Реальні наслідки запиту ордера на арешт Нетаньяху і Галанта від Генерального прокурора Міжнародного кримінального суду

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан подав запит до суду про видачу ордера на арешт прем’єр-міністра «Ізраїля» Біньяміна Нетаньяху і міністра оборони Йоава Галанта, а також трьох лідерів ХАМАС: голови руху Ісмаіла Ханії, його військового командира Мухаммеда Деіфа і голови руху в секторі Газа Яхьї Сінвара. Хан заявив, що ордер на арешт підозрюваних відповідає опису їх злочинів і є правовою підставою для його видачі згідно з «Римським статутом», основоположним документом Міжнародного кримінального суду, членами якого є 124 держав. Ці держави повинні співпрацювати з судом у виконані виданих ордерів на арешт.

Генеральний прокурор обґрунтував своє рішення про запит ордера на арешт Нетаньяху і Галанта тим, що вони несуть кримінальну відповідальність за військові злочини і злочини проти людяності, скоєні в секторі Газа під час триваючої війни єврейського утворення проти цього регіону протягом останніх восьми місяців. Військові злочини, в яких звинувачуються Нетаньяху і Галант, включають використання голоду серед цивільного населення як методу ведення війни, навмисне завдання їм сильних страждань або завдання серйозної шкоди тілу і здоров’ю, навмисне вбивство і навмисні атаки на цивільне населення. Злочин проти людяності включають в себе геноцид або навмисне вбивство, а також смерть внаслідок голоду, переслідування та інші дії проти людяності.

Генеральний прокурор заявив про ствердження його офісу в тому, що військові злочини були скоєні в контексті міжнародного озброєного конфлікту між «Ізраїлем» і Палестиною, а також неміжнародного озброєного конфлікту між «Ізраїлем» і ХАМАС. Він також стверджує, що злочини проти людяності були скоєні у межах широкомасштабної і систематичної атаки на палестинських цивільних осіб згідно з державною політикою.

Щодо лідерів ХАМАС, Карім Хан заявив суду, що вони несуть відповідальність за «різанину», яка трапилась 7 жовтня 2023 року. В заяві, опублікованої його офісом, він виразив глибоку вдячність родинам викрадених «ізраїльтян», які дали свідчення співробітникам офісу. Він почав вимагати звільнення викрадених та їх повернення додому згідно з нормами міжнародного гуманітарного права, як він стверджує.

У випадку, якщо Міжнародний кримінальний суд дійсно видасть ордери на арешт вказаних осіб, то ці особи будуть підлягати арешту в 124 країнах, які ратифікували «Римський статут». Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду заявив, що він «розраховує на те, що ці держави-учасники Римського статуту будуть так само серйозно ставитись до цих запитів і судових рішень, які із них переслідують, як і в інших випадках, і що вони виконають свої зобов’язання». Він також додав: «Ніхто не вище закону».

Слід зазначити, що «Ізраїль» і США не є членами Міжнародного кримінального суду, проте окуповані з 1967 року палестинські території підпадають під юрисдикцію суду, оскільки Палестинська автономія приєдналась до нього в 2015 році. Незважаючи на те, що єврейське утворення заперечує юрисдикцію цього суду, з юридичної точки зору суд має повноваження переслідувати осіб, які скоїли злочини на палестинських територіях, незалежно від їх громадянства.

Прем’єр-міністр «Ізраїля» Біньямін Нетаньяху відповів вкрай зарозуміло, назвавши рішення прокурора Міжнародного кримінального суду абсурдним кроком, скерованим проти «Ізраїля» у цілому. Він додав: «Я категорично відкидаю принизливе порівняння, зроблене прокурором в Гаазі, між демократичним «Ізраїлем» і масовими вбивцями із ХАМАС». Президент «Ізраїля» Іцхак Герцог також виразив своє обурення, заявивши: «Рішення прокурора Міжнародного кримінального суду добиватись видачі ордерів на арешт прем’єр-міністра і міністра оборони «Ізраїля» більше, аніж ганебно і є заохоченням терористів по усьому світу». Герцог засудив «будь-яку спробу порівняння цих жорстоких терористів з демократично обраним урядом «Ізраїля»».

Зі свого боку рух ХАМАС вустами Саммі Абу Зухрі заявив: «Рішення Міжнародного кримінального суду запросити ордери на арешт трьох лідерів палестинського руху є прирівнюванням жертви до кату і заохочує «Ізраїль» продовжувати свою війну на винищення».

Міжнародний кримінальний суд описується як незалежний судовий орган, який володіє юрисдикцією над особами, звинувачуваними в геноциді, злочинах проти людяності і військових злочинах. Суд був заснований 1 липня 2002 року згідно з Римським статутом.

Відносно нещодавно Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського президента, звинувативши його у відповідальності за військові злочини в Україні. Раніше суд виносив вироки окремим особам із колишньої Югославії і Руанди за скоєні ними злочини проти людяності. Відомо, що у суду немає власної поліцейської служби для відстеження і арешту підозрюваних.

У відповідь на цей крок американські конгресмени підготували законопроект, який передбачає покарання для усіх, хто буде співпрацювати з рішеннями Міжнародного кримінального суду проти посадових осіб єврейського утворення. Вони також пригрозили припинити фінансування суду і заборонити в’їзд його членам на територію США.

Між тим Європейський союз підтримав рішення суду і закликав усі сторони прийняти і поважати його рішення. Аналогічно вчинили Франція і Німеччина, які закликали поважати рішення суду, незалежно від їх результатів.

Зарозумілість США, єврейського утворення і Великобританії у відношенні будь-яких рішень міжнародних судів проти осіб чи інтересів, пов’язаних з їх країнами, відображає рівень расизму, зарозумілості і нахабності, яким відрізняються представники цих злочинних колоніальних держав. Так, що сам Карім Хан заявив, що йому телефонували чиновники із цих країн і повідомили, що Міжнародний кримінальний суд був створений для того, щоб судити людей із Африки і країн третього світу, а також інших авторитарних лідерів, таких як президент Росії Путін, але не для того, щоб судити представників єврейського утворення чи інших цивілізованих західних демократій!

Генеральний прокурор намагався пом’якшити зміст своїх ордерів проти єврейського утворення, щоб його рекомендації суддям Міжнародного кримінального суду були прийняті на світовому рівні. Він зробив їх такими, що стосуються тільки двох осіб із єврейського утворення — прем’єр-міністра і міністра оборони, уникаючи притягнення до відповідальності високопосадових військових командирів, таких як начальника штабу і командирів дивізій. Це зроблено для того, щоб не підривати репутацію єврейської армії і зберегти її постать як «непереможної» і «морально бездоганної». Щоб таким чином підтримувати статус поваги і пошани до єврейської армії на міжнародній арені, демонструючи, що проблема полягає лише в двох політиках, у той час як постать армії залишається недоторканою, як священна корова, яку неможна чіпати.

На підґрунті цього малоймовірно, що Міжнародний кримінальний суд зможе виконати свої постанови, навіть якщо він видасть ордери на арешт Нетаньяху і Галанта. Це пов’язано з відсутністю практичного механізму для їх виконання, а також з ймовірною відсутністю співпраці з боку держав-членів суду, які побоюються погроз з боку США. Америка продовжує погрожувати суду і усім, хто буде співпрацювати з ним у виконанні таких постанов.

Отож, постанови Міжнародного кримінального суду явно не стосуються сильних світу цього і виконуються тільки у відношенні слабких. Таким є міжнародний порядок, такою є його природа, він нагадує систему міжнародної сваволі, із якої виключені крупні злочинці, які володіють владою і зарозумілістю. Його єдиний обмежений вплив залишається тільки моральним, розкриваючи огидне обличчя Америки і єврейського утворення перед світовою громадською думкою.

 

Газета «Ар-Рая»
Ахмад Аль-Хатавані
29.05.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню