Судансько-іранське зближення: Факти, приховані мотиви і цілі!

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Ті, хто спостерігають за тим, що відбувається в Судані, звернули увагу на зближення між суданським та іранським урядами після більше аніж семирічного політичного і дипломатичного розриву, який почався у червні 2016 року, після того, як скинутий президент Омар аль-Башир розірвав відносини з Іраном на тлі штурму саудівського посольства в Тегерані.

У неділю, 21 липня 2024 року, голова суверенної ради і головнокомандуючий армією Судану прийняв вірчі грамоти Хасана Шах Хоссейні як надзвичайного і уповноваженого посла Ірану в Судані.

Якою є істинна природа цього зближення? Якими є цілі цього в умовах війни в Судані? Чи є міжнародні чи регіональні сили, які впливають на це зближення? І чиї інтереси воно в дійсності відображає?

Слід зазначити, що іще у жовтні 2023 року суданський уряд розкрив факт контактів з Іраном, коли Міністерство іноземних справ Судану об’явило про відновлення дипломатичних відносин з Іраном після переговорів на вищому рівні між двома країнами. Тоді була досягнута угода про відновлення роботи посольств і прийняття офіційних делегацій.

5 лютого 2024 року міністр іноземних справ Судану зустрівся з президентом Ірану на чолі з високопосадовою суданською делегацією в Тегерані. Алі ас-Садік Алі виразив вдячність за політичну підтримку, яку Ісламська Республіка Іран надає суданському народу на міжнародних майданчиках, і підтвердив прагнення своєї країни розвивати відносини з Іраном, а також підтвердив готовність до зміцненню економічної і торгової співпраці (Sudan Tribune, 5 лютого 2024 року).

Очевидно, що ціль цього зближення полягає у підтримці суданської армії для продовження війни з мовчазної згоди Америки, яка контролює хід подій в суданському конфлікті. В новинах повідомлялось про військову підтримку, яку Іран надає суданській армії в її боротьбі проти Сил швидкого реагування (RSF), з метою створення балансу, який гарантує, що жодна із сторін не отримає вирішальну перемогу, що відповідає інтересам США, які прагнуть до затягуванню конфлікту.

Згідно повідомленню «Erem News» від 18 лютого 2024 року, Bloomberg у січні минулого року розкрив роль Ірану в суданському військовому конфлікті, підтвердивши, що він сприяє ескалації конфлікту в країні. У звіті, опублікованому цим порталом, говориться, що Іран підтримав суданську армію, надавши їй безпілотники і дрони іранського виробництва "Mohajer-6", які стали додатковим інструментом ведення війни в Судані. 6 січня Сили швидкого реагування заявили про збиття першого іранського дрону "Mohajer-6" на сході столиці Хартум в районів Східного Нілу, надавши світлини і відеозаписи, на яких були зафіксовані розкидані уламки дрону іранського походження. 28 січня вони також повідомили про збиття суданською армією в Омдурмані третього іранського дрону "Mohajer-6".

Американська позиція щодо судансько-іранського зближення:

Америка закривала очі і пускала пил, що відповідає її звичній практиці відносин зі своїми агентами в регіоні. Іноді вона закриває очі на злочини, щоб виправдати своїх агентів, а іноді пускає пил у вічі, заявляючи про своє «засудження і протест» або ж виражаючи «занепокоєння», але не вживаючи ніяких серйозних політичних, дипломатичних чи військових кроків. Це вказує на її змову зі своїми агентами і надання їм зеленого світла для скоєння злочинів і надання підтримки іншим її агентам, як це відбувається в суданській війні. Америка мовчки спостерігала за зближенням між іранським і суданським урядами, яке раніше було прихованим, як це визнав міністр іноземних справ. В газеті Asharq Al-Awsat від 22 лютого 2024 року повідомлялось, що колишній американський посол в Хартумі Джон Годфрі заявив: «Надходять повідомлення про відновлення відносин між Суданом та Іраном, які можуть включати матеріальну підтримку суданської армії з боку Ірану, і це викликає у нас занепокоєння».

Із вищевикладеного можна зробити висновок, що це зближення скеровано виключно на підтримання балансу сил і затягування війни, щоб влада агентів Америки із числа воєначальників суданської армії не пала, поки США готують свій отруйний план за «голлівудським» сценарієм. З самого початку Америка говорила про продовження війни, як заявив державний секретар Блінкен. Для успішної реалізації її плану потрібні були сторони, які будуть підтримувати війну в активній фазі, особливо враховуючи, що Сили швидкого реагування отримують щедру підтримку від сусідніх країн. Тому Америка і долучила Іран, який перебуває під її впливом, для підтримки суданської армії. Це звичайна практика у Америки в регіоні, так вона долучала режими в Саудівській Аравії, Єгипті, Ефіопії, хусітів, ліванську партію Ірану та інших своїх агентів. Америка управляє цими маріонетками, щоб реалізувати свої брудні плани в наших країнах, поки Аллах Всевишній не пошле цій Уммі праведних і щирих людей із числа володарів сили і могутності, які віднімуть владу у агентів Америки і повернуть її Уммі, щоб вона могла встановити законне правління, обравши праведного Халіфа, який утвердить релігію і буде керуватись Шаріатом. Таким чином, Аллах змінить положення країни і народу під затишком другого Праведного Халіфату за методом пророцтва, який позбавить мусульман від гріху за бездіяльність у відношенні встановлення Халіфату, як про це сказав Пророк ﷺ:

مَنْ مَاتَ وَلَيْسَ فِي عُنُقِهِ بَيْعَةٌ، مَاتَ مِيتَةً جَاهِلِيَّةً

«Той, хто помре, не маючи присяги, помре смертю часів невігластва» (Муслім).

 

Газета «Ар-Рая»
Мухаммад Джамі' (Абу Айман)
Помічник офіційного представника Хізб ут-Тахрір, Судан
14.08.2024р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая