«Досьє Пандори» і корупція правителів

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Обнародувані документи, які називаються «Досьє Пандори», і багато інших аналогічних документів, таких як «Панамські документи», «Швейцарські документи» і «Люксембургські документи»; усі вони викривають корумпованих правителів.

Це виток інформації, який викриває те, що правителі намагаються приховати відносно розкрадання державних засобів, відмивання грошей і ухилення від сплати податків. «Досьє Пандори» відрізняється від інших подібних документів володінням більшою достовірністю, більш широкими дослідженнями і більш точними доказами.

Його спільно підготували більше 600 журналістів, які на протязі багатьох місяців досліджували біля 12 мільйонів документів 14 фінансових компаній, проливаючи світло на більше аніж 29000 офшорних компаній.

Офшорні компанії — це підставні компанії, які забезпечують високий ступінь секретності таємним іноземним володарям нерухомості і активів, якими вони володіють в Америці, Великобританії та інших західних країнах. Офшори виконують цю роботу через складні мережі, які діють через кордони, щоб створювати власність і активи, приховані від очей людей.

Цю величезну дослідницьку роботу виконала неурядова організація — міжнародний консорціум журналістів-дослідників в Вашингтоні у співпраці з «BBC» і газетою «British Guardian». Їх розслідування виявили особистості таємних володарів 1500 об’єктів нерухомості в Великобританії і США, куплених на мільярди доларів. В цей список увійшло 35 світових корумпованих лідерів, включаючи нинішніх і колишніх президентів, голів урядів і міністрів, а також 300 інших політиків і чиновників із декількох країн, а саме:

1 — королівська родина в Катарі і в Еміратах,

2 — король Йорданії Абдалла II,

3 — нинішній прем’єр-міністр Лівану Наджіб Мікаті і його попередник Хасан Діаб,

4 — прем’єр-міністр Чехії,

5 — президент Кенії,

6 — президент Еквадору,

7 — президент Росії.

Якщо взяти короля Йорданії Абдаллу II у якості прикладу цих розслідувань, можна побачити сутність усіх корумпованих політиків та їх найманців. Король Йорданії — країна якого знаходиться в придушуючій економічній кризі, а рівень життя настільки низький, що бідність, безробіття, високі ціни і економічні проблеми пронизують усі аспекти суспільства — робить усе можливе, щоб володіти розкішною нерухомістю в Британії і Америці за рахунок свого утиснутого і пригнобленого народу. Він марно намагається через офшорні компанії приховати своє володіння багатою кількістю непотрібних йому об’єктів нерухомості в Америці і Великобританії від очей свого народу.

Дослідження «Пандори» виявили, що король Абдалла II витратив 106 мільйонів на купівлю 15 об’єктів нерухомості в Великобританії, Малібу, Каліфорнії і Вашингтоні. З того часу, як він прийшов до влади після смерті свого батька, короля Хусейна, в 1999 році, він намагається приховати своє право власності на ці володіння, розкриті «Пандорою».

Король і його королівський двір визнали результати цих досліджень, і представник двору відповів: «Ці об’єкти не розголошуються із міркувань безпеки і конфіденційності, а не із міркувань секретності чи спроби їх приховати». Подібне виправдання гірше гріха! Один тільки факт приховання вже означає, що кояться злочини і ведуться якість погані справи!

Що стосується відповідей короля, то це ніщо інше, як демагогія, коли він стверджує: «Розгорнута кампанія проти Йорданії, яка не є першою в своєму роді, і є ті, хто хоче посіяти хаос і підозри». Потім він розіграв ілюзію економічної і адміністративної реформи в Йорданії, щоб відволікти громадськість від цього скандалу.

Ці неурядові дослідження довели, що такі правителі, які причетні до викраданню засобів свого народу і витоку їх за кордон для купівлі і володіння нерухомістю, є не тільки агентами і слугами колонізаторів-невірних, але також порочними і корумпованими крадіями.

 

Газета «Ар-Рая»
Ахмад аль-Хутваній
20.10.2021

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню