’язків Європейського Союзу, проведення демократичних реформ і реалізація політики вільного ринку.

Ці європейські країни розробили практичні плани, засновані на наступних принципах:

а) план створення гнучкого Європейського Союзу, який дозволяє вступ нових членів;

б) введення єдиної валюти до 1999 року;

в) розробка єдиної політики в області безпеки і оборони.

Країн-засновники ЄС взялись за реалізацію наступних задач згідно з Маастрихтською угодою: введення єдиної валюти — євро, укладання угод про торгівлю і співпрацю, створення внутрішнього ринку, Європейського валютного фонду, Європейського центрального банку, розробка законодавства для фінансування діяльності державного сектору та економічних стандартів, об’єднуючих фіскальну політику між країнами-членами ЄС і політику відсоткових ставок, а також інші програми і політики в інтересах ЄС.

Маастрихтська угода існує веж більше чверті сторіччя, а реалізувались лише деякі програми і скерування Європи до всезагальної єдності. Їх невдача супроводжувалась численними проблемами і серйозними перешкодами, які загрожували існуванню Євросоюзу розпадом і загибеллю. Серед цих перешкод і проблем, з якими стикаються і продовжують стикатись європейські країни на чолі з Німеччиною і Францією на шляху до єдності і політичної та військової інтеграції, присутні:

1. Криза заборгованості і безробіття, яка загрожує багатьом країнам Євросоюзу економічним колапсом. Причина цього полягає у тому, що ці країни піднялись до невідповідного їм економічного рівня, а потім не змогли фінансово понести наслідки цього. Наприклад, глибока криза у Греції привабила великі суми кредитів для підвищення рівня росту, щоб відповідати умовам Європейського Союзу. Але потім Греція не змогла виплатити навіть відсоткової ставки по кредиту і впала у послідовні кризи.

2. Етнічні проблеми і тенденції проти етнічної інтеграції. Європейські народи мають довгу історію ворожості і расизму. Подібне відношення виникло у двох напрямках: проти європейців, як це трапилось у Німеччині і переросло у неонацистську партію, і проти іммігрантів із інших неєвропейських країн — звідси численні демонстрації проти імміграції в Європу.

3. Тенденції розділення всередині Євросоюзу на рівні партій і держав. Британія вже фактично вийшла із ЄС, що може потягти за собою вихід інших країн по прикладу Англії. Лунають заклики до відокремлення у Франції, Угорщині і,Греції, Швеції, Данії і Нідерландах. Нідерландський політик Герт Вілдерс, голова правої «Партії Свободи», закликав до проведення референдуму у Нідерландах, аналогічного тому, що був у Великобританії. Лідер французької ультраправої партії Марін Ле Пен підтримала вихід Великобританії із Європейського Союзу, пославшись на те, що та ж доля чекає Францію, якщо її партія очолить країну.

4. Внутрішні кризи у деяких країнах на знак протесту проти спроб врятувати економіку країни, щоб вона не відставала від умов ЄС. До них відносяться виступи найближчих днів у Франції на знак протесту проти підвищення податків з метою забезпечення ліквідності і скорочення дефіциту бюджету на 2,9%, щоб відповідати умовам Європейського Союзу і забезпечення фінансової здатності  для виконання умов, вимагаємих проектами Союзу.

5. Міжнародні проблеми, викликані неприязню Америки у відношенні проектів і валюти Євросоюзу.

Ані для кого не секрет, що Америка веде проголошену і приховану війну проти країн Європейського Союзу, щоб спонукати їх вийти із нього на кшталт Великобританії. Сполучені Штати також ведуть торгову війну, яка впливає на згуртованість країн ЄС, через підвищення податків на європейський імпорт, введення ембарго і санкцій у відношенні деяких торгових країн, які мають відношенні з країнами Євросоюзу, як Туреччина та Іран.

6. Неспроможність країн, окрім Німеччини, нести економічне навантаження запланованих проектів ЄС. Німеччина є привілейованою державою в Євросоюзі з надлишком грошових засобів. Також вона відрізняється своєю активністю у зовнішній торгівлі. Тому проглядається  той факт, що найбільшим бенефіціаром Європейського Союзу є Німеччина на тлі решти інших держав. Через це решта країн-учасниць піддається критиці за те, що вони служать на благо особистих економічних інтересів.

Це основні проблеми, які стоять перед Європейським Союзом і загрожують йому розпадом. Дійсно, обсяг цих проблем і перешкод, які стоять перед Європейським Союзом, і їх постійно зростаючі масштаби, не залишають надій і сподівань про велич, силу, прогрес і рух уперед. Можна сказати, що ідея європейської єдності — це проект, який ґрунтується на слабких основах, а перешкод перед ним більше, аніж стимулу і стовпів.

Коли Великобританія вирішила вийти із Європейського Союзу, втрати були настільки великі, що цей день назвали чорним днем європейських фондових бірж. Індекси Паризької фонової біржі впали на 8%, Франкфуртської — більше аніж на 7%, а Лондонської — приблизно на 5%. Мова йде про наслідки виходу однієї держави із Європейського Союзу. Що буде, якщо усі вони вийдуть із ЄС?

На завершення ми заявляємо, що істинна і правильна єдність повинна ґрунтуватись на міцних стовпах, на які не впливають різні поштовхи або перешкоди. Це єдність, заснована на ісламській акиді. Економічна система на основі Ісламу є міцною структурою, де держава бере золото і срібло у якості основи для усіх фінансових операцій як всередині країни, так і за її межами. Усі регіони Ісламської Держави об’єднуються навколо доктрини віри. Халіфат — єдина правильна альтернатива усім нинішнім режимам і принципам, які ведуть до занепаду. Аллах сказав:

سَنُرِيهِمۡ ءَايَٰتِنَا فِي ٱلۡأٓفَاقِ وَفِيٓ أَنفُسِهِمۡ حَتَّىٰ يَتَبَيَّنَ لَهُمۡ أَنَّهُ ٱلۡحَقُّۗ أَوَ لَمۡ يَكۡفِ بِرَبِّكَ أَنَّهُۥ عَلَىٰ كُلِّ شَيۡءٖ شَهِيدٌ

«Ми покажемо Наші знамення по світу і в них самих, доки їм не стане ясно, що це є істина. Невже недосить того, що Твій Господь є свідком усілякої речі?» (41:53).

 

Газета «Ар-Рая»
Хамд Табіб — Єрусалим
26 Рабі ус-сані 1440 р.х.
02.01.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню