Трагедія Джорджа Флойда і мислення капіталізму!

Статті
Друкарня

Капіталізм представляє собою нелюдяну і дику соціальну площину з іншим поглядом на життя, формою управління, взаємовідносинами між людьми і з породженим ним же ліберальним стереотипом серед людей.

Трагічна загибель Джорджа Флойда знов продемонструвала людству соціальний стереотип у капіталізмі. Насправді, подібне явище є тяжкою подію, яка відображає усю суть капіталізму. Оскільки причини, які спонукали до того, що трапилась дана пригода, форма її виникнення, поведінка суду (а саме — змінення ставлення до звинувачуваних і застава) — усе це розкрило погляд капіталізму на життя у цілому.

Як відомо, Джордж Флойд, затриманий 25 травня у Міннеаполісі за підозрою у використанні підробленої купюри, був звірські вбитий на місці. Незважаючи на те, що підозрюваний не чинив опір і стоном промовляв: «Я не можу дихати», — білий фашист-поліцейський Дерек Шовін жорстоко вбив 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда, притиснувши того коліном до асфальту на 8 хвилин 46 секунд.

Більше того, Джордж Флойд — не перший і не єдиний темношкірий, який був несправедливо вбитий. Більше тисячі подібних подій відбувається щорічно з миті заснування Америки. Десятки таких вбивств були відзняті і викладені в Інтернеті, проте тільки деякі із них змогли привабити увагу громадськості, як вбивство Трейвона Мартіна (2012), Фредді Грея (2015) і Еріка Гарнера (2014). Ці декілька подій стали приводом для протестів з гаслами про «закон, справедливість і рівність», але, хоча згодом і був внесений ряд правових норм, система, яка підтримувала владу, продовжувала сокрушати слабких.

Не випадково Джорджа Флойда звинувачують у використанні підроблених купюр, тобто відправною точкою проблеми є гроші. Це факт, що у світі, де ділове і комерційне життя залишені на обман про рівні можливості, темношкірі люди у цілому ведуть життя, яке далеко відстає від рівня життя решти суспільства. Адже ділове і комерційне життя у капіталістичному світі регулює влада і престиж. У такому світі темношкірі — останні, хто може набути владу, престиж і репутацію.

З іншого боку, те, що жертва була нездатна чинити опір, була насильно кинута на землю, а поліцейський,незважаючи на попередження про неможливість дихати, скоїв жорстоке вбивство, і решта троє «білих» поліцейських холоднокровно спостерігали за тим, що відбувається, розкриває людський профіль, породжений капіталізмом. Їх «бездоганна цивілізація» проявлялась знищенням і поневоленням корінних жителів Америки при відкритті континенту. Менталітет капіталізму наочно видно при атомних бомбардуваннях у Хіросімі і Нагасакі, як і при атаці на Афганістан з застосуванням бомби GBU-43/B (поширений бекронім:MotherOfAllBombs — «мати усіх бомб»).«ІД» у Сирії, «Сили народної мобілізації» у Північному Іраку — усе це є проявом характеру капіталізму. А проклята душа капіталізму, яка прагне до тортур і мук, помітна по тюрмам Гуантанамо, Баграм і Абу-Грейб.

Більше того, капіталістичний менталітет не порахував потрібним заарештувати вбивцю Флойда і його співучасників. Вони були заарештовані лише після початку протестів, щоб утримувати ситуацію під контролем. Цей арешт відбувся не як гуманна необхідність, а як спроба відвести удар від системи, оскільки припускалось, що положення економічної системи, яка похитнулась через пандемію Covid-19, погіршиться у результаті протестів. До того ж, побоювання з приводу президентських виборів у США, запланованих на 3 листопада 2020 року, також зіграли важливу роль у визначенні ставлення до даних протестів. Трамп, з одного боку, спробував створити образ сильного лідера, демонструючи роботу своїх силовиків, а з іншого — він запевнив, що винуваті понесуть справедливе покарання і що поліція буде реорганізована. У той же час на сьомий день протестів Трамп сфотографувався біля ледве не згорілої єпископальної церкви Іоанна з Біблією, демонструючи, що релігії, заперті у стінах секуляризму, є важливим елементом капіталізму.

Пізніше Дерек Шовін і його співучасники предстали перед судом по відеоконференції. Цікаво, що Дерек Шовін, маючи фашистське мислення, не відповів ані на жодне питання судді за увесь час 11-хвилинного слухання. А іще більше немислимо, як такий злочинець може бути випущений з умовами чи без, під певну заставу. Фактично, суд постановив, що Дерек Шовін може отримати мовне звільнення при виплаті застави у розмірі 1 мільйон доларів і безумовне — при виплаті 1 мільйону 250 тисяч доларів. Це дуже важливий показник капіталізму, оскільки це доводить, що усе, включаючи людське життя, пов’язано з грошима. Той факт, що має важливість особистість жертви і злочинця, як і те, чи був інцидент оприлюднений чи ні, впливає на судовий процес і на розмір застави, підкреслює, як влада, гроші і політичні рахунки захопили життя у капіталістичній системі.

У той час, як коронавірус, з одного боку, розкрив відсутність у капіталізмі критеріїв у площині соціальної справедливості, жорстоке вбивство Джорджа Флойда, з іншого, виявило расистське і фашистське лице цієї системи. Гасла протестів розкривають масштаби невігластва системи, яка переважає в Америці. Наприклад, такі гасла, як «Життя чорних важливі!», «Справедливості немає!» і «Спокою немає!», гласять, що у XXI сторіччі у провідній країні капіталізму Америці найбільш фундаментальні права і свободи залишились на папері. Ці три гасла показують, що на західному фронті нічого не змінилось навіть через стільки часу. Усе той ж расизм, нерівність і несправедливість! Особливо фраза: «Я не можу дихати!», — примусила стиснутись серцю кожного, хто іще не втратив свою людяність. Адже фраза: «Я не можу дихати!», — описує картину, де «білий» расист-поліцейський коліном тисне на шию темношкірого громадянина, хоча той не чинити опір і його провина іще не доведена.

Іще одним поширеним гаслом є «Банкам закривають борги, а нам — воду!». Це гасло розкриває капіталістичний менталітет в усій його «красі». Фактично, капіталістична система фінансує, закриває борги і запобігає банкрутству крупних холдингів, які підтримують дану систему. Роблячи ці платежі через державні банки, система забезпечує, щоб гроші брались із кишені кожного громадянина без винятку. Капіталістична система часто робить подібне. І при цьому держава перекриває водяний вентиль безробітному громадянину, який не може платити за воду, адже цей громадянин безсилий. А слабка і безсила людина у капіталістичній системі — лише витратний матеріал, тому що таких людей багато, і навіть іноді їх занадто, надмірно багато. Точніше кажучи, слабка на думку капіталізму людина не має цінності для системи.

Настрій протестів зачепив також і минуле капіталістичного мислення. Акції протесту, які перекинулись на європейські країни, змінили формат і примусили міські служби відмивати пам’ятники работорговцям від фарб і написів протестуючих. Повідомляється, що для цього був складений список пам’ятників з місцями їх розташування. Фактично, рух, який почався зі знесення і утоплення у річці пам’ятника англійському работорговцю XVII сторіччя Едварду Кольстону, говорить по кінець системи. Поки протестуючі зносили статую третього президента США Томаса Джефферсона, у якого було більше 600 рабів, що стояла у саду ліцею, названого на його ж честь, у цей же самий час була знесена статуя відомого італійського дослідника і колонізатора Христофора Колумба у Вірджинії.

Це, звичайно означає багато чого. Проте важливо, щоб разом з цими статуями пав капіталістичний порядок і була встановлена ісламська система, яка є гарантією прав і справедливості.

Між ісламською справедливістю і братерством і орієнтованим на владу капіталізмі і расизмі — величезне провалля!

Коран твердо заявляє про недоторканість людського життя:

أَنَّهُۥ مَن قَتَلَ نَفۡسَۢا بِغَيۡرِ نَفۡسٍ أَوۡ فَسَادٖ فِي ٱلۡأَرۡضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ ٱلنَّاسَ جَمِيعٗا

«Хто вб’є людину не за вбивство чи не за поширення нечестя на землі, той ніби вбив усіх людей» (5:32).

А також стирає поняття расизму:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ إِنَّا خَلَقۡنَٰكُم مِّن ذَكَرٖ وَأُنثَىٰ وَجَعَلۡنَٰكُمۡ شُعُوبٗا وَقَبَآئِلَ لِتَعَارَفُوٓاْۚ إِنَّ أَكۡرَمَكُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَىٰكُمۡ

«О, люди! Воістину, Ми створили вас із чоловіка і жінки і зробили вас народами і племенами, щоб ви пізнавали один одного, і найбільш вшанований перед Аллахом серед вас — найбільш богобоязливий» (49:13).

Також Посланець Аллаха ﷺ повідомляє про заборону расизму:

لَا فَضْلَ... لِأَبْيَضَ عَلَى أَسْوَدَ وَلَا أَسْوَدَ عَلَى أَسْوَدَ إِلَّا بِالتَّقْوَى

«Немає ніякої переваги … чорних над білими і білих над чорними, окрім як у богобоязливості».

Хоча інцидент з Джорджем Флойдом і трапився в Америці, він є прикладом світового рівня. Тому що події у кожній країні, де панує капіталізм — у тому числі і у мусульманській — однакові. Те, що населення є мусульманським, не змінює нічого, оскільки правлячою системою залишається капіталізм. Та ж сама жорстокість і фашистський порядок поширюються на увесь світ.

Це не перші і не останні стони пригноблених, які, набираючи оберти, виходять за стіни Америки і обертаються у процеси знесення пам’ятників в Європі. Так буде тривати, поки Америка не рухне і не буде забута! Купка доблесних людей, які вийшли із лона Ісламської Умми, рано чи пізно переконають Умму відмовитись від несправедливої Америки і встановити Другий Праведний Халіфат.

يُعَذِّبۡهُمُ ٱللَّهُ بِأَيۡدِيكُمۡ وَيُخۡزِهِمۡ وَيَنصُرۡكُمۡ عَلَيۡهِمۡ وَيَشۡفِ صُدُورَ قَوۡمٖ مُّؤۡمِنِينَ

«Аллах покарає їх вашими руками, зганьбить їх і обдарує вас перемогою над ними. Він зцілить груди віруючих людей» (9:14).

У той день усі пригноблені будуть відімщені. Фараони і тирани, які стоять за капіталізмом, будуть кинуті у Пекло разом зі своїми маріонетками.

وَسَيَعۡلَمُ ٱلَّذِينَ ظَلَمُوٓاْ أَيَّ مُنقَلَبٖ يَنقَلِبُونَ

«А ті, які вчиняють несправедливо, скоро дізнаються, куди вони повернуться» (26:227).

 

Мустафа Кучук
20.06.2020 р.

Головне меню