Туніська «Партія відродження» між секуляризмом і непохитністю Ісламу 2 ч.

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У попередній частині ми говорили про протиріччя і відхилення «Партії відродження» («Ан-Нахда»), які трапились за останні вісім років з початку революції. Тому через нашу ревність до Ісламу, через нашу турботу про інтереси Умми, ми хочемо нагадати наступні факти:

Факт перший: Аллах вказав нам, що причиною піднесення, правильного відродження (нахди), життєвого достатку, безпеки і спокою, є Іслам. Сказав Всевишній:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِن تَتَّقُواْ ٱللَّهَ يَجۡعَل لَّكُمۡ فُرۡقَانٗا وَيُكَفِّرۡ عَنكُمۡ سَيِّ‍َٔاتِكُمۡ وَيَغۡفِرۡ لَكُمۡۗ وَٱللَّهُ ذُو ٱلۡفَضۡلِ ٱلۡعَظِيمِ

«О ті,які увірували! Якщо ви будете боятись Аллаха, то Він обдарує вас здатністю  розрізняти істину і брехню, відпустить вам ваші гріхи і пробачить вас. Воістину, Аллах володіє великою милістю» (8:29),

فَقُلۡتُ ٱسۡتَغۡفِرُواْ رَبَّكُمۡ إِنَّهُۥ كَانَ غَفَّارٗا  ١٠ يُرۡسِلِ ٱلسَّمَآءَ عَلَيۡكُم مِّدۡرَارٗا  ١١ وَيُمۡدِدۡكُم بِأَمۡوَٰلٖ وَبَنِينَ وَيَجۡعَل لَّكُمۡ جَنَّٰتٖ وَيَجۡعَل لَّكُمۡ أَنۡهَٰرٗا

«Я говорив: «Просіть у вашого Господа пробачення, адже Він — Всепрощаючий. Він ниспошле вам з неба рясні дощі, підтримає вас майном і дітьми, зростить для вас сади і створить для вас річки» (71:10–12),

وَلَوۡ أَنَّ أَهۡلَ ٱلۡقُرَىٰٓ ءَامَنُواْ وَٱتَّقَوۡاْ لَفَتَحۡنَا عَلَيۡهِم بَرَكَٰتٖ مِّنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلۡأَرۡضِ وَلَٰكِن كَذَّبُواْ فَأَخَذۡنَٰهُم بِمَا كَانُواْ يَكۡسِبُونَ

«Якщо б жителі селищ  увірували і стали богобоязливими, Ми розкрили б перед ними благодать з неба і землі. Але вони порахували це брехнею, і Ми схопили їх за те, що вони набували» (7:96).

І якщо Умма віддалиться від Його велінь, то неодмінно зійде з прямого шляху:

وَكَأَيِّن مِّن قَرۡيَةٍ عَتَتۡ عَنۡ أَمۡرِ رَبِّهَا وَرُسُلِهِۦ فَحَاسَبۡنَٰهَا حِسَابٗا شَدِيدٗا وَعَذَّبۡنَٰهَا عَذَابٗا نُّكۡرٗا  ٨ فَذَاقَتۡ وَبَالَ أَمۡرِهَا وَكَانَ عَٰقِبَةُ أَمۡرِهَا خُسۡرًا  ٩ أَعَدَّ ٱللَّهُ لَهُمۡ عَذَابٗا شَدِيدٗاۖ فَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ يَٰٓأُوْلِي ٱلۡأَلۡبَٰبِ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْۚ قَدۡ أَنزَلَ ٱللَّهُ إِلَيۡكُمۡ ذِكۡرٗا

«Скільки міст ослухались повелінь свого Господа і Його посланців! Ми представили їм суворий рахунок і піддали їх жахливим мукам. Вони вкусили згубні наслідки своїх діянь,і кінцем їх діянь став збиток. Аллах пригодовував для них тяжкі муки. Бійтесь же Аллаха, о, володарі розуму, які увірували. Аллах вже ниспослав вам нагадування» (65:8–10).

А у свій час Туніс та інші мусульманські території жили під затишком Халіфату, що дозволило їм бути світилами в усіх областях.

Факт другий: на жаль, деякі країни мусульман у якийсь період історії стали жити вдалині від релігії Аллаха. І у результаті їх спіткало те, що спіткало нас сьогодні — роз’єднаність, зубожіння і ворожнеча одного з одним. Доказ тому — часи великих полководців Муси ібн Нусайра, Таріка ібн Зіяда, Абу Бакра ібн Умара, Юсуфа ібн Ташфіна. Проте Умма змогла відродитись знов, незважаючи на виклики, які встали перед нею. Також для нас є урок на прикладі країн Ісламського Магрібу, адже багато наших попередників із тих територій постраждали від того, що відчуваємо ми сьогодні. І у нас немає іншого виходу, окрім як повернутись к шляху Ісламу.

Факт третій: сьогодні країни мусульман, зокрема — Туніс, живуть вдалині від релігії  Аллаха. Причина цього полягає у тому, що їх правителі прислужують Заходу, запроваджують неісламські закони, а також у тому, що ісламські рухи віддалились від своєї релігії, погрузли у секуляризмі. Прикладом тому служить відомі туніська «Партія відродження», турецька «Партія справедливості і розвитку», марокканська «Партія справедливості і розвитку» і т.д. — і усі вони відійшли від непохитності Ісламу, тобто стали прогинатись, що ввергло їх у трясовину секуляризму і демократії.

Факт четвертий: сьогодні Туніс перебуває у політичному вакуумі, і його не змогли заповнити ані світські партії, ані «Партія відродження». Причина цього полягає у тому, що Туніс скочується вниз по похилій, що дозволяє колонізатору підсилювати свої позиції у ньому, а народу — біднішати і надалі. Сьогодні кумівство і грабіжництво серед можновладців зростає з неймовірою швидкістю, а також підсилюється економічний контроль.

На завершення ми хочемо звернутись до усіх мусульман Тунісу, зокрема — до послідовників «Партії відродження»:

«Умма сильна! Громадська думка у Тунісі виступає за Іслам, за його втілення у державі і суспільстві. Тому ми повинні схопити за руку керівників «Партії відродження» і повернути їх до істини, примусити їх неухильно слідувати їй! Сказав Посланець ﷺ:

وَاللَّهِ لَتَأْمُرُنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَلَتَنْهَوُنَّ عَنِ الْمُنْكَرِ ولَتَأْخُذُنَّ عَلَى يَدِ الظَّالِمِ ولَتَأْطِرُنَّهُ عَلَى الْحَقِّ أَطْراً ولَتَقْصُرُنَّهُ عَلَى الْحَقِّ قَصْراً أَوْ لَيَضْرِبَنَّ اللَّهُ بِقُلُوبِ بَعْضِكُمْ عَلَى بَعْضٍ ثُمَّ لَيَلْعَنَكُمْ كَمَا لَعَنَهُمْ

«Клянусь Тим, у Чиїй длані душа моя! Ви обов’язково будете наказувати схвалене і забороняти засуджуване, схопите за руку несправедливого і направите його до істини, інакше Аллах змішає ваші серця з їх серцями, а потім прокляне вас так само, як прокляв їх (синів Ізраїлю)» (Абу Дауд, ат-Тірмізі).

Знайте, що непохитність Ісламу вимагає мати ісламський окрас, відрізнятись від носіїв секуляризму, бути стійкими, непохитними. Сказав Всевишній:

فَٱسۡتَقِمۡ كَمَآ أُمِرۡتَ وَمَن تَابَ مَعَكَ وَلَا تَطۡغَوۡاْۚ إِنَّهُۥ بِمَا تَعۡمَلُونَ بَصِيرٞ  ١١٢ وَلَا تَرۡكَنُوٓاْ إِلَى ٱلَّذِينَ ظَلَمُواْ فَتَمَسَّكُمُ ٱلنَّارُ وَمَا لَكُم مِّن دُونِ ٱللَّهِ مِنۡ أَوۡلِيَآءَ ثُمَّ لَا تُنصَرُونَ

«Будь же твердим на прямому шляху, як тобі велено, разом з тими, хто покаявся поруч з тобою. І не перетинайте кордонів дозволеного, адже Він бачить те, що ви робите. Не схиляйтесь на бік беззаконників, щоб вас не торкнувся Вогонь. Немає у вас покровителів і помічників, окрім Аллаха, і тоді ніхто вам не надасть підтримки» (11:112,113).

Іслам не приймає приниження перед секуляристами або многобожниками, адже нам у Посланці Аллаха ﷺ — найкращий приклад. Давайте згадаємо, як його ﷺ умовляли схилитись на бік невірних, запропонувавши один рік поклонятись його Богу, а другий — їх богам, але він ﷺ відкинув це без вагання:

قُلۡ يَٰٓأَيُّهَا ٱلۡكَٰفِرُونَ  ١ لَآ أَعۡبُدُ مَا تَعۡبُدُونَ  ٢ وَلَآ أَنتُمۡ عَٰبِدُونَ مَآ أَعۡبُدُ  ٣ وَلَآ أَنَا۠ عَابِدٞ مَّا عَبَدتُّمۡ  ٤ وَلَآ أَنتُمۡ عَٰبِدُونَ مَآ أَعۡبُدُ

«Скажи: «О невіруючі! Я не поклоняюсь тому, чому поклоняєтесь ви, а ви не поклоняєтесь Тому, Кому поклоняюсь я. Я не поклоняюсь так, як поклоняєтесь ви (або тому, чому поклоняєтесь ви), а ви не поклоняєтесь так, як поклоняюсь я (або Тому, Кому поклоняюсь я)» (109:1–5).

Сьогодні той, хто дійсно бажає відродження на основі Ісламу, повинен понести його як політичний проект Умми, він повинен заручитись народною підтримкою, що витікає із Ісламу.

І ми хотіли б нагадати вам слова Всевишнього:

أَنزَلَ مِنَ ٱلسَّمَآءِ مَآءٗ فَسَالَتۡ أَوۡدِيَةُۢ بِقَدَرِهَا فَٱحۡتَمَلَ ٱلسَّيۡلُ زَبَدٗا رَّابِيٗاۖ وَمِمَّا يُوقِدُونَ عَلَيۡهِ فِي ٱلنَّارِ ٱبۡتِغَآءَ حِلۡيَةٍ أَوۡ مَتَٰعٖ زَبَدٞ مِّثۡلُهُۥۚ كَذَٰلِكَ يَضۡرِبُ ٱللَّهُ ٱلۡحَقَّ وَٱلۡبَٰطِلَۚ فَأَمَّا ٱلزَّبَدُ فَيَذۡهَبُ جُفَآءٗۖ وَأَمَّا مَا يَنفَعُ ٱلنَّاسَ فَيَمۡكُثُ فِي ٱلۡأَرۡضِۚ كَذَٰلِكَ يَضۡرِبُ ٱللَّهُ ٱلۡأَمۡثَالَ  ١٧ لِلَّذِينَ ٱسۡتَجَابُواْ لِرَبِّهِمُ ٱلۡحُسۡنَىٰۚ وَٱلَّذِينَ لَمۡ يَسۡتَجِيبُواْ لَهُۥ لَوۡ أَنَّ لَهُم مَّا فِي ٱلۡأَرۡضِ جَمِيعٗا وَمِثۡلَهُۥ مَعَهُۥ لَٱفۡتَدَوۡاْ بِهِۦٓۚ أُوْلَٰٓئِكَ لَهُمۡ سُوٓءُ ٱلۡحِسَابِ وَمَأۡوَىٰهُمۡ جَهَنَّمُۖ وَبِئۡسَ ٱلۡمِهَادُ

«Він ниспосилає з неба воду, і долини наповнюються потоками згідно з їх розмірами. Потік несе піну, яка піднялась на поверхню. Подібна же піна з’являється на тому, що прокалюють на вогні для виготовлення прикрас чи утварі. Такими притчами Аллах роз’яснює істину і брехню. Піна буде викинута геть, а те, що приносить людям користь, залишиться на землі. Такі притчі приводить Аллах. Тим, які відповіли на заклик свого Господа, уготовано Найкраще (Рай). А розрахунок з тими, які не відповіли на Його заклик, буде жахливим. Заволодій вони усім, що є а землі, і іще стільки ж, вони спробували б відкупитись цим. Їх притулком буде Пекло. Яке ж погане це ложе!» (13:18).

Знайте,о мусульмани, яку б підтримку не мала брехня, її неминуче чекає поразка. А що стосується істини, то вона рано чи пізно восторжествує. Сказав Аллах:

وَنُرِيدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى ٱلَّذِينَ ٱسۡتُضۡعِفُواْ فِي ٱلۡأَرۡضِ وَنَجۡعَلَهُمۡ أَئِمَّةٗ وَنَجۡعَلَهُمُ ٱلۡوَٰرِثِينَ  ٥ وَنُمَكِّنَ لَهُمۡ فِي ٱلۡأَرۡضِ وَنُرِيَ فِرۡعَوۡنَ وَهَٰمَٰنَ وَجُنُودَهُمَا مِنۡهُم مَّا كَانُواْ يَحۡذَرُونَ

«Ми побажали надати милість тим, хто був принижений на землі, зробити їх ватажками і спадкоємцями, дарувати їм владу на землі і показати Фараону, Хаману та їх воїнам те, чого вони побоювались» (28:5,6).

Знайте, о народ Тунісу, що Аллах вшанував вас партією, позиція якої непохитна, яка не заспокоюється на досягнутому; вона не сидить з Заходом за одним столом, їй не притаманні якості хамелеона. Ця партія тримається за релігію Аллаха, і вона також закликає решту усіх інших партій і рухів повернутись на шлях Ісламу, вона закликає Умму дотримуватись Корану і Сунни. Вона закликає Ісламський Магріб повернутись під керівництво великих ісламських полководців, як було у минулі часи. Ця партія — Хізб ут-Тахрір!

Ми просимо Аллаха вшанувати цю Умму правлінням Ісламу, щоб вона змогла втілити в собі Його слова:

كُنتُمۡ خَيۡرَ أُمَّةٍ أُخۡرِجَتۡ لِلنَّاسِ تَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَتَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنكَرِ وَتُؤۡمِنُونَ بِٱللَّهِۗ وَلَوۡ ءَامَنَ أَهۡلُ ٱلۡكِتَٰبِ لَكَانَ خَيۡرٗا لَّهُمۚ مِّنۡهُمُ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ وَأَكۡثَرُهُمُ ٱلۡفَٰسِقُونَ

«Ви є кращою із общин, яка з’явилась на благо людства, наказуючи робити схвалене, утримуючи віз засуджуваного і віруючи в Аллаха. Якщо б люди Писання увірували,  то це було б краще для них. Серед них є віруючі, але більшість із них – нечестивці» (3:110).


Газета «Ар-Рая»
Хамд Табіб — аль-Кудс
6 Раджаба 1440 р.х.
13.03.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню