Куди котиться світове лідерство Америки?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Опублікована на сайті «Al Jazeera» 29 квітня 2024 року стаття під назвою «Американський дослідницький інститут RAND: Чи закочується сонце Сполучених Штатів?», містить висловлювання відомого американського письменника Девіда Ігнатіуса, який заявив:

«Глибоке дослідження,проведене дослідницьким інститутом RAND за замовленням Міністерства оборони США (Пентагон), підтвердило, що Сполучені Штати, можливо, рухаються по похилій, і лише небагато великих держав змогли оговтатись від такого падіння». Ігнатіус охарактеризував звіт RAND як «вибухонебезпечний» і сказав, що звіт підняв питання про причини «відносного падіння положення Сполучених Штатів».

Чи відповідають такі прогнози реальності Америки та її міжнародному положенню, а також тому, що відбувається всередині країни і на міжнародній арені? Яке майбутнє чекає на цього «дряхлого велетня»? Чи може він виправити свої слабкості і старіння, або ж він рухне в майбутньому, як рухнули до нього інші імперії і великі держави, які досягли своєї вершини і довгий час займали трон міжнародного гегемона і домінували над рештою інших?

Перш за усе необхідно згадати про божественну істину у відношенні народів і націй, які живуть без правильного керівництва і не слідують істині. Аллах Всевишній говорить:

قَدْ مَكَرَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَأَتَى اللهُ بُنْيَانَهُم مِّنَ الْقَوَاعِدِ فَخَرَّ عَلَيْهِمُ السَّقْفُ مِن فَوْقِهِمْ وَأَتَاهُمُ الْعَذَابُ مِنْ حَيْثُ لَا يَشْعُرُونَ

«Підступи плели іще ті, які жили до них, але Аллах зруйнував підґрунтя їх будівлі. Дах обрушився на них зверху, і муки спіткали їх звіди, звідки вони їх не очікували» (16:26).

Усі глобальні держави, які виникли не на основі керівництва Аллаха, втратили свою силу і канули в небуття. Римляни, греки, фараони, перси і візантійці, а також інші, не згадані історією, їх держава зруйнувалась до підґрунтя, і вони зникли, і закінчився їх час. В наш час сильні держави стали слабкими,а деякі із них зникли безслідно. Наполеон, Олександр Македонський, Австрійська імперія, Німеччина часів Гітлера і Великобританія — усі ці держави досягли вершини своєї могутності, а потім прийшли до занепаду і зістарились. Єдиним винятком є ісламська ідеологія, оскільки вона заснована на божественних основах, які не схильні брехні ані спереду, ані ззаду. Тому вона буде існувати до Судного дня, кожного разу, коли вона слабшає чи приходить в занепад, вона відроджується і стає сильніше, аніж була.

Америка, як і інші загиблі держави до неї, виникла на хибних і спотворених основах. Вона з’явилась на основі матеріальних цінностей, не маючих духовної основи, які звеличують матерію і вважають капітал, вигоду і інтереси основою життя і усіх уявлень, оцінок і суджень. Усі свої дії, політику і уявлення про життя вона будувала на основі цього хибного погляду.

Насправді, після розпаду Радянського Союзу, Америка зайняла трон світового лідера, не маючи рівних по впливу і могутності, і продовжує залишатись на вершині по сей день. Вона стала лідером світу в усьому, володіючи першістю в військовій, політичній і економічній сферах. Вона веде за собою країни Європи, а іноді і Китай і Росію, для досягнення своїх інтересів і цілей. Проте цей підйом і велетенська сила починають поступово старішати, слабшати і розпадатись зсередини.

Тут ми хочемо стисло розглянути деякі аспекти цього занепаду і розкладу як всередині країни, так і за її межами.

1. Підсилення фінансової кризи з 2008 року. Фінансова криза стала гірким плодом тих дій, вжитих Америкою за межами своєї території, таких як війни і Іраку і Афганістані. Як повідомила газета «The Guardian» 12 вересня 2021 року: «По спливанню 20 років і після трати майже 5 трильйонів доларів на «безкінечні війни» в Іраку і Афганістані, ясно, що є тільки один очевидний переможець — «американська оборонна промисловість»».

2. Вихід Америки із Іраку і Афганістану, супроводжуваний великими втратами і наслідками, позначився на її авторитеті, на політичних елітах і викрив її брехню про тероризм і зброю масового знищення. Американський історик Фібі Мар, фахівець по історії Іраку і професор історії низки американських університетів, сказала: «Заявленою ціллю тієї війни було позбавлення від зброї масового ураження, якої ніхто так і не знайшов, проте ціна була високою як для іракського народу, так і для Сполучених Штатів».

3. Роздробленість і ворожнеча всередині США. Журнал «The Economist» у випуску від 3 вересня 2022 року опублікував статтю, в якій розглядаються ці проблеми і кризи під заголовком «Роз’єднані Штати Америки». Статтю супроводили зображенням Статуї Свободи в Нью-Йорку, розділеної на дві частини над однією із веж міста, що символізує ступінь роздробленості і розбіжностей між штатами.

4. Криза довіри до ідеології і цінностей, яка виникла в останній час, особливо у вищих закладах. Газета «The New York Times» 30 квітня 2024 року повідомила: «Підсилення розриву між захистом свободи слова і протидією "антисемітизму"... і сцени хаосу на університетських кампусах збільшують політичні ризики напередодні виборів».

5. Моральний розклад ріст злочинності і поширення порочності. Письменник Кріс Хеджес в своїй книзі «Америка: прощальна подорож» пише: «Морально розкладена Америка, одержима ідеєю погоні за задоволеннями і занурена у невігластво, управляється крадіями і дурнями, розділена війнами і переважаючим культурним екстремізмом».

6. Внутрішня загроза в штатах. Американський письменник Малік Шаркаві в інтерв’ю для російського видання «RT» заявив: «Громадянська війна в Америці — це питання однієї іскри, і цією іскрою є не вихід Техасу, а якщо Трампу заборонять брати участь у виборах 2024 року або його вб’ють, тоді і почнеться громадянська війна. Мільйони одиниць зброї і боєприпасів, які жителі південних і південно-західних штатів накопичують в очікуванні протистояння, ось тоді і почнеться громадянська війна».

7. Питання росту Китаю і його зближення з Росією. В газеті «Аш-Шарк аль-Аусат» була опублікована стаття під заголовком «Америка втрачає вплив перед Китаєм в Південно-Східній Азії», в якій говорилось: «Згідно новому всеохоплюючому і вражаючому дослідженню австралійського дослідницького інституту Лоуі, вплив Китаю в Південно-Східній Азії збільшився за останні п’ять років. Цей ріст китайського впливу відбувається за рахунок Сполучених Штатів, які швидко втрачають свій вплив в одному із найважливіших регіонів суперництва між Пекіном і Вашингтоном».

Усі вищезгадані чинники слабкості, розкладу і занепаду не означають, що Америка втратила свою першість або перестала бути великою державою. Швидше, це означає, що вона постарішала і дійсно почала падати, і її пороки вже почали роз’їдати її структури. Немає ніяких ознак того, що вона знов почне підніматись, як це було в минулому, навпаки, ситуація погіршується і охоплює вже усі сфери. Те, що відкладає її крах і падіння в провалля — це відсутність, з розпадом Радянського Союзу в 1990 році, реального і впливового конкурента на міжнародній арені.

Мир не чекає, що Китай стане наступною великою державою, яка очолить світ, оскільки у нього насправді немає для цього необхідних умов. Китай, як і інші країни, дотримується хибного погляду на життя, прагне до контролю і служить інтересам крупних корпорацій за рахунок трудящих верств населення. В зонах свого впливу він діє тими ж методами, що й капіталісти. Навіть якщо він стане першою державою, від нього не очікується, що він приведе людство до справедливості і спокою.

Світ чекає на справедливу систему, засновану на праведності, яка забезпечить справедливість на землі, поширить безпеку і благополуччя, а також процвітання життя. Ця система не повинна прагнути до задоволенню у відриві від слідування повелінням Творця, преславний Він і великий, і не повинна прагнути до володінню багатством за рахунок інших народів. І таке можливо тільки в системі Ісламу, у затишку Ісламської Держави — Халіфату за методом пророцтва.

 

Газета «Ар-Рая»
Хамд Табіб — Єрусалим
29.05.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню