Засоби електронної комунікації руйнують родинне вогнище і віддаляють людей один від одного

Статті
Друкарня

Сьогодні засоби електронної комунікації скоротили відстань, але також вони стали найкоротшою дорогою до розлучення та родинних конфліктів. Так, вони зібрали близьких разом після довгої розлуки, але віддалили членів однієї родини один від одного, посприявши розпаду родинного життя, і це дивно!

Як сайти та соціальні мережі перетворились на прокляття?

Засоби електронної комунікації змінили моделі та образи взаємовідносин між людьми. У ході технологічної революції багато людей почало страждати від самотності, соціальної ізоляції та депресії. Колись спільні родинні розмови оживляли дома, сьогодні вони нібито закинуті, колись природне відвідування родичів та сусідів з нагоди або у свята було замінено на відправлення повідомлень або якихось зображень. Колись дома дідусів та бабусь через приїзд онуків були наповнені дитячим шумом та голосами, сьогодні після приїзду онуки розбрідаються по кутам і з головою уходять у свої пристрої (телефони, планшети і т.п.), у результаті їх тіла — з родиною, але душа і розум відсутні.

Завдяки широкому розповсюдженню сайтів та соціальних мереж дома стали нібито примарними, а особисте життя членів родини стала громадським достоянням, що викликало багато проблем: розлучення, родинні конфлікти, ревнощі, заздрощі, конфлікти з іншими членами суспільства.

Згідно дослідженням та звітам, засоби електронної комунікації, зокрема — «Facebook» та «WhatsApp», у першу чергу відповідають за високі показники розлучень. Ми не можемо показати усю статистику у даній статті, але візьмемо деякі цифри звідти. Ці цифри дозволять побачити масштаб проблеми і почути сигнал тривоги. Наприклад, у Палестині шаріатські суди зазначили, що половина випадків, коли наречений та наречена розходяться, відбувається до шлюбу. Спеціалісти посилаються на декілька причин, зокрема — на засоби електронної комунікації. Згідно статистичним даним (опублікованим у 2016 р.), за останні три роки в Йорданії трапилось значне збільшення числа розлучень, і це число щорічно збільшується на тисячу людей. Також дана статистика вказала на те, що сучасні засоби зв’язку в особі «Facebook» та «WhatsApp» є найбільш очевидними причинами для збільшення випадків розлучення. Дослідження показують, що сайти та соціальні мережі викликали 50% випадків розлучень в ОАЕ. За даними департаменту родинних відносин в ОАЕ, кількість родинних конфліктів у 2015 р. збільшилась більше аніж на п’ять тисяч справ, із яких 50-60% пов’язані з засобами електронної комунікації, тисяча із яких закінчилась розлученням.

Ці жахливі статистичні дані та цифри показують, як сайти та додатки на смартфонах несуть розлад у родину, де володарі дозволяють смартфонам керувати своїм життям. З іншого боку, людина відволікається від своєї родини, не виконує свої родинні обов’язки, особливо коли вона захопилась використанням смартфонів і проводить за ним величезну купу часу замість того, щоб проводити його з дітьми або зі своєю половинкою. Подібна ситуація руйнівна, адже батьки не виконують у повній мірі свої обов’язки перед дітьми в області виховання, уваги, бажання дослухатись до їх проблем — відсутність цього може привести дітей до плачевних наслідків і неправильній поведінці. Ми вже не говоримо про згубну просвіту та зіпсовані поняття, які отримують діти під час відвідування різного роду сайтів та соціальних мереж.

Що стосується подружжя, то ця залежність веде до послаблення подружніх відносин, неповноцінному виконанню своїх обов’язків один перед одним, а іноді один із подружжя намагається таким чином уникати існуючих проблем з іншою половинкою замість того, щоб вирішити ці проблеми; така поведінка веде до збільшення провалля між ними та посилення проблем.

З іншого боку ці сайти, соціальні мережі та додатки сприяли:

— встановленню прямого спілкування,

— встановленню відносин,

— відсилкам зображень між чоловіками та жінками, що призвело до відсутності набожності та страху перед Аллахом,

— збільшенню подружньої невірності, яка вважається основною проблемою високого числа розлучень, що підтверджено документами судів.

Подібна доступність у спілкуванні примусила деякі пари втратити довіру один до одного, проте адже останнє є однією із найважливіших основ успішних подружніх відносин. Як результат деякі стали жити у стані підозр, недовіри до своєї другої половинки, що навіть підштовхнуло когось встановити спостереження за своїм чоловіком або, щоб дізнатись, які сайти та додатки відвідуються, і відстежити відправників повідомлень.

Розмова на цю тему — довга і сумна, але на завершення ми хотіли б сказати, що засоби електронної комунікації, окрім хорошої сторони, створили лукавство у людини, спровокували розрив у родинних відносинах між двома світами: реальний та віртуальний. А це негативно відбивається на родині та її членах, адже зникла близькість та теплота між членами однієї родини, незважаючи на їх фізичну присутність; кожен, тримаючи у руках телефон, не знає, хто сидить поруч з ним. Тому з’явились такі фрази, як «сучасні засоби зв’язку замінили живе спілкування».

Ось такими є результати життя у двох світах,де реальні відносини відійшли у тінь віртуальних. Віртуальна дружба та відносини поширились неймовірно, з’явились лицемірство, брехливі почуття між членами однієї родини, більше того, навіть між членами суспільства у цілому.

Також плодами даного положення стала відсутність спокою та безтурботності у домі, був розірваний заповіт, який «Всевишній» назвав «суворим»:

وَكَيْفَ تَأْخُذُونَهُ وَقَدْ أَفْضَىٰ بَعْضُكُمْ إِلَىٰ بَعْضٍ وَأَخَذْنَ مِنْكُمْ مِيثَاقًا غَلِيظًا

«Як ви можете відібрати це, якщо між вами була близькість і якщо вони взяли з вас суворий заповіт?» (4:21).

Дорогі брати та сестри, давайте перетворимо засоби електронної комунікації у благо, яке поєднує та зближує, але не у зло, яке руйнує родинне вогнище і віддаляє людей один від одного!

 


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Бараа Мунасира
29 Мухаррама 1440 р.х.
09.10.2018 р.

Головне меню