Підтримання родинних уз

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, дорогі брати і сестри по усьому світу, у межах нового випуску із серії «Разом з благородним хадісом». Ми починаємо з найкращого привітання: ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Сьогоднішній хадіс приводиться у «Сунані ад-Дарімі», у главах «Краща милостиня — це та, що дається понад потреби» і «Рука, яка знаходиться зверху, краще тієї, яка знаходиться знизу» розділу «Книга закяту».

Передається від Абу Нуайма, йому — від Амра ібн Усмана, йому — від Муси ібн Тальхи, йому — від Хакіма ібн Хізама, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

خَيْرُ الصَّدَقَةِ ما كانَ عَنْ ظَهْرِ غِنًى وَالْيَدُ الْعُلْيَا خَيْرٌ مِنْ الْيَدِ السُّفْلَى وَابْدَأْ بِمَنْ تَعُولُ

«Краща милостиня — це та, яка дається понад потреби, і рука, яка дає, краще, аніж та, яка бере, і ви повинні починати з тих, хто знаходиться на вашому утриманні».

Всевишній Аллах велів добре ставлення до родичів і підтримання з ними зв’язку. Також Аллах розділив родичів на тих, хто народжений у тому ж родовому дереві (архам), і на спадкоємців, тобто категорію родичів, які мають право спадкування, куди входять асхабуль-фуруд і асаба.

Незважаючи на це, Аллах велів підтримувати родинні узи з усіма родичами, будь вони із категорії махрама чи немахрама, чи є вони близькими чи дальніми родичами, оскільки усі вони мають право називатись родичами. А відносно підтримування родинних уз згадується у багатьох хадісах. Наприклад, Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لاَ يَدْخُلُ الجَنَّةَ قَاطِعُ رَحِمٍ

«Не увійде у Рай той, хто розриває родство».

Цей хадіс вивів Імам Муслім по ланцюжку Джубайра ібн Мутіма.

Від Анаса ібн Маліка передається, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

من أحَبَّ أنْ يُبْسَطَ لَهُ في رِزْقِهِ ، ويُنْسأَ لَهُ في أثَرِهِ ، فَلْيَصِلْ رَحِمَهُ

«Нехай (людина), яка бажає, щоб прожиток її був збільшений, а строк життя продовжений, підтримує зв’язки зі своїми родичами» (Муттафакуналейхі).

Під продовженням строку життя мається на увазі відстрочка аджаля.

Те, що Аллах приділяє місце у Шаріаті для силатур-рахм (підтримання родинних уз), говорить про ступінь важливості відносин, дружелюбності, взаємодопомоги між родичами в ісламському оточенні, а також про ступінь турботи в організації зустрічі жінок з чоловіками і усього, що пов’язано з цією зустріччю. Таким чином, Ісламський Шаріат зі своїми нормами (ахкямами) є найкращою соціальною системою для людства.

Нехай Аллах зробить нас з вами тими, хто міцного дотримується родинних зв’язків, обдарує нас баракятом, милістю, а також дозволить піти із цього світу, заслуживши Його вдоволення. Амінь!

До нових зустрічей, дорогі слухачі, при вивченні наступного хадісу Пророка ﷺ. Нехай береже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Фара Тураб
6 Рабі ус-сані 1441 р.х.
03.12.2019 р.

Головне меню