Політична діяльність — шаріатський обов’язок і життєва необхідність

Газета «Ар-Рая»
Друкарня
Сьогодні багато хто вважає, що політична діяльність — це заняття непорядних людей. Деякі будують на цьому ілюзії і віддаляються від політики, як нібито тим самим вони набудуть спокійного і благополучного життя, але насправді це велика омана, і ми платимо велику ціну за цю ілюзію.
Коли основні потреби людини, такі як дім, їжа, школа, транспорт, медицина і т.д., опиняються у розпорядженні невеликої групи людей, яка не перевищує і десяти відсотків, тоді ми розуміємо, в якій омані ми опинились. Коли збереження чистоти розуму і моральності наших дітей стає непосильною турботою, тоді ми усвідомлюємо серйозність ситуації.
 
Зубожіння і корупція переслідують кожного, кризи осаджують нас з усіх боків — така ситуація вимагає серйозних переосмислень. Ми повинні звернути увагу на економічну, політичну і соціальну системи, на їх пріоритети і основу, на якій будуються внутрішні і зовнішні відносини держави. Ми повинні звернути увагу на судову і кримінальну систему, систему світи, ЗМІ, критерії при виборі політиків і т.д.
 
Ми не говоримо, що усім треба стати мислителями; досить показати свій протест і негайно віддалитись від злочинців, які є причиною страждання цілих народів. Ми не повинні підтримувати їх навіть косвенно, ми повинні зібратись навколо тих, хто заслуговує на довіру і здатний надати рішення, яке усуне цю несправедливість. Посланець Аллаха ﷺ сказав:
 
إِذَا عُمِلَتْ الْخَطِيئَةُ فِي الْأَرْضِ، كَانَ مَنْ شَهِدَهَا فَكَرِهَهَا كَمَنْ غَابَ عَنْهَا، وَمَنْ غَابَ عَنْهَا فَرَضِيَهَا كَانَ كَمَنْ شَهِدَهَا
 
«Коли на землі коїться гріх, той, хто бачить його і відчуває до цьому відразу, подібний тому, кого при цьому не було, а той, хто не був при цьому, але погоджується з цим гріхом, уподібнюється присутньому при цьому» (Абу Дауд).
 
Згідно вченням Ісламу, політика — це турбота про справи людей, це служіння людям та їх інтересам. Поза сумнівів, політика — це почесна і благородна справа, це те, чим займались пророки,вона не є порочною і продажною, як її показують сьогодні світські діячі . Посланець Аллаха ﷺ сказав:
 
كَانَتْ بَنُو إِسْرَائِيلَ تَسُوسُهُمُ الْأَنْبِيَاءُ، كُلَّمَا هَلَكَ نَبِيٌّ خَلَفَهُ نَبِيٌّ، وَإِنَّهُ لَا نَبِيَّ بَعْدِي، وَسَيَكُونُ خُلَفَاءُ فَيَكْثُرُونَ، قَالُوا: فَمَا تَأْمُرُنَا؟ قَالَ: فُوا بِبَيْعَةِ الْأَوَّلِ فَالْأَوَّلِ، وَأَعْطُوهُمْ حَقَّهُمْ الَّذِي جَعَلَ اللَّهُ لَهُمْ فَإِنَّ اللَّهَ سَائِلُهُمْ عَمَّا اسْتَرْعَاهُمْ
 
«Бану Ісраіль управлялись пророками. Як тільки помирав пророк, його одразу ж заміняв наступний . Воістину, після мене не буде пророка, але будуть халіфи, і їх буде багато». Сподвижники спитали: «Що ж ти нам накажеш?». Він сказав: «Будьте вірні присязі, принесеної першому, потім — наступному за ним, і дотримуйтесь їх права, і просіть у Аллаха того, що належить вам, адже, воістину, Аллах спитає з них за те, що він доручив їх турботам» (Муслім).
 
Коли ми говоримо, що політична діяльність обов’язкова по Шаріату і є життєвою необхідністю, звичайно, ми не маємо на увазі участь в політичних партіях, які були створені і вирощені відповідними режимами. Ми так само не говоримо про участь в передвиборчих кампаніях, тому що це — ніщо інше, як визнання легітимності існуючих режимів. Ми маємо на увазі участь в ідеологічних партіях, які відповідають Шаріату, що містять практичну концепцію держави, її апаратів і методів. Тільки лише такий підхід гарантує результат, в іншому випадку час і зусилля вичерпаються, а як результат — буде іще більше страждань і позбавлень.
 
Хізб ут-Тахрір підготував ясну і всеохоплюючу концепцію держави, що витікає виключно із законів Шаріату, починаючи з конституції держави, її апаратів і систем. З миті свого утворення Хізб ут-Тахрір не переставав закликати мусульман до спільної діяльності по відновленню ісламського образу життя, внаслідок чого Умма позбавиться від лих колоніалізму і займе свою головуючу позицію, яку вона заслужено займала на протязі десяти сторіч. З волі Аллаха, усвідомлення необхідності держави Халіфат охопило мусульман від вулиць марокканського Рабата до вулиць малазій ського Куала-Лумпура.
 
О, мусульмани! Покваптесь до величі цього світу і нагороди в Наступному житті, покваптеся до того, що дарує вам хороше життя і захистить вашу честь від усіляких злочинців.
 
 
22 Рабі ус-сані 1444 р.х.
16 листопада 2022 р.
Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню