Ставлення Ісламу до расизму

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Мусульманські і немусульманські народи страждають від расизму і етнічної дискримінації. Це одне із багатьох лих, якими уразив нас колонізатор в результаті нав’язування своїх поглядів на життя, які суперечать природі людини. Вони вторглись до мусульманських країн і колонізували нас в військовому і культурному плані.

Расизм — це переконання або почуття приналежності до певної раси, кольору шкіри або походженню, які велять вважати себе вище за інших. Деякі расисти доходять до крайностей, пояснюючи свою перевагу тим, що вони успадкували особливі генетичні характеристики, яких були позбавлені інші. За їх словами, ці гени наділили їх особливими здібностями, відмінними від інших людських рас. Ця «вища» раса формує політичне утворення, яке має відмінну характеристику від інших утворень більш низького рівня.

Саме це фальшиве переконання і почуття призвело до зарозумілості цієї нещасної групи людей, ставши джерелом небезпечної хвороби серед народів. Расизм породжує ненависть і расову дискримінацію серед людей.

Західна культура повна расистських проявів, представлених вбивствами темношкірих і мусульман через самі необґрунтовані причини. В Америці і у Франції часто трапляється, що поліція холоднокровно і без усілякої необхідності розстрілює цих людей.

Ці огидні расистські діяння підживлюються відповідними заявами високопосадових політиків, на кшталт слів французького президента Макрона: «Бути білою людиною — привілей». Про Іслам же він сказав: «Ця релігія переживає кризу в усьому світі».

Подібні расистські висловлювання французів стали джерелом неприязні і ворожнечі до них з боку інших народів. В даний час це призводить до вигнанню Франції із усіх африканських країн.

У той час як Європа і Америка пишаються своїм расизмом, примушуючи увесь світ відчувати його жахи, що призводить до поширенню ворожнечі, ненависті і кровопролиттю між народами усієї землі, Іслам рішуче виключив причини і джерела расизму. Іслам зв’язав будь-який прояв расизму з чимось потворним і огидним, щоб викликати відразу до нього і уберегти мусульман від цієї хвороби.

Іслам звертає увагу людини на відмінність кольору шкіри і мови, щоб вона поміркувала про створіння Творця. Всевишній Аллах сказав:

وَمِنْ آيَاتِهِ خَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافُ أَلْسِنَتِكُمْ وَأَلْوَانِكُمْ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّلْعَالِمِينَ

«Серед Його знамень — створення небес і землі і відмінність ваших мов і кольорів. Воістину, в цьому — знамення для володіючих знанням» (30:22).

Всевишній Аллах зробив відмінність в мовах і кольорах причиною для міркування, а не для переваги одного над іншим.

Джабір ібн Абдуллах (р.а.) розповів:

كُنَّا فِي غَزَاةٍ فَكَسَعَ رَجُلٌ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ رَجُلًا مِنَ الْأَنْصَارِ فَقَالَ الْأَنْصَارِيُّ يَا لَلْأَنْصَارِ ‏ ‏ وَقَالَ الْمُهَاجِرِيُّ يَا لَلْمُهَاجِرِينَ ‏ ‏ فَسَمَّعَهَا اللَّهُ رَسُولَهُ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ ‏ مَا هَذَا فَقَالُوا كَسَعَ رَجُلٌ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ رَجُلًا مِنَ الْأَنْصَارِ فَقَالَ الْأَنْصَارِيُّ يَا لَلأَنْصَارِ ‏ ‏ وَقَالَ الْمُهَاجِرِيُّ يَالَلْمُهَاجِرِينَ ‏ ‏ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ دَعُوهَا فَإِنَّهَا مُنْتِنَةٌ

«Ми були у військовому поході разом з Пророком , і якось один із мухаджирів вдарив по заду одного із ансарів. І тоді ансар вигукнув «[До мене], ансари!», — а потім і мухаджир прокричав: «[До мене], мухаджири!». [Почувши це] Посланець Аллаха сказав: «Що це за заклик часів джахілії?», — на що йому сказали: «О, Посланець Аллаха! Один із мухаджирів вдарив по заду одного із ансарів». У відповідь він сказав: «Киньте це, адже вона (племінна прихильність) зловонна!».

Посланець Аллаха ﷺ не став розглядати сам інцидент, а розглянув його причини, він звернув увагу на заклик ансарів і мухаджирів, і припинив його, щоб це не перейшло в безплідну міжплемінну ворожнечу.

Священний Коран пов’язує расизм з Іблісом, — ворогом людства, щоб люди тримались від цього подалі, тому що це із діянь сатани, ця зарозумілість, якою відрізнився проклятий Ібліс. Всевишній Аллах сказав:

قَالَ يَا إِبْلِيسُ مَا مَنَعَكَ أَنْ تَسْجُدَ لِمَا خَلَقْتُ بِيَدَيَّ أَسْتَكْبَرْتَ أَمْ كُنْتَ مِنَ الْعَالِينَ قَالَ أَنَا خَيْرٌ مِنْهُ خَلَقْتَنِي مِنْ نَارٍ وَخَلَقْتَهُ مِنْ طِينٍ

«Він сказав: «О, Ібліс! Що завадило тобі пасти ниць перед тим, кого Я створив Своїми обома Руками? Ти загордився або ти належиш до числу тих, хто звеличується?» (38:75).

Єдиний критерій переваги однієї людини над іншою – це богобоязливість, як говорить про це Всевишній Аллах:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوباً وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُواْ إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

«О, люди! Воістину, Ми створили вас із чоловіка і жінки і зробили вас народами і племенами, щоб ви пізнавали один одного, і найбільш вшанований перед Аллахом серед вас — найбільш богобоязливий. Воістину, Аллах — Знаючий, Відаючий» (49:13).

Посланець Аллаха ﷺ сказав:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ، إِنَّ رَبَّكُمْ وَاحِدٌ وَأَبَاكُمْ وَاحِدٌ، أَلَا لَا فَضْلَ لِعَرَبِيٍّ عَلَى عَجَمِيٍّ، وَلَا لِعَجَمِيٍّ عَلَى عَرَبِيٍّ، وَلَا أَسْوَدَ عَلَى أَحْمَرَ، وَلَا أَحْمَرَ عَلَى أَسْوَدَ إِلَّا بِالتَّقْوَى، إنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللهِ أَتْقَاكُمْ

«О, люди! Воістину, ваш Господь Один, і ваш прародитель один. Воістину, немає переваги у араба над іноземцем так само, як і немає переваги іноземця над арабом. І немає переваги у червоношкірого над темношкірим так само, як і немає переваги у темношкірого над червоношкірим, окрім як з причини богобоязливості».

Посланець Аллаха ﷺ, рішуче засуджував тих, хто пишався своїми пращурами і походженням, наводив порівняння з чимось огидним, щоб людина надалі не поверталась до подібних думок. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لَيَنْتَهِيَنَّ أَقْوَامٌ يَفْتَخِرُونَ بِآبَائِهِمْ الَّذِينَ مَاتُوا، إِنَّمَا هُمْ فَحْمُ جَهَنَّمَ، أَوْ لَيَكُونُنَّ أَهْوَنَ عَلَى اللهِ مِنْ الْجُعَلِ الَّذِي يُدَهْدِهُ الْخِرَاءَ بِأَنْفِهِ، إِنَّ اللهَ قَدْ أَذْهَبَ عَنْكُمْ عُبِّيَّةَ الْجَاهِلِيَّةِ وَفَخْرَهَا بِالْآبَاءِ، إِنَّمَا هُوَ مُؤْمِنٌ تَقِيٌّ وَفَاجِرٌ شَقِيٌّ، النَّاسُ كُلُّهُمْ بَنُو آدَمَ، وَآدَمُ خُلِقَ مِنْ تُرَابٍ

«Нехай люди припинять хизуватись своїми померлими пращурами, які представляють вугілля Пекла, або будуть вони для Аллаха жалюгідніші за жука, який копирсається своїм носом в навозі. Аллах очистив вас від джахілійський самовихвалянь своїми пращурами. Кожен із вас або богобоязливий віруючий, або грішник, який само вихваляється. Ви люди — діти Адама, а Адам був створений із глини».

Якщо б мусульмани дотримувались е шаріатського шляху боротьби з расизмом, то ця хвороба була б викорінена з корінням і не залишила б і сліду в наших країнах. На жаль, правителі мусульман ухиляються від шаріатського шляху і навмисно підживлюють цю хворобу, слідуючи наказам своїх західних хазяїв, щоб зберегти свої трони. Вони розпалюють вогонь расизму навіть між народами однієї Ісламської Умми.

У якості прикладу можна навести привести два способи, які використовуються правителями для розпалення расизму взаємної ненависті серед мусульман:

1. Турецька влада почало жорстку кампанію проти арабської мови, знімаючи усі вивіски на вулицях на цій мові. Вони зі зневагою ставляться до арабів та їх мови у той час, як до інших мов у турецької влади претензій немає!

2. Іранські офіційні особи при кожній зручній нагоді підкреслюють, що правильна назва Арабської затоки, — «Перська затока». Вони це підкреслюють навіть тоді, коли мова іде про примирення між режимами, це зробив міністр іноземних справ Ірану, коли нещодавно відвідав Саудівську Аравію в рамках примирення.

Ці два приклади наочно демонструють турецький і перський націоналізм проти арабів, що може викликати аналогічну реакцію серед арабів проти своїх братів — турок і персів.

Корінне і всебічне політичне рішення по позбавленню від цієї хвороби можливе тільки шляхом встановлення Праведного Халіфату, який усуне подібне невігластво, об’єднавши мусульман під стягом ісламської віри, не надаючи значення невігласним расовим забобонам.


Газети «Ар-Рая»
28 Сафара 1445 р.х.
13 вересня 2023 р.
Ахмад Хатавані

 

 

 

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню