Рішення основної проблеми людини 2 ч.

Світогляд
Друкарня

Звідки з’явилася людина?


وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن سُلَالَةٍ مِّن طِينٍ

«Воістину, Ми створили людину із есенції глини» (23:12).

Що на неї чекає?

ثُمَّ إِنَّكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ لَمَيِّتُونَ * ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ

«Після цього ви неодмінно помрете. А потім, у День воскресіння, ви неодмінно будете воскрешенні» (23:15,16).

Для чого вона була створена?

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів та людей лише для того, щоб вони поклонялись Мені» (51:56).

Який результат усього цього?

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً

«Якщо ж до вас явиться від Мене вірне керівництво, то всілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим та нещасним. А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя» (20:123,124).

Звідки з’явилась людина? Що на неї чекає? Для чого вона була створена? Надання повної думки про людину, життя та Всесвіт буде рішенням цієї основної проблеми людини. Коли ж знайде своє рішення основної проблеми, тоді вирішаться і решта інших.

Основна та другорядна проблеми людини

Частина 2

Перед кожною людиною стоїть головна проблема у житті. Вони виходить із інстинкту поклоніння і примушує її знайти відповідь на низку питань. Знайдені відповіді повинні вдовольняти розум людини та знаходитись у гармонії її природою. Ці питання:

— Звідки з’явилась людина?

— Для чого вона створена?

— Що на неї чекає у майбутньому?

Ці питання виникають у людини з самого дитинства. Вона питає у своїх батьків: «Звідки я з’явився?». Вони знаходять їй відповідь, але у силу того, що вона — не остаточна, з часом ця відповідь перестає вдовольняти дитину, і вона знов повторює своє питання. Так відбувається знов і знов, доки допитливий розум не отримає відповідь, яка його вдовольнить. Коли батьки відповідають дитині, що вона з’явилась на світ завдяки їм, природно, вона продовжує задавати питання: «Звідки тоді з’явились батьки, завдяки кому?». Батьки знов відповідають , що кожен із людей був народжений від своїх батька та матері. Ми говорили, що відповідь повинна бути остаточною, інакше дитини буде продовжувати задавати це питання, адже у своєму існуванні людина міцно зв’язана з Всесвітом. Коли вона задає питання, то хоче дізнатись не лише про себе, а й про усе людство, навіть про Всесвіт і про те, що знаходиться у його межах. Якщо людина знайде відповідь на це питання, що творцем усього сущого є Всевишній Творець, тоді вона перестане задаватись одними і тими ж проблемним питанням, тому що стане по помічати, що усе навколо неї створено, обмежено та недосконало, і кожна річ потребує іншого через сою природну неповноцінність.

Потім, дитина, почувши про смерть свого діда, родича або сусіда, питає у батьків: «Куди він пішов?». У неї починає формуватись поняття про смерть, і вона хоче дізнатись «що це за явище?» і «що буде з людиною після смерті?». Вона буде задавати ці питання доти, доки не отримає відповідь, що вдовольнить її розум та заспокоїть її серце, а саме — що померлий відправився на зустріч зі своїм Творцем. Тоді і це питання буде вичерпано.

Після цього у дитини виникає третє питання: «З якою метою була створена людина?», «У чому сенс її життя?».

Для чого була створена людина? Аллах створив нас і створив для нас цілий Всесвіт. Проте чого Він очікує від нас? Навіщо Він створив нас? Тут приходить відповідь:

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів та людей лише для того,щоб вони поклонялись Мені» (51:56).

Аллах відправив для нас посланців, щоб ті роз’яснили нам, як ми повинні поклонятися та жити у цьому житті згідно прямому шляху. Отримавши такі відповіді, серце людини наповнюється спокоєм.

Звідки з’явилась людина? Для чого вона була створена? Що на неї очікує?Ці питання є основною проблемою кожної людини і вимагають від неї пошуку відповідей . Відповіддю на них буде вважатись всеохоплюючою ідеєю про Всесвіт, людину та життя, про їх зв’язок з тим, що передувало цьому життю, і з тим, що очікує після нього. Досить, щоб відповіді були загальними, а не детальними, тому що для знаходження відповіді наявність подробиць не обов’язкова. Навіть якщо для деяких людей із числа вчених існує необхідність дослідити питання виникнення Всесвіту,проте для виникнення всеохоплюючої ідеї це не обов’язково.

Вище ми говорили про те, що подібні питання виникають у кожної людини у різноманітних ситуаціях і примушують її шукати відповіді, тому що це — один із проявів інстинкту поклоніння. Невдоволення цього інстинкту, тобто якщо людина не знайде відповіді на ці питання, не приводить до смерті, а лише викликає занепокоєнні і хвилювання, внаслідок чого людина страждає і не відчуває смаку життя, а її розум не може знайти заспокоєння . Ми бачимо, що більшість людей, які не відповіли на основні питання про життя розумно та переконливо, живуть у нескінченних стражданнях, тому що відсутність відповідей на ці три головних питання створює для них проблеми.

Відповівши правильно та розумно на ці три основні питання, людина визначає свою мету,заради якої вона буде жити. Людина визначає для себе правильний образ життя. Вона набуває критерії вчинків, щастя, істинній почуття, критерії для думок та понять. За допомогою цих відповідей людина розрізняє добро та зло, шкоду та користь. Вони визначає свою позицію відносно життєвих справ, відносно минулого, теперішнього та майбутнього, а також того, що може трапитись з нею. Вона розуміє, що існують обставини, перед якими вона безсильна. І проблеми, які не дають їй спати спокійно по ночам, знаходять своє рішення, як життєвий строк (аджаль), життєвий уділ (різк), уповання (таваккуль), питання къада і къадар, прямий шлях та омана (худа ва далал), допомога і перемога (наср), користь и шкода, добро і зло, халял і харам. Так людина набуває високих та чистих понять про життя, і у неї з’являється правильне уявлення про нього. Вона не буде заручником своїх пристрастей, уподібнюючись тваринам. Вона почне вшановувати Творця, Який створив людину у кращому вигляді та вказав їй прямий шлях, щоб вона могла досягти щастя у цьому світі та успіху у наступному.

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Мухаммад (Халіфа Мухаммад), Йорданія
1 Джумада аль-уля 1438 р.х.
29.01.2017р.

Головне меню