ОАЕ підтримують ЮПС у зриві Ер-Ріядської угоди

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Уряд Ємену привітало заходи, вжиті арабською коаліцією на чолі з Саудівською Аравією для запобігання поверненню керівництва Південної перехідної ради (ЮПС) в Аден.

Це стало свого роду офіційним проголошенням про поразку Ер-Ріядської угоди, укладеної між урядом Ємену і ЮПС у кінці минулого року під егідою Саудівської Аравії. За допомогою вжитих заходів Ер-Ріяд відкрито показує, що ЮПС перешкоджає здійсненню угоди.

Хоча міністр закордонних справ ОАЕ Анвар Каркаш заявив, що його країна підтримує зусилля Королівства Саудівської Аравії по здійсненню Ер-Ріядської угоди, проте у політичних колах добре відомо, що саме Емірати надають ЮПС політичну і військову допомогу. Але ця допомога не проявляється у формі опозиції Саудівської Аравії. Швидше, Емірати супроводжують королівство в арабській коаліції і у той же час перешкоджають його діям всередині три Ємену за допомогою ЮПС, який вони заснували в Адені і приютили його лідерів у своїй столиці Абу-Дабі.

Здається, обидві сторони — уряд Ємену і ЮПС — несерйозно ставляться до виконання Ер-Ріядської угоди, яку Саудівська Аравія примусили їх підписати у кінці 2019 року. Угода вимагала включення озброєних ополченців, створених Еміратами на півдні країни, у склад єменської армії, і злиття керівництва ЮПС з легітимною владою. Проте ОАЕ хочуть зберегти ЮПС незалежним від уряду Ємену, щоб мати у своїх руках додатковий важіль. Таким чином, план Саудівської Аравії по встановленню контролю над усім Єменом був ускладнений, хоча раніше їй вдалось взяти під контроль президента Ємену Абд Раббо Мансурі Хади, приборкавши його рішення і примусивши його проживати в Ер-Ріяді, а також вступивши у прямі переговори з хоусітами, не звертаючи уваги на уряд Ємену.

У відповідь на недопущення в’їзду своїх лідерів в Аден ЮПС вжив активні дії. Канал «Аль-Джазіра» у суботу 14 березня повідомив, що в аеропорті Адена спостерігалась напруженість між у ЮПС і силами, пов’язаними з легітимним урядом, контрольованим Саудівською Аравією. Як зазначається, кожна сторона намагалась взяти аеропорт під свій контроль. У найближчі дні в Адене можуть відбутись інші зіткнення між силами, підтримуваними Саудівською Аравією та Еміратами, які, як здається, повинні були разом битися проти хоусітів.

Переслідування Саудівською Аравією і Арабськими Еміратами різних міжнародних порядків денних веде до відкритого конфлікту, у якому гарматним м’ясом стане єменський народ. Причиною цього є те, що Саудівська Аравія захищає американські інтереси в Ємені, прагнучи зберегти хоусітів сильними, перешкоджаючи розширенню Єменської армії в Марібі та ель-Джауфе і навіть полегшуючи хоусітам повернення того, що вони втратили у цих районах, за допомогою «помилкових» повітряних ударів по єменській армії і шляхом переманювання її лідерів на свій бік. Поряд з цим Саудівська Аравія прагне зберегти свою присутність на півдні країни, контролюючи пункти в’їзду в Аден, Хадрамаут іаль-Махру, а також намагаючись паралізувати «легітимний уряд».

З іншого боку, ОАЕ служать британським інтересам в Адені, використовуючи загони «Шабва», сили «Паску безпеки» і, звичайно ж, Південну перехідну раду, щоб тримати проблеми на півдні Ємену під своїм контролем, незважаючи на об’явлення про виведення своїх військових із Адену.

Незважаючи на те, що війна в Ємені триває більше шести років, народ усе іще не усвідомив, що єменці віддають свої життя в інтересах Америки і Британії, які ведуть боротьбу за вплив і багатства країни через регіональних агентів — Саудівську Аравію та ОАЕ, і через місцевих агентів — хоусітів, уряд Хаді і ЮПС.

Дорогі мусульмани Ємену! Ви давно ідете за цими лідерами, які накликують на вас лише смерть, руйнування, розорення, приниження і гнів Аллаха.

Рішення єменської кризи полягає у тому, щоб відмовитись від місцевих і регіональних лідерів, які управляють міжнародним конфліктом у вашій країні і роблять ваші життя паливом цього конфлікту. Зверніться до тих, хто закликає вас до покори Творцю і застосуванню Його Шаріату у державі Халіфат. Ваші пращури стали ансарами Першого Халіфату, купивши Рай в обмін на допомогу Мухаммаду ﷺ і його справі. Ми ж закликаємо вас стати ансарами Другого Праведного Халіфату, який звільнить ваші країни і решту усього світу від зла капіталізму і секуляризму. Аллах говорить:

إِنَّا لَنَنصُرُ رُسُلَنَا وَالَّذِينَ آمَنُوا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيَوْمَ يَقُومُ الْأَشْهَادُ

«Воістину, Ми надамо допомогу Нашим посланцям і віруючим у мирському житті і у той день, коли предстануть свідки» (40:51).

 

 

Газета «Ар-Рая»
Д-р Абдуллах Базіб, Ємен
23Раджаба 1441 р.х.
18.03.2020 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню