Різниця між секуляризмом Ердогана і кемалістів

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Існує відмінність між секуляризмом кемалістів і секуляризмом Ердогана, інакше кажучи, відмінність між європейським і американським секуляризмом.

Відмінність в тому, що секуляризм кемалістів є синонімом атеїзму, який виступає проти прояву релігії в усіх сферах життя, що є явним викликом для мусульман. Він відкрито, зухвало і підло протистоїть Ісламу. Тому мусульмани категорично відмовляються від нього і його послідовників. Хвала Аллаху, їх час минув.

Що стосується секуляризму Ердогана, то він надає мусульманам невелику можливість виражати свої ісламські почуття у справах свого особистого життя. Але, відносно систем держави і суспільства, то ту вони єдині: що кемалісти, що Ердоган підносять людину, визнаючи її законодавцем, який встановлює закони, дозволяє і забороняє що-небудь. А це суперечить Корану. Всевишній Аллах ясно сказав, що тільки Він вправі видавати закони, забороняти і дозволяти:

إنِ الْحُكْمُ إِلاَّ للهِ أَمَرَ أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ إِيَّاهُ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لاَ يَعْلَمُونَ

«Рішення приймає тільки Аллах. Він велів, що ви не поклонялись нікому, окрім Нього. Це і є права віра, але більшість людей не знає цього» (12:40).

Секуляризм, будь-то в європейському чи американському вид, є коренем усіх проблем людства, причиною криз і лих. Саме він породжує розбрати, безлади, війни, бомбардування і вбивства, скоювані у наш дні.

Єдиний вихід для мусульман і усього людства – це запровадження божественної системи, оскільки тільки Творець цього світу знає, що добре, а що погано. Всевишній Аллах сказав:

أَلَا يَعْلَمُ مَنْ خَلَقَ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ

«Невже цього не буде знати Той, Хто створив, якщо Він — Проникливий (або Добрий), Відаючий?» (67:14).

Іслам — це єдина правильна система, яка здатна позбавити усе людство від гніту капіталізму і секуляризму, проблеми яких ніколи не закінчаться. Шлях до цього полягає у встановленні Праведного Халіфату під керівництвом Хізб ут-Тахрір. Тільки Халіфат здатен вирішити світові проблеми, щоб в усьому світі запанувала безпека, спокій і процвітання.

 

Газета «Ар-Рая» №441
14 Шавваля 1444 р.х.
4 травня 2023 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню