Управління муфтія дозволило банківські відсотки

Єгипет
Друкарня

Управління муфтія повинно покаятись за свою фетву про дозволення банківських відсотків та повернутись до рішення про повну їх заборону

Інформаційне агентство “Мухіт” поширило о вівторка 18/03/2014 відповідь Єгипетського муфтіята на своє питання. Питання полягало у наступному: чи можна або не можна розпоряджатися відсотками депонованих у банках грошових внесків у якості милостині? У своїй фетві Управління муфтія дозволило застосування цих відсотків у дозволених по шаріату сферах, як, наприклад, роздача милостині бідним та особам у злиднях, відзначивши, що користування відсотками є дозволеним, і в цьому нема нічого поганого.

У цій фетві, яка не побудована на шаріатському доказі, дивним є те, що вона розглядає розвиток бухгалтерії та стабільність розмірів прибутку у банківській системі у довгостроковій перспективі достатнім підґрунтям для отримання відсотків. Фетва також прибирає з банківських відсотків характеристику забороненого шаріатом лихварства. У фетві ця операція називається новим договором фінансування, маючі на увазі, що раніше він не був відомий для шаріатських законів та мусульман. У цьому є явне викривлення та спроба виправдати користування забороненим лихварським майном.

Відсотки, отримувані вкладником у банку, це заборонене лихварство. Лихварство — це усіляка обумовлена надбавка до капіталу. Тобто усе те, що без торгової діяльності та праці отримано у якості надбавки до капіталу, є лихварством. Тому Всевишній Аллах говорить:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَذَرُوا مَا بَقِيَ مِنَ الرِّبَا إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ. فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَإِنْ تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُءُوسُ أَمْوَالِكُمْ لا تَظْلِمُونَ وَلا تُظْلَمُونَ

"О ті, які увірували! Бійтесь Аллаха і не беріть решту частини лихви, якщо ви є віруючими. Але якщо ви не зробите цього, то знайте, що Аллах та Його Посланець проголошують вам війну. А якщо ви розкаєтесь, то вам залишиться ваш початковий капітал. Ви не вчините несправедливо, і з вами не вчинять несправедливо."

Ця фетва та інші подібні їй фетви слугують для того, щоб затвердити нині існуючий заборонений шаріатом стан та виправдовувати лихварські операції. Якщо ми подивимось на фетви, видані Управлінням муфтія з цього питання з 1900 по 1989 роки, то побачимо, що усі вони категорично забороняють банківські відсотки. Що ж стосується небезпечної тенденції Управління муфтія, яку ми бачимо сьогодні, то вона появилась після того як у лютому 1989 року тодішній муфтій Єгипту шейх Мухаммад Сайід Тантаві відступив від свої фетви про заборону банківських відсотків. Така тенденція, як ми бачимо, зберігається, незважаючи на те, що сам муфтій через півроку відмовився від цієї своєї злощасної фетви.

Управління муфтія протягом майже повного сторіччя чітко та однозначно наполягало на забороні банківських відсотків, але ось тепер ми бачимо, як він дозволяє те, що заборонив Аллах! Ми у Хізб ут-Тахрір закликаємо це Управління муфтія покаятись з приводу цієї фетви та враховувати виключно вдоволення та гнів Аллаха та Його Посланця. Всевишній Аллах сказав:

يَحْلِفُونَ بِاللَّهِ لَكُمْ لِيُرْضُوكُمْ وَاللَّهُ وَرَسُولُهُ أَحَقُّ أَنْ يُرْضُوهُ إِنْ كَانُوا مُؤْمِنِينَ

“Вони клянуться Аллахом, щоб догодити вам. Але для них було б краще, якщо тільки вони є віруючими, догоджати Аллаху та Його Посланцю” (9:62)

Ми не збираємось тут заперечувати цю фетву, оскільки усі знають про те, що вона не має ніякого законного по шаріату підґрунтя і не має прихильників, окрім порочного режиму, який не здійснює правління на основі законів Аллаха, і тих деяких людей зі слабкою волею, які у своїх стосунках не хочуть звертати увагу на дозволене та заборонене. Але ми впевнені, що капіталістична ідеологія та її економічна система, з наявним в ній лихварством та монополіями, підходять до загибелі, а система Ісламу у державі Халіфат стане щасливим порятунком не тільки для ісламської умми, але й для усього людства.

وَأَنَّ هَذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ وَلا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَنْ سَبِيلِهِ ذَلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

“Такий Мій шлях. Слідуйте по ньому і не слідуйте іншими шляхами, оскільки вони зіб’ють вас з Його шляху. Він заповідав вам це, може бути, ви побоїтесь” (6:153)


Шаріф Зайд

Голова Інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір Єгипет
№ 14/07
17 Джумада аль-уля 1435 г.х.
18/03/2014

 

Головне меню