Рішення основної проблеми людини 21 ч.

Світогляд
Друкарня

Звідки з’явилась людина?

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن سُلَالَةٍ مِّن طِينٍ

«Воістину, Ми створили людину із есенції глини» (23:12).

Що на нього очікує?

ثُمَّ إِنَّكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ لَمَيِّتُونَ* ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ

«Після цього ви неодмінно помрете. А потім, у День воскресіння, ви неодмінно будете воскрешенні» (23:15, 16).

Для чого вона була створена?

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів та людей лише для того, щоб вони поклонялись Мені» (51:56).

Який результат усього цього?

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً

«Якщо ж до вас явиться від Мене вірне керівництво, то всілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим та нещасним . А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя» (20:123–124).

Звідки з’явилась людина? Що на неї очікує? Для чого вона була створена? Надання повної думки про людину, життя та Всесвіт буде рішенням цієї основної проблеми людини. Коли ж знайде своє рішення основна проблема, тоді вирішиться і решта інших.

Основна та другорядна проблеми людини

Частина 21

Багато хто з людей припускають, що причина прожитку полягає у праці та сумлінній роботі, що хороший план, розрахунок, урахування ризиків та прийняття заходів призводять до набуття прожитку . Такої натури люди , як Карун, може, навіть говорять: «Усе це було даровано мені завдяки знанню, яким я володію». Проте Аллах після таких слів Каруна примусив землю поглинути його разом з його домом. Не опинилося поруч з ним прибічників, які допомогли б йому проти Аллаха. А ті, які напередодні бажали опинитись на його місці, сказали: «О Горе! Аллах збільшує або обмежує прожиток тому із Своїх рабів, кому побажає». Після того, як земля поглинула Каруна та його дім разом з майном, люди упевнились у тому, що лише один Аллах по Своїй мудрості збільшує або утримує прожиток кому побажає.

Необхідно вірити у те, що прожитком наділяє лише Аллах, і єдина причина набуття прожитку — це предопредеління Аллаха, а не робота або спадок, не розрахунок і планування. Усе це — лише обставини, при яких Аллах наділяє прожитком, а не сама причина. Отож, втрата роботи не означає втрату прожитку. Аллах наділить своїх рабів годуванням при будь-яких, , угодних Йому обставинах.

Аллах поставив прожиток у залежність тільки від Своєї волі та предопредеління. Віра та невір’я, богобоязливість та порочність, старання та лінощі не є чинниками, від яких залежить прожиток. Всевишній говорить:

مَّن كَانَ يُرِيدُ الْعَاجِلَةَ عَجَّلْنَا لَهُ فِيهَا مَا نَشَاء لِمَن نُّرِيدُ ثُمَّ جَعَلْنَا لَهُ جَهَنَّمَ يَصْلاهَا مَذْمُومًا مَّدْحُورًا ، وَمَنْ أَرَادَ الآخِرَةَ وَسَعَى لَهَا سَعْيَهَا وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولَئِكَ كَانَ سَعْيُهُم مَّشْكُورًا، كُلاًّ نُّمِدُّ هَـؤُلاء وَهَـؤُلاء مِنْ عَطَاء رَبِّكَ وَمَا كَانَ عَطَاء رَبِّكَ مَحْظُورًا، انظُرْ كَيْفَ فَضَّلْنَا بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَلَلآخِرَةُ أَكْبَرُ دَرَجَاتٍ وَأَكْبَرُ تَفْضِيلاً

«Якщо хто побажає мінливого життя, то Ми тут же обдаруємо тим,що побажаємо, того, кого побажаємо. А потім Ми надамо йому Пекло, де він буде горіти презренним та відкинутим . А якщо хто полюбить Останнє життя та буде прагнути до нього належним чином , будучи віруючим, то його старання будуть віддячені. Кожного із тих та інших Ми наділяємо дарами твого Господа, і дари твого Господа не є забороненими. Подивись, як одним із них Ми віддали перевагу перед іншими. Але Останнє життя, безперечно, вище по гідності та перевазі» (17:18–21).

Хто віддасть перевагу цьому життю, того Аллах наділить тим, що побажає, так само , як і тих, хто прагне до Майбутнього життя. Кожного із них Аллах наділяє дарами, і одним із них Він віддає перевагу перед іншими. Але Останнє життя — вище по гідності.

Проте Аллах обіцяв богобоязливим полегшити їх справи у цьому житті:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا، وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ

«Тому, хто боїться Аллаха, Він створює вихід із положення та наділяє його прожитком звідти, звідки він навіть не припускає» (65:2,3).

Богобоязливому мусульманину Аллах створює вихід із будь-якого положення та наділяє прожитком звіди, звідки він навіть не очікує. Аллах відкриває йому двері там, де Сам побажає, а не там, де того побажає богобоязливий мусульманин.

В основі, людина, яка вирішила основну проблему правильним чином, не повинна переживати за свій життєвий прожиток . Страх перед втратою прожитку не повинен турбувати її вдень та вночі. Вона повинна вдовольнятись тим, що має. Так, вона позбудеться від страху за харчування. Переконавшись у тому, що Аллах наділяє прожитком, вона перестане переживати за майбутнє,оскільки коли людина не знає про те, що на неї чекає , Аллах знає про усе і готує кожному свій прожиток. Також Аллах, по Своїй мудрості, залишив прожиток в області незвіданого, зробив невідчутною для людини річчю. Всевишній Аллах говорить:

وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ مَّاذَا تَكْسِبُ غَدًا

«Жодна людина не знає, що вона набуде завтра» (31:34).

Богобоязливий мусульманин переконаний у тому, що справжній прожиток, заради якого необхідно жертвувати усім, — це прожиток в Останньому житті , а не у цьому. Всевишній Аллах говорить:

وَبَشِّرِ الَّذِين آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ كُلَّمَا رُزِقُواْ مِنْهَا مِن ثَمَرَةٍ رِّزْقاً قَالُواْ هَـذَا الَّذِي رُزِقْنَا مِن قَبْلُ وَأُتُواْ بِهِ مُتَشَابِهاً وَلَهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُّطَهَّرَةٌ وَهُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

«Обрадуй тих, які увірували та робили праведні діяння, тим, що їм уготовані Райські сади, в яких течуть ріки. Кожного разу, коли їм будуть подавати плоди для харчування, вони будуть говорити: «Це вже було даровано нам раніше». Але їм будуть давати дещо схоже. У них там будуть очищені дружини, і вони будуть там вічно» (2:25).

Також варто відзначити, що багато хто з людей впадає в оману у питанні, пов’язаному з прожитком, іще з одного боку. Вони припускають, що прожиток буває тільки у майні, або прожиток — це те, що було зароблено тяжкою працею, або прожиток — це коли людина намагається заробити більше, щоб підняти свій достаток до певного рівня . Складається враження, що такі люди нібито намагаються поставити Аллаху умову, при яких обставинах і у якій кількості вони повинні набувати прожиток. Насправді, людина не знає, чого вона хоче, тоді як Іслам вже вирішив це питання! Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَنْ أَصْبَحَ مِنْكُمْ مُعَافًى فِيْ جَسَدِهِ، آمِناً فِيْ سِرْبِهِ عِنْدَهُ قُوْتُ يَوْمِهِ فَكَأَنَّمَا حِيْزَتْ لَهُ الدُّنْيَا بِحَذَافِيْرِهَا

«Хто із вас прокинувся здоровим у тілі, спокійним у душі та мав харчування на день, то нібито він володіє усім світом» (Бухарі).

Що іще треба людині, окрім спокою, здоров’я та харчування на день? Повідомляється від Абдуллаха ібн аш-Шіххіра (р.а.), що він прийшов до Пророка ﷺ, який читав аят «Пристрасть до примноження відволікає вас» і говорив:

يَقُولُ ابْنُ آدَمَ : مَالِي مَالِي، (قَالَ)وَهَلْ لَكَ، يَا ابْنُ آدَمَ مِنْ مَالِكَ إِلا مَا أَكَلْتَ فَأَفْنَيْتَ، أَوْ لَبِسْتَ فَأَبْلَيْتَ، أَوْ تَصَدَّقْتَ فَأَمْضَيْتَ

«Говорить син Адама: «Моє багатство! Моє багатство!». А хіба належить тобі із багатства твого що-небудь, окрім того, що ти з’їв та завершив, одяг та виносив, віддав у якості милостині та зберіг для себе?!» (Муслім).

Скільки б майна не було у володінні людини, їй насправді належить три речі: то, що вона з’їла , що одягла і що дала у якості милостині. Усе крім цього не належить їй.

Згідно вищесказаному, людина повинна жити, не побоюючись за свій прожиток, цілком присвятивши себе виконанню велінь Аллаха та відсторонюватись від Його заборон, тому що її аджаль (життєвий строк) — в руках Аллаха, її прожиток — в руках Аллаха, і ніхто не у змозі утримати або збільшити його .

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Мухаммад (Халіфа Мухаммад), Йорданія
20 Джумада аль-уля 1438р.х.
17.02.2017 р.

Головне меню