Штайє вважає Декларацію Бальфура помилкою

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

«Прем’єр-міністр Палестини Мухаммад Штайє закликав міжнародну спільноту взяти на себе політичну, юридичну і моральну відповідальність перед нашим народом, який перебуває в умовах окупації» — повідомляє «Arab 48» 31 жовтня 2022 року.

В своєму виступі перед засіданням уряду, яке відбулось у понеділок 31 жовтня в Рамаллаху, він сказав: «Наш народ стикнувся з жорстокою кампанією вбивств, арештів і осад Наблуса, Єрусалиму, Хеврона, Дженіна і Гази. Відбуваються напади на збирачів оливок в селах і містах, залякування громадян і грабування їх врожаю в деяких районах, і усе це на очах у міжнародної спільноти, яка зберігає мовчання щодо злочинів «Ізраїлю».

Він також вказав: «Післязавтра, у середу, виповнюється 105 років з дня прийняття Декларації Бальфура, згідно якої Британія дала те, чим не володіє, тому, хто не має права. Ми усе іще розплачуємось за політичні, матеріальні, гуманітарні, географічні та інші наслідки цього злісного договору. Британія повинна виправити свою історичну помилку і визнати суверенну державу Палестина з її кордонами і столицею Єрусалимі і надати право на повернення біженців».

«Ар-Рая»: член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Палестині Мусаб Абу Аркуб прокоментував дану заяву: «З одного боку, прем’єр-міністр Палестини вимагає від Британії виправити, як він сказав, «історичну помилку», посилаючись на Декларацію Бальфура. З іншого боку, в противагу цьому він вимагає реалізації рішення «двох держав». Рішення про дві держави надає більшу частину Благословенної землі єврейському утворенню, де воно створить «безпечну зону» від палестинського народу, а також буде працювати над асиміляцією в культурному відношенні і над відокремленням палестинського питання від релігії. Також за допомогою міжнародних угод і високих податків євреї бажають витіснити палестинців і скоротити їх чисельність.

Перш ніж заявляти подібне, премьєр-міністр повинен був подумати і проявити повагу до думки народу Палестини та Ісламської Умми, а також усвідомити, що він знаходиться серед стражників Благословенної землі. Велика Ісламська Умма звільнила Палестину в битві при Хіттіні і Айн-Джалуті, і вона жадає звільнити її знов! Йому треба вибирати слова, перш ніж говорити про таку тяжку проблему для Ісламської Умми. Нехай він відповість на питання, відповіді на які очевидні для палестинського народу.

Яким чином Британія повинна виправити свою «історичну помилку» в Декларації Бальфура? Вона утвердила єврейське утворення, щоб воно залишалось першою лінією у війні проти Ісламської Умми. Зараз вона повинна повернути назад Палестину її народу?

Згідно Декларації Бальфура, Британія надала усю Палестину євреям. Під виправленням «історичної помилки» мається на увазі, що Британія повинна повернути усю Палестину? Або ж Палестинська адміністрація задоволена домовленостями в Осло? Якщо так, тоді Британії нема чого виправляти свою помилку!

О, премьєр-міністр! Згідно Вашим словам, увесь Єрусалим, Яффа, Хайфа, Тель-Авів, Ашкелон, Бєер-Шева, Негєв, Мертве море і берег Середземного моря є «історичною помилкою! У той же час ПА вимагає державу в кордонах 1967 року, тим самим визнаючи єврейське утворення! Так Декларація Бальфура є помилкою чи ні?

Хіба звільнення Палестини відбудеться за допомогою звернення до ворогів Умми з проханнями виправити свої помилки? Або ж звільнення відбудеться за допомогою армій і живої сили, які раніше звільнили Благословенну землю в битві при Хіттіні і Айн-Джалуті?! І, нарешті, головне питання: премьєр-міністр, Ви дійсно бажаєте звільнення Палестини?!

 

Із рубрики новин газети «Ар-Рая» №416
15 Рабі ус-сані 1444 р.х.
9 листопада 2022 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню