Америка і дезінтеграційні чинники 1 ч.

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

З самого початку свого заснування Америка піддавалась систематичним потрясінням і кризам в усіх аспектах (ідеологія, політика, економіка і т.д.). Ці кризи і потрясіння продовжують штовхати її до дезінтеграції, розвалу і зникненню.

Перш ніж ми зачепимо низку причин, які стрясають країну, я хотів би зупинитись на питанні чинників, впливаючих на силу держави, її існування, єдність, а також чинників, які тягнуть за собою послаблення і крах.

Найбільш яскравими показниками, які вказують на силу держав і їх тривалість існування, є сила ідеології, природа народу і його життєва енергія. Необхідно зрозуміти, що народи не володіють однаковою ідеологією, тобто вони не володіють однаковою силою держави і тривалістю цієї сили. Так англійці відрізняються від народів континентальної Європи, незважаючи на те, що вони несуть одну ідеологію. До чинників, які впливають на силу держави, відноситься економіка, ресурси, здатність захистити себе від зовнішнього ворога і зовнішніх ризиків, які загрожують єдності держави. Також до цих чинників відноситься віра народу у свою ідею, його готовність жертвувати усім заради збереження політичного утворення, переконаність народу у тому, що тільки його ідеологія (в яку він вірить і яку несе іншим) краще, сильніше і більш придатна для життя людей.

Хто стежить за ходом історії існувавших держав, той помітить, що в одному регіоні у різні періоди могло бути декілька держав при тому, що це були світові лідери. Він також помітить, що жодна із цивілізацій (культур) після свого краху не повернулась на світову політичну арену. Винятком із цього є Іслам, оскільки його послідовники відрізняються від інших народів землі.

Можна сказати, що усі цивілізації (культури), за винятком Ісламу, схильні до дезінтеграції і зникненню. Доказом цьому служать цивілізації римлян, греків, єгиптян. Наприклад, де сьогодні Ханаанська, Ассирійська, Іевусейська цивілізації? Де Візантійська, Персидська імперії? Усі вони пішли назавжди! Аллах сказав:

وَكَمْ أَهْلَكْنَا قَبْلَهُم مِّن قَرْنٍ هَلْ تُحِسُّ مِنْهُم مِّنْ أَحَدٍ أَوْ تَسْمَعُ لَهُمْ رِكْزًا

«Скільки поколінь до них Ми піддали загибелі! Хіба ти відчуваєш присутність кого-небудь із них чи чуєш їх шепіт?» (19:98),

أَوَلَمْ يَهْدِ لَهُمْ كَمْ أَهْلَكْنَا مِن قَبْلِهِم مِّنَ الْقُرُونِ يَمْشُونَ فِي مَسَاكِنِهِمْ ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ ۖ أَفَلَا يَسْمَعُونَ

«Невже їх не привело на прямий шлях те, що Ми погубили до них стільки поколінь, по оселям яких вони ходять? Воістину, у цьому є знамення. Невже вони не прислухаються?» (32:26).

Є і інші особливості, пов’язані з Ісламом: слабкість і сила Ісламської Держави залежать від ступеня прихильності мусульман своїй релігії. Слабкість і сила Ісламської держави не пов’язані з самою ідеєю, оскільки усі ідеї Ісламу ниспослані Всевишнім. У той же час Іслам — це єдина ідея, правильність якої ґрунтується на розумі і відповідає природі людини. Іншими словами, Іслам переконує розум кожної людини, вдовольняє і упорядковує інстинкти і органічні потреби. Саме тому Ісламська Держава за свою довгу історію мала етапи оновлення, оскільки відбувалось оновлення прихильності ісламської ідеї. Це можна було спостерігати в епоху Аббасидів,Омейядів в Андалусії, правителів Хорасана і т.д. Сьогодні ми теж спостерігаємо етап оновлення, це яскраво простежується у вимогах мусульманських народів про повернення Ісламської Держави, незважаючи на те, що вже минуло майже 100 років з дня його руйнування.

Це те, що стосувалось держав і чинників їх тривалого існування у загальній формі. Що стосується Америки, тобто приватного прикладу, то перш ніж говорити про чинники її дезінтеграції як політичного утворення, необхідно поглянути на її появу, на те, як вона досягла сили, зарозумілості і пихатості. Необхідно зачепити питання: на основі якої ідеї з’явилось це політичне утворення? Якою є природа народів, які опинились під цією політичною системою?

У 1492 р. був відкритий материк Америка, на ту мить її населяли індейці. З прибуттям європейців почалась колоніальна історія Америки. Америка отримала свою назву на честь флорентійського мандрівника Амеріго Веспуччі. Першими, хто заснував колонії у Північній Америці, були португальці. Переселенці-португальці були рибалками і фермерами. З часом їх кількість незмінна росла, вони навіть заснували низку міст. Потім у 1513 р. іспанці засновують місто у Флориді. У1607 р. вже англійці засновують місто Вірджинія, і потім починається тривале переселення англійців, оскільки в самій Англії бушують конфлікти між католиками і королями. Прибулі англійці залишались в залежності від Англії, тому платили їй податки. Одним словом, землі Америки були новими колоніями Англії.

Потім нові колоністи, більшість із яких були англійці, виступили з протестами у декількох містах проти британської несправедливості від податків. Справа дійшла до військового зіткнення між Британією і новими колоністами. У 1756 р. на території британських колоній Північної Америки спалахує колоніальне повстання, яке триває до 1783 р. Тоді, будучи у військовому союзі з Францією, колоністи отримали руйнівну для метрополії перемогу у Війні за незалежність (1775–1784), найголовнішим підсумком якої стало проголошення Сполучених Штатів Америки і визнання їх повної і беззаперечної незалежності від британської корони. Що стосується конституції США, то вона була прийнята 17вересня 1787 р. на Конституційному Конвенті у Філадельфії і згодом ратифікована усіма тринадцятьма існуючими тоді американськими штатами.

У 1861 р. Америка вступає у громадянську війну, відому як Громадянська війна 1861–1865 рр. між Союзом 20 нерабовласницьких штатів і 4 прикордонних рабовласницьких штатів Півночі, з одного боку, і Конфедерацією 11 рабовласницьких штатів Півдня — з іншого. По деяким даним, у цій війні з обох сторін загинуло 620 тисяч солдатів.

Що стосується періоду Другої світової війни (1939–1945 рр.), то на самому початку Америка зберігала військовий нейтралітет, але при цьому постачала антигітлерівську коаліцію зброєю і грошима, і це тривало до 1941р. У 1941 р. японський флот нападає на військово-морську і повітряні бази Америки, розташовані в околицях Перл-Харбора на острові Оаху (Гавайські острова), після чого Америка вступає у війну на стороні антигітлерівської коаліції.

Після завершення Другої світової війни, перше, що робить Америка, це монополізує ядерну зброю, що перетворює її у світову силу №1.

Далі після звершення Другої світової війни, починається новий історичний період під назвою «Холодна війна». Ця війна розгорнулась між Америкою і СРСР. Під час цієї війни західна частина Європи залишалась під крилом Америки, оскільки побоювалась вторгнення СРСР. Після розвалу СРСР приходить новий етап міжнародної політики, дещо схоже на однополярний світ. Адже з розпадом СРСР Америка стає провідною силою на світовій арені.

 

Газета «Ар-Рая»
Хамд Табіб — Єрусалим
10 Зуль-када 1441 р.х.
01.07.2020 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню