Безуспішність Америки у протистоянні пандемії COVID-19 міститься у сутності капіталізму

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Поразка Америки у боротьбі з пандемією є черговим доказом неспроможності капіталізму,і це незважаючи на її величезні фінансові можливості. У боротьбі з пандемією Америка показала себе як країна третього світу. Звідси виникає питання: у чому причина такої поразки?

Перш ніж відповісти на це питання, давайте поглянемо на опублікований в «AlJazeera» матеріал експерта по Америці Махмуда аль-Міншаві, де говориться про американські можливості у секторі охорони здоров’я. Стисло у цьому матеріалі пишеться про наступне:

Одні із кращих лікарень світу знаходяться в Америці, туди приїздять багаті люди з усього світу. Америка експортує передові медичні технології, бо є лідером у цій області. Останній час Америка була лідером і не мала собі рівних по кількості лауреатів Нобелевської премії в області медицини. Найважливіше в усьому цьому те, що Америка витрачає на охорону здоров’я 3,6 трлн. доларів. Ця сума дорівнює 17% від ВВП, а це у п’ять разів більше, аніж витрати на озброєні сили.

3,6 трлн. розподіляється наступним чином:

— Витрати на медичне страхування: 2,1 трлн. доларів (58%).

— Витрати на лікарські і препарати: 540 млрд. доларів (15%).

— Витрати на лікарні, лікарів і помічників: 800 млрд. доларів (22%).

— Витрати на медичне устаткування: 160 млрд. доларів (5%).

Таким чином, федеральний уряд і уряди штатів оплачують 1,8 трлн. доларів, громадяни платять 1 трлн. доларів, а решта лягає на роботодавців, що складає менше 1 трлн. доларів. Вартість медичного страхування збільшилась на 740% з 1984р., у той час як ріст заробітної плати за цей період збільшився лише на 24%. У Вашингтоні медичні страхові компанії і виробники ліків активно лобіюють свої інтереси і витрачають мільйони доларів, щоб зберегти нинішню систему без змінень.

Це було стисле викладення статті, із якої ми можемо виділити дуже важливий факт: нездатність Америки протистояти пандемії COVID-19 через порочність самої капіталістичної системи у турботі про людей, і зокрема — через спосіб розподілу виділених засобів на охорону здоров’я.

Америка витрачає більше 53% із бюджету охорони здоров’я на страхові компанії, у той час як на фармацевтичні компанії виділяється лише 15%. Але і ці засоби контролюються володарями цих компаній заради однієї цілі — вилучення вигоди. Ці компанії торгують здоров’ям людей через спекуляції цими ж засобами на фінансових ринках і через монополізацію інтелектуальної власності у фармацевтичній промисловості. Усе це природним чином веде до підвищення ціна на ліки і росту медичних витрат.

Страхові і фармацевтичні компанії отримують ці фінанси від держави і населення, але при цьому не надають в обмін необхідних медичних послуг. Причина цього полягає у тому, що їх основною турботою є накопичення засобів з наданням мінімального рівня медичної допомоги застрахованим особам. Отримуючи доступ до цих засобів, володарі компаній умудряються за рахунок них збільшити свої фінанси при грі на біржі.

Тому недивно, що американські лікарні опинилися без простих медичних засобів і устаткування, на виготовлення яких не треба мати доступ до високих технологій. Зокрема, мова йде про апарати ІВЛ, захисний одяг, медичні маски, рукавички. А це означає лише одне: відсутність банального медичного обслуговування. Таким чином, до тих пір, поки страхові і фармацевтичні компанії будуть піклуватись лише про свої інтереси і наживу, турботи про здоров’я людей можна і не чекати.

Виникнення даної проблеми у капіталізмі не є результатом нестачі засобів чи досвіду; причиною цьому стало те, що капіталістичні держави відмовляються від своїх обов’язків по прояву турботи про людей. Більше того, охорона здоров’я була передана у приватні руки, у результаті як вже було сказано, величезні засоби опинились у руках страхових і фармацевтичних компаній, на чолі яких стоять капіталісти. Також були прийняті різні закони для захисту прав цих компаній, що іще більше розв’язало руки їх володарям.

Причиною такої порочності став закон про приватизацію, який дозволив засоби людей і держави вивести у приватний сектор, де править купка капіталістів. У результаті величезними засобами, виділеними на охорону здоров’я, почали управляти капіталісти, а в обмін на це людям почали надаватись нікчемні медичні послуги. Отож, скільки б грошей не було виділено на охорону здоров’я, простий народ не побачить належної віддачі. Таким чином, найбільша порочність цієї проблеми пов’язана з приватизацією сектора охорони здоров’я, що дозволило поглинути виділені засоби і не витрачати їх на підвищення рівня медичного обслуговування.

Фундаментальне рішення даної проблеми полягає у тому, щоб повернути охорону здоров’я під державний контроль і скасувати закон про приватизацію. А це вже говорить про необхідність скасувати саму капіталістичну систему, з чим ніколи не погодяться капіталісти. Отож, для людей залишається один вихід: постати проти капіталізму і викинути за комірець на смітник історії.

Проте тоді виникає питання про альтернативу капіталізму, і тут усе давно вирішено, адже цією альтернативою є Іслам. Іслам категорично забороняє приватизацію і зобов’язує халіфа піклуватися про населення без передачі цього обов’язку у приватні руки. Халіф — попечитель і відповідальний за своїх громадян. Адже коли Посланцю Аллаха ﷺ подарували лікаря, то він призначив його робітником на благо мусульман. Також коли Убайй ібн Каб захворів, то Посланець Аллаха ﷺ відправив до нього лікаря, і той пустив кров із вени, а потім припалив це місце. Передається від Зайда ібн Асляма: «Я дуже сильно захворів у часи Умара ібн аль-Хаттаба, і тоді Умар викликав до мене лікаря, який посадив мене на таку дієту, що я обсмоктував кісточки від її суворості».

В Ісламі саме держава бере на себе турботу про здоров’я людей, не дозволяючи цей обов’язок перекладати у приватні руки. В Ісламі надання медичних послуг населенню цілком безкоштовне, так само як і освіта. І тут немає місця приватизації, бо ніхто не може взяти на себе те, що повинна робити держава, як це відбувається у капіталістичних країнах світу. Саме тому послуги, які надаються, будуть ефективними і якісними, а витрати — низькими.

Тільки на основі законів Ісламу ми зможемо протистояти різним проблемам і пандемія, тільки під затишком Ісламської Держави ми зможемо врятувати решту людства від жадібності капіталістів та їх панування.

 

Газета «Ар-Рая»
Ахмад аль-Хутвані
15 Шабана 1441 р.х.
08.04.2020 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню