Стережіться турецької пастки, щоб вас не торкнувся Вогонь

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Принаймні 30 людей були вбиті у зіткненнях, які спалахнули в околицях Ідлібу між угрупуванням «ХайятТахрираш-Шам», що має зв’язки з «Аль-Каїдою», та угрупуванням «Нуруддіназ-Занкі», що підтримується Туреччиною.

Повідомляється, що бойовики «ХТШ» захопили місцевість Дарат Ізза поблизу турецького кордону («DeutscheWelleTürkçe», 03.01.2019).

Коментар:

Сирійська комісія по правам людини, яка базується у Лондоні, повідомила про 24-х загиблих бойовиків руху «Нуруддін аз-Занкі», що підтримується Туреччиною, і 30-ти загиблих бойовиків «ХТШ» у зіткненнях, які трапились між ними на протязі останніх 24 годин. Немає сумнівів у тому, що міжусобиці і втрата революціонерами дорожньої карти стали причинами, які призвели до нездатності добитися перемоги за короткий час. Іслам категорично заборонив братовбивство. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إِذَا التَقَى المُسْلِمَانِ بِسَيْفَيْهِمَا فَالقَاتِلُ وَالمَقْتُولُ فِي النَّارِ قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللَّهِ، هَذَا القَاتِلُ، فَمَا بَالُ المَقْتُولِ؟ قَالَ: إِنَّهُ كَانَ حَرِيصاً عَلَى قَتْلِ صَاحِبِهِ

«Якщо два мусульманина зійдуться у бою,схрестивши свої мечі, той вбивця, і вбитий опиняться у Пеклі». Я спитав: «О Посланець Аллаха, буде справедливо, якщо туди потрапить вбивця, але чому ж і вбитий?!».Він відповів: «Адже і він теж хотів вбити свого брата!» (Бухарі, Муслім).

На протязі усієї історії мусульмани опинялись у збитку після міжусобиць. Через це або припинявся джихад, який вважається доленосним питанням при несенні ісламського заклику, або це ставало причиною внутрішніх війн, нестабільності і слабкості мусульман. Сьогодні ця міжусобиця революціонерів віддаляє їх від мети — скинення режиму і створення на його місці Праведного Халіфату, що є доленосним питанням. Конфлікт виник лише заради розділу мирського майна, і мусульмани у першу чергу відчули горе братовбивчого суперництва, розпалюваного регіональними державами-агентами через відсутність свідомості у повстанців.

Що стосується політичної сторони цих бойових зіткнень, то заява президента США Дональда Трампа про виведення із Сирії майже 2000 американських військовослужбовців примітно тим, що воно співпало з угодою, досягнутою у Москві між турецькою делегацією, що надає підтримку ССА, і між Росією, яка підтримує злочинний режим Асада. Ця угода вимагає більшої координації дій на місцях. У цьому контексті міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив після зустрічі, яка відбулась у суботу 29 грудня 2018 року: «Було досягнуто розуміння щодо того, як військові представники Росії і Туреччини «на місцях» будуть продовжувати координувати свої кроки у нових умовах з прицілом на остаточне викорінення терористичної загрози у Сирії».

Як відомо, в очах Росії, Америки і Туреччини «ХТШ» вважається терористичною організацією. У вересні, після зустрічі у Сочі зі своїм російським колегою Путіним, Ердоган пообіцяв, що у Сирії буде покінчено з «терористами». І як би ЗМІ не намагались тлумачити для турецької громадської думки слова «загроза тероризму», нібито тут мається на увазі «Загони народної самооборони» (YPG) або «Демократичний союз» (PYD), немає сумнівів у тому,що мова йде про «ХТШ». Про це свідчать нинішні бойові дії між ССА, що підтримується Туреччиною, і «ХТШ», які розгорілись одразу після угоди між Туреччиною і Росією.

Бойові дії почались після того, як загони «Нуруддін аз-Занкі», що управляється Туреччиною, спробували вбити чотирьох членів «ХТШ» 1 січня 2019 року. Насправді, цей бій — усього лише маленький епізод великої гри. Виведення американських військ із Сирії, заява Чавушоглу про те, що Туреччина може домовитись з Асадом, візит аль-Башира у Сирію, відкриття посольств ОАЕ та Бахрейну у Дамаску, а також угода підрозділів «YPG» та «PYD» з режимом і виведення ними своїх бойовиків із Манбіджа,а також багато іншого — усе це ланки одного довгого ланцюгу. Завершення ж цього ланцюгу полягає у політичному рішенні, яке хоче здійснити Америка згідно з Женевськими домовленостями, які були ратифіковані ООН у резолюції №2254.

Повстанські загони не повинні бути обдурені Туреччиною (яка рухається в орбіті Америки), вступаючи у братовбивчу боротьбу. Групи, які сьогодні підтримуються Туреччиною, завтра будуть передані режиму, і тоді буде пізно жалкувати. Хіба вони не вилучать уроку від своїх попередників, які були використані агентами, а потім залишені або зовсім ліквідовані?! Кращим доказом тому є відмова Америки від «YPG» та «PYD» після того, як вона використала їх проти організації «ІДІЛ». Ми сподіваємось, що ці повстанці перестануть піддаватись обману Туреччини і припинять міжусобиці, скерувавши свою зброю у бік Дамаску.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ерджан Текінбаш
30 Рабі ус-сані 1440 р.х.
06.01.2019 р.

Головне меню