Надання можливості жінці відвідувати стадіони — чи є це перемогою для неї?

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: У п’ятницю ввечері для жінок КСА відкрилась нова сторінка в історії, тому що їм дозволили відвідувати футбольні стадіони. Уперше їм дозволили взяти участь у футбольному матчі.

Метою реформ є надання жінці більших свобод. Наказ про дозвіл жінкам відвідувати футбольні стадіони став другим подібним наказом про розширення прав після того, як був виданий наказ, який дозволяє жінкам водити машини. Одна із принцес КСА на своїй сторінці у Твіттері написала: «Я дякую усіх вас за вашу постійну допомогу та підтримку. Сьогодні ви принесли щастя у серця усіх жінок КСА, дозволивши їм відвідувати ігри» («BBC Arabic»).

Коментар:

Арабські ЗМІ широко сприйняли цю новину, довгий час обговорюючи її та вважаючи подією історичного масштабу — великою перемогою жінок КСА, що відбулась у межах «реформ», обіцяних принцом Мухаммадом ібн Сальманом згідно його «баченню 2030». Насправді, сумно спостерігати,як звеличуються подібні події, новина про які публікується на перших шпальтах газет та електронних сайтів, розцінюючи їх перемогою жінки у КСА,у той час як ігноруються жахливі умови життя жінок королівства на політичному та економічному рівнях, у той час як порушуються їх основні права у можливості користуватись багатствами країни та жити у достатніх матеріальних умовах, тому що рівень бідності у КСА досяг 25% від загальної кількості жителів, і це у країні, яка є світовим лідером по кількості здобуваємої нафти!

Шокуючі доповіді, надані спеціальним доповідачем ООН про рівень бідності та виконання прав людини у КСА, розкривають усю ступінь величезної різниці між запасами ресурсів країни та зовнішнім поширенням бідності, і, звичайно, жінка як представниця слабкої статі, опиняється найбільш уразливою перед обличчям такого несправедливого розподілу багатств. Врешті решт вона опинилась по суті списаною з рахунків і не може себе реалізувати навіть у питаннях працевлаштування, щоб хоча б саму себе забезпечити. Їй закриті шляхи до багатьох прав, її істинне положення замовчується у ЗМІ, а хто намагається цьому протистояти — суворо карається.

У такій обстановці ступінь вимоги жінки у країни упав так низько, що вона відчула невимовне щастя, коли їй дозволили відвідувати футбольний стадіон! Або ж цей образ ощасливленої жінки — лише картинка, створена у ЗМІ для політичних цілей, щоб вдовольнити вимоги західних світських людей, що летять у бік Мухаммада ібн Сальмана, яким таким чином вирішив кинути людям дешеву подачку та виставити себе деяким захисником жінок, дозволивши їм відвідувати кінотеатри, надавши їм «привілею» приходити на концерти, показавши тим самим дотримання прав у його країні та рух у бік «сучасності» та «прогресу» у взаємостосунках з жінками?

Торгівля правами жінки — візитна картка диктаторських режимів в усьому світі. І ось саудійську жінку силою тепер кидають у цю в’язницю дешевого секуляризму одразу ж після того, як вона десятками років жила в абсолютному незнанні про те, що її використовували та позбавляли усіляких прав від імені релігії та Шаріату, щоб потім ввести її у світ, іще більш жорстокий та несправедливий, незважаючи на увесь блиск його гасел.

Якщо жінка у КСА або у будь-якій іншій мусульманській країні, взагалі у будь-якій точці світу, бажає стати дійсно щасливою та наповнити цим щастям своє серце, внести справжній спокій у своє життя та життя своїх близьких, то нехай знає, що одкровення Господа світів для цього їй цілком досить, і ісламська система, яка буде втілюватись у затишку Праведної держави Халіфат, надасть їй усе необхідне повноцінним чином.

Сказав Всевишній:

طه ﴿١﴾ مَا أَنزَلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْآنَ لِتَشْقَىٰ

«Та. Ха. Ми ниспослали тобі Коран не для того, щоб ти був нещасним» (20:1,2).

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Нісрін Бузафрі
27 Рабі ус-сані 1439 р.х.
14.01.2018 р.

Головне меню