«Правда» від режисерів документального фільму на британському телеканалі «Channel4»

Статті
Друкарня

21 листопада британський канал «Channel4» транслював документальний фільм «Правда про шлюб в Ісламі», метою якого було атакувати нікях (шлюбна угода в Ісламі) на тому підґрунті, що він не захищає права мусульманських жінок у шлюбі і що мусульманам необхідно вступати у цивільний шлюб, визнаний згідно з британським законодавством, для того, щоб шлюбні права жінок були захищені британською правовою системою.

Ось декілька ганебних фактів із змісту документального фільму:

1 — Недолік світського британського законодавства, яке відмовилось визнати дійсність шлюбних обрядів по нехристиянським релігійним законам, був цинічно використаний у спробі викривити шлюбну угоду в Ісламі та звинуватити її у невідповідності інтересам жінок.

2 — Той факт, що мусульманські жінки, які вступили у шлюб згідно з положеннями Ісламу, а не цивільним шлюбом, не можуть забезпечити свої шлюбні права у Британії, є поразкою британської світської системи, а не Ісламу. Це відображає нездатність британської системи ефективно адаптуватись до людей з різноманітними релігійними переконаннями. Це також відображається в інших західних світських системах, які забороняють ісламські переконання та практики, такі як нікаб або хіджаб. Як ні парадоксально це звучить, але закони Шаріату, втілювані у межах ісламської системи у державі Халіфат та позначені секуляристами як відсталі та пригноблюючі жінок та меншості,— ці закони Шаріату дозволяють немусульманським громадянам проводити свої весільні церемонії згідно з їх власними релігійними переконаннями без переслідування, ображання або втручання з боку держави, і ці шлюби визнаються дійсними згідно з законом.

3 — Багато юристів та академіків у фільмі,у тому числі — Британська юридична комісія, визнали, що «Закон про шлюб у Британії», прийнятий у 1836 році, не підходить до багатокультурної Британії XXI сторіччя, оскільки общини різноманітних релігійних сповідань складають значну частину населення. Це іще одно свідчення слабкості, притаманній світським законам та нормам, а також іншим вигаданим системам, які не можуть вирішити проблеми усіх часів, місць та людей, і тому вимушені змінюватись через невдачі та недоліки.

Проте це не відноситься до ісламських законів та постанов. Вони є незмінними положеннями, оскільки здатні вирішувати проблеми усіх часів, місць та и людей, і вирішувати їх як проблеми людини. Тому вони не вимагають виправлення чи поправок. Але ця здатність вирішувати усі проблеми може здійснитись лише у тій системі, яку узаконив Творець Всесвіту, людини та житті, Знаючий минуле та майбутнє. Всевишній Аллах говорить:

قُلْ أَتُعَلِّمُونَ اللَّهَ بِدِينِكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

«Скажи: «Невже ви хочете сповістити Аллаха про вашу віру, тоді як Аллах знає те, що на небесах, і те, що на землі? Аллах знає про усіляку річ» (49:16).

4 — Величезні масштаби родинного насилля та інших подружніх проблем, жорстке обходження, яке загрожує заміжнім жінкам по усій Британії, а також епідемія розпаду родини та розлучення є доказом того, що британський світський закон не зміг гармонійно вирішити проблему шлюбів всередині суспільства. Це стало причиною криз у родинному житті. Дане положення зв’язано з різноманітними чинниками, до яких відносяться ліберальні сексуальні свободи, які сприяють розвитку культури позашлюбних відносин, а також феміністські ідеї, такі як гендерна рівність. Усе це призвело до плутанини у відношенні ролей та прав чоловіків та жінок у родинному житті та призвело до створення конкурентної атмосфери між статями замість взаємодії між подружжям та виконання додаткових ролей та здійснення прав один одного.

5 — Величезні судові витрати, з якими стикаються жінки у Британії при бажані розлучення, а також такі, що укоренилися та загальновідомі поразки у системах розлучення та догляду уходу за дітьми, як і той факт, що багато жінок залишаються без грошей після розлучення, наглядно демонструють, що британська світська система не є взірцем дотримання прав жінок у шлюбі, як це стверджується.

6 — Режисери документального фільму вирішили безвідповідально сприяти спаплюженню шлюбу в Ісламі, а не надавати правду про положення соціальної системи в Ісламі та про ісламський погляд на родину, яка створює мирну та гармонійну обстановку у шлюбі. Вони вирішили приховати правду про високий статус, хороше відношення та численні права, якими користуються жінки у межах шлюбу згідно законам Шаріату, у тому числі: успадкування, фінансові та юридичні права, які були встановлені Шаріатом за багато сторіч до прийняття Заходом світських систем. Всевишній Аллах говорить:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ يَحِلُّ لَكُمْ أَن تَرِثُواْ النِّسَاء كَرْهًا وَلاَ تَعْضُلُوهُنَّ لِتَذْهَبُواْ بِبَعْضِ مَا آتَيْتُمُوهُنَّ إِلاَّ أَن يَأْتِينَ بِفَاحِشَةٍ مُّبَيِّنَةٍ وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ فَإِن كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَى أَن تَكْرَهُواْ شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا

«О ті, які увірували! Вам не дозволено успадковувати жінок проти їх волі. Не чинить їм перешкоди, щоб унести частину приданого, яке ви їм дали, якщо тільки вони не скоїли явної гидоти. Живіть з ними гідно, і навіть якщо вони неприємні вам, то адже вам може бути неприємно те, у чому Аллах заклав багато добра» (4:19).

7 — У фільмі, як зазвичай, критикувалось ісламське право з точки зору багатоженства, припускаючи, що це — джерело несправедливості по відношенню до мусульманських жінок, не звертаючи при цьому уваги на те, що чоловік, який одружується більше аніж на одній жінці, вимушений піклуватись про фізичні, емоційні та фінансові потреби усіх своїх дружин без відмінностей. Проте у документальному фільмі ігнорується той факт, що чоловікам у ліберальних суспільствах дозволено встановлювати стосунки з необмеженою кількістю жінок одночасно, не несучи відповідальності за їх фізичне, емоційне та фінансове положення, або за турботу про своїх дітей, за винятком фінансової підтримки раз на місяць, і то у кращому випадку.

Навіть після того, як дослідники, які виступили у фільмі, визнали, що їм доводилось у своєму опитуванні розмовляти з мусульманками, які сказали, що добровільно та щасливо вступили у полігамний шлюб, але вони бояться, що британський закон заборонить багатоженство та зобов’яже суспільство жити у цивільному шлюбі,що зробить їх шлюб злочином, — навіть після цього у фільмі вирішили не говорити про права цих жінок в ім’я феміністського порядку денного.

8 — У документальному фільмі згідно з його цілями був проігнорований той факт, що захист прав жінок, який міститься в ісламських текстах у відношенні шлюбу, вимагає того, щоб ісламська система всебічно застосовувала ісламське право у державі. Тоді ісламська судова система допоможе жінці захищати їх ісламські подружні права. Ця система здійсненна лише у Халіфаті, який відсутній сьогодні у країнах мусульман. Проте на протязі його багатовікового правління у судових архівах було записано багато прикладів, які свідчать про те, що були жінки, які самостійно подавали скарги через порушення їх подружніх прав та вигравали суди. Це також підтверджує, що мусульманським жінкам необхідно терміново створити цю державу для захисту своїх прав, якими їх наділив Всемогутній Аллах.

Яка ганьба! Замість того, щоб надати реальну «Правду про шлюб в Ісламі», «Channel4» знов вирішив піти по доріжці, протоптаної світськими ЗМІ, які поширюють жалюгідну брехню, що нібито Іслам є ворогом прав жінок та піддає їх несправедливості та жорстокому поводженню. Загальноприйнятою практикою є демонизація ісламських переконань та законів, які сповідуються мусульманами на Заході, щоб використати це як засіб викривлення Ісламу у світських суспільствах у спробі віддалити мусульман від її релігії та посіяти насіння сумніву та ненависті до Ісламу серед усього населення. Хоча головою метою секуляристів було очорнення Ісламу, проте у цьому фільмі знов були виявлені лиха світської системи, яку вони захищають, включаючи їх готовність терпіти ці безглуздості, що викликають розділення та підсилюють страх людей перед Ісламом! Всевишній Аллах говорить:

يُرِيدُونَ لِيُطْفِؤُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ

«Вони хочуть погасити світло Аллаха своїми ротами, проте Аллах збереже Своє світло, навіть якщо це ненависно невіруючим» (61:8).

Спеціально для Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
д-р Назрін Наваз
Голова жіночого відділу Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
5 Рабиъ уль-авваль 1439 р.х.
23.11.2017

Головне меню