Релігія легка

Хадіс
Друкарня

І слова Пророка ﷺ: «Найулюбленіша релігія для Аллаха — легка релігія єдинобожжя (ханіфія)»

Вітаємо вас, дорогі брати і сестри по усьому світу, у межах нового випуску із серії «Разом з благородним хадісом». Ми починаємо з найкращого привітання: ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

У розділі «Релігія легка» коментаря Ібн Хаджара аль-Аскаляні до «Сахіху» Бухарі — «Фатхуль-Барі» — приводиться сьогоднішній хадіс.

Передається від Абдуссаляма ібн Мутаххара, йому — від Умара ібн Алі, йому — від Мані ібн Мухаммада аль-Гифарі, йому — від Саіда ібн Абу Саіда аль-Макбурі, йому — від Абу Хурайри, що Пророк ﷺ сказав:

إِنَّ الدِّينَ يُسْرٌ وَلَنْ يُشَادَّ الدِّينَ أَحَدٌ إِلاَّ غَلَبَهُ فَسَدِّدُوا وَقَارِبُوا وَأَبْشِرُوا وَاسْتَعِينُوا بِالْغَدْوَةِ وَالرَّوْحَةِ وَشَيْءٍ مِنَ الدُّلْجَةِ

«Воістину, релігія ця легка, але якщо хто-небудь починає сперечатись з нею, вона неодмінно долає його. Так дотримуйтесь же правильного шляху, радійте і звертайтесь (до Аллаха)по допомогу вранці, ввечері і вночі».

Наш Пророк Мухаммад ﷺ забороняє у даному хадісі ташаддуд (посилення) у релігії через покладання на себе чого-небудь непосильного із ібадату. Саме це мається на увазі у словах Посланця Аллаха ﷺ: «Якщо хто-небудь починає сперечатись з нею, вона неодмінно долає його», — іншими словами, не треба зміцнюватись у релігії через протистояння, у протилежному випадку релігія здолає таку людину. Це схоже на те, як хтось проводить усю ніч у намазі, намагаючись осилити ніч, але ніч отримує верх над ним, і той просипає ранковий намаз. Від Абдуллаха ібн Амра ібн аль-Аса передається, що Пророк ﷺ сказав:

إِنَّ هَذَا الدِّينَ مَتِينٌ، فَأَوْغِلْ فِيهِ بِرِفْقٍ، وَلاَ تُبَغِّضْ إِلَى نَفْسِكَ عِبَادَةَ اللهِ، فَإِنَّ الْمُنْبَتَّ لاَ سَفَرًا قَطَعَ، وَلاَ ظَهْرًا أَبْقَى

«Безперечно, ця релігія міцна. Заглиблюватись у неї можливо лише з м’якістю. Не підпитуй в собі огиду до поклоніння (ібадату) Аллаху».

О, мусульмани!

Деякі мусульмани на сьогоднішній день не лише розуміють даний хадіс з відмінністю від Пророка Мухаммада ﷺ, але й переходять за межі посилення релігії, відкладаючи чи залишаючи фарди. З яких же це пір ахкями Шаріату почали втілюватись у розстрочку? Або Посланець ﷺ велів залишити фард заради того, щоб релігія його не здолала? Звичайно ж, ні! І навіть навпаки, Аллах навчив, яким повинно бути наше взаємовідношення з релігією, щоб ми не відкладали або не виконували виконання норм Шаріату. Наприклад, мусульманину неприпустимо безперервно проводити дні і ночі безперервно у додаткових намазах (нафіля), оскілки релігія — легка.

Мусульманину неприйнятно підкорятись нинішній зіпсованій дійсності, тому що релігія — легка. Мусульманину неможна спокійно спостерігати за вбивствами і руйнуваннями, які переживають мусульмани сходу і заходу, адже релігія — легка. Неприпустимо мусульманину, який є частинкою мусульманської спільноти, зливатись осторонь від діяльності по встановленню Халіфату, оскільки релігія — легка. Більше того, є тексти, які закликають мусульманина до дії. Всевишній Аллах сказав:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِن تَنصُرُواْ ٱللَّهَ يَنصُرۡكُمۡ وَيُثَبِّتۡ أَقۡدَامَكُمۡ

«О ті, які увірували! Якщо ви допоможете Аллаху, то і Він допоможе вам і зміцнить ваші стопи» (47:7),

إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوۡمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنفُسِهِمۡۗ

«Воістину, Аллах не змінює положення людей, поки вони не змінять самих себе» (13:11).

О Аллах!Наблизь якнайшвидше вставлення Халіфату за методом пророцтва, у якому об’єднається розірване на частини тіло мусульман і яке покладе край їх лихам. О Аллах! Осяй Землю своїм світлом! Амінь!

До нових зустрічей, дорогі слухачі, при вивченні наступного хадісу Пророка ﷺ. нехай береже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Марьям
15 Рабі ус-сані 1441 р.х.
12.12.2019 р.

Головне меню