Називати невірного невірним

Статті
Друкарня

Аналізуючи історію Ісламу, ми бачимо, що усі вчені одностайні в тому, щоб називати невіруючим тих, хто в основі представляє куфр: мова йде про іудеїв, християн та до них подібних. Ніхто із мусульманських вчених не висловив іншої думки щодо цього.

Питання про те, щоб називати невіруючого невіруючим, з’явилось з введенням в Уммі понять іману (віри) і куфру (невір’я). Досить згадати висловлювання деяких вчених із числа праведних попередників відносно того, щоб називати невіруючими тих, хто в основі таким є, або тих, чиє невір’я доведено.

Імам аль-Азам Абу Ханіфа сказав наступне: «Я чув від Саіда ібн аль-Мусаййіба, що той, хто не відносить кяфірів до їх положенню у Вогні, подібний їм» («Аль-фікх аль-абсат»).

Каді Ійяд сказав: «Хто не виносить такфір іудеям, християнам або мусульманам, які зреклись від своєї релігії, а також вагається чи сумнівається в своєму такфірі, той стає невіруючим» («Аш-Шіфа бі-т-Таріф хукук аль-Мустафа»).

Імам ан-Нававі сказав: «Ті, хто не важчають кяфірами представників інших релігій окрім Ісламу, або впадають у сумнів у відношенні цього, або ж погоджуються з тим, що їх шлях, тобто їх релігія правильна, то такі люди самі стають кяфірами, навіть якщо вони стверджують, що є мусульманами і погоджуються з віросповіданням Ісламу» («Равдату Талібін»).

Імам аль-Газалі сказав: «Встановлено іджмою, що ті, хто не робить такфір християнам, іудеям і усім, хто відноситься до іншої релігії, або не робить такфір тім, хто вагається чи сумнівається в такфірі, є невіруючими» («Ат-Тафріка»).

Як видно, ісламські вчені у питаннях, які пов’язані з куфром, вважають невіруючим того, хто не згоден з чимось категоричним по вказівці і визначенню (катъият уд-діляля і катъият ус-субут) в Ісламі. Проте вони також зараховують до цієї категорії і тих, хто не робить такфір такій людині, вони відносять його так само до куфру. Це відбувається тому, що така людина в основі заперечує шаріатський текст.

Ці пояснення показують, що існує абсолютна одностайність в такфірі тих, хто достеменно є невіруючим.

وَمَا يَجۡحَدُ بِ‍َٔايَٰتِنَآ إِلَّا ٱلۡكَٰفِرُونَ

«І тільки невіруючі відкидають Наші знамення» (29:47).

 

Матеріал із книги «Такфір», випущеної видавництвом журналу «Köklü Değişim»
Автор: Куртулуш Севінч

Головне меню