Відбулась зміна облич у владі Пакистану, але рабство Америці залишилось колишнім

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Імран Хан, новий премьєр-міністр Пакистану, добився того,про що так сильно мріяв в останні 22 роки. До того він був гравцем в крикет і одним із найуспішніших лідерів команди по крикету в Пакистані.

Він закінчив кар’єру в крикеті на верхівці слави, вигравши Кубок світу 1992 року. Після уходу із спорту Імран Хан почав будівництво першої онкологічної лікарні в Лахорі. Для завершення цього проекту він подорожував по крупним і невеликим містам Пакистану, щоб зібрати засоби. Народ відповів йому більшою щедрістю, аніж очікувалось . В ітозі лікарня була відкрита у грудні 1994 року. Услід за цим (в 1996 році) Імран Хан заснував політичну партію під назвою «Рух за справедливість» на тлі того, що політика Пакистану на ту мить була розділена між «Пакистанською народною партією» на чолі з Беназірою Бхутто і партією «Пакистанська мусульманська ліга» на чолі з Навазом Шаріфом. Партія Імрана не добилась великого успіху на початку свого формування. На всезагальних виборах 2002 року Імран Хан отримав одне місце в парламенті. Потім партія бойкотувала вибори 2008 року, в 2013 році вона отримала більше 7,5 мільйонів голосів, що зробило її другою по кількості голосів і третьою по кількості місць в парламенті. Хоча Імран Хан виступав у якості опозиції на національному рівні, партія правила в провінції Хайбер-Пахтунхва.

Імран Хан провів активну політичну кампанію проти корупції і представив себе у якості рушійної сили для змін під час виборчої кампанії 2018 року. Він пообіцяв змінити характер відносин Пакистану з Америкою, заснованих на підкоренні Вашингтону. Також він пообіцяв, що не буде підкорятись Індії і сформує уряд, очищений від якого-небудь політичного втручання в органи управління. І пообіцяв, що його уряд не буде використовувати дороге житло для президента, прем’єр-міністра і губернаторів провінцій, а також протоколи подорожей, які б обтяжували людей і вимушували до жорсткої економі бюджету. Він дав слово знизити ціна на електроенергію, паливо і газ, щоб знизити комунальні рахунки. Імран Хан пообіцяв зробити Пакистан державою, подібною Медині у часи Пророка ﷺ!

Проте усі ці заяви виявились порожніми словами. Імран Хан і його партія вірять в демократію і капіталістичну економічну систему так само, як і колишні адміністрації країни. На протязі перших двох тижнів свого перебування в правлінні він не виконав нічого із обіцяного, отримавши прізвисько «Містер Мутант». Нещодавній візит держсекретаря США Майка Помпео і голови Об’єднаного комітету начальників штабів генерала Джозефа Данфорда підтвердив, що відносини Пакистану з Америкою не змінились . Іще до прибуття в Ісламабад американці почали говорити про важливість захисту інтересів Америки в Афганістане, що у протилежному випадку може привести до тяжких наслідків для Пакистану, як це було з попередніми урядами. Не тільки міністр іноземних справ Пакистану зустрічалась зі своїм колегою, але і сам премьєр-міністр Імран Хан зустрічав Помпео.

Враховуючи перші 100 днів його правління, стає ясним, що в політиці країни не з’явилось ніяких змінень, окрім порожніх обіцянок і гасел. Попередній уряд не справився з вимогою Америки робити більше, аніж є. Новий же уряд підтверджує відновлення відносин з США. Він слідує прикладу колишніх правителів у забезпеченні інтересів Америки в Афганістані за рахунок Пакистану; продовжує наполягати на тому, що усі дії адміністрації скеровані на національні інтереси Пакистану, у той же час американська розвідка та її власна армія діють в країні нібито без шкоди для населення при тому, що в країні коїться кровопролиття. Посольство і консульства США продовжують роботу всупереч тому, що виконують функцію шпигунських центрів Америки. Лінія поставок НАТО веде роботу у звичайному режимі, представляючи собою артерію для американських військ в Афганістані, безперешкодно використовуючи Пакистан у якості коридору. Адміністрація Пакистану продовжує наполягати на тому, щоб афганські таліби пішли на переговори з Америкою для забезпечення політичної легітимності своєї окупації Афганістану.

Очевидно, що змін варто очікувати лише з встановленням держави Халіфат за методом пророцтва.

 

Газета «Ар-Рая»
Шахзад Шейх
Заступник офіційного представника Хізб ут-Тахрір в Пакистані
12.09.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню