А чи не знайдеться покровителя для дітей табору біженців «Ар-Рукбан», помираючих від холоду і голоду?!

Прес-релізи ЦІО
Друкарня

П’ятнадцять переміщених дітей, в основному немовлят, померли у Сирії від переохолодження та відсутності медичної допомоги.

Про це повідомляє «ЮНІСЕФ» від 15.01.2019. Діти, тринадцять із яких — у віці до одного року, загинули у південно-східній Сирії, недалеко від кордону з Йорданією, у таборі біженців «Ар-Рукбан», який страждає від гострої нестачі гуманітарної допомоги. Також є інші загиблі від тягот шляху при втечі із останнього анклаву організації «ІД» на сході країни.

«Через низьку температуру та суворі умови у таборі «Ар-Рукбан» життя дітей усе більше наражається на небезпеку», — сказав Герт Каппеларе, регіональний директор ЮНІСЕФ на Близькому Сході і у Північній Африці.

«Усього за один місяць померло принаймні вісім дітей, більшість із них — у віці до чотирьох місяців, а молодшому із них був усього лише одна година», — додав він.

Тяжкі умови життя та сувору гуманітарну обстановку переживають приблизно 50 тис. переміщених сирійців у таборі «Ар-Рукбан» на сирійсько-йорданському кордоні, де вони укриваються у глиняних домах та поліетиленових наметах, страждаючи від гострої нестачі продовольства і ліків. Переміщена сирійська жінка спалила себе, тому що на протязі декількох днів не могла знайти їжу для твоїх своїх дітей. Про це розповідає представник громадянської адміністрації табору Халід аль-Алі, який поспілкувався з німецьким інформаційним агентством «DPA» у неділю 13 січня 2019 року. Повідомляється, що у таборі «Ар-Рукбан» відсутня інфраструктура, у тому числі електрострум, водопостачання, каналізація, медичні центри і школи. Прихід зими усугубив положення вимушених переселенців через відсутність дерев у цій пустельній місцевості, які можна було б використовувати для опалення, і неможливості закуповувати нафтопродукти. Жителі табору також страждають від росту цін на продукти харчування і овочі, які у декілька разів вище, аніж у районах, що контролюються режимом.

Ситуація у решті таборів для переміщених осіб всередині або за межами Сирії не краще, аніж у таборі «Ар-Рукбан», і положення людей у цих таборах та їх дітей не краще, аніж у дітей із табору «Ар-Рукбан». Усі вони страждають від тиранії, тягот та байдужості.

Допомога потребуючим мусульманам у Сирії та інших мусульманських країнах — це не милостиня або благодійність, а обов’язок, що вимагається братерством в Ісламі. До цього закликають аяті і хадіси. Всевишній Аллах говорить:

وَإِنِ ٱسۡتَنصَرُوكُمۡ فِي ٱلدِّينِ فَعَلَيۡكُمُ ٱلنَّصۡرُ ٧٢

«Якщо вони попросять вас про допомогу у справах релігії, то ви повинні допомогти» (8:72).

Посланець Аллаха ﷺ говорить:

مَا مِنِ امْرِئٍ يَخْذُلُ مُسْلِماً فِي مَوْطِنٍ يُنْتَهَكُ فِيهِ حُرْمَتُهُ، وَيُنْتَقَصُ فِيهِ عِرْضُهُ إِلا خَذَلَهُ اللَّهُ فِي مَوْطِنٍ يُحِبُّ فِيهِ نُصْرَتَهُ، وَمَا مِنِ امْرِئٍ يَنْصُرُ مُسْلِماً فِي مَوْطِنٍ يُنْتَقَصُ فِيهِ مِنْ عِرْضِهِ وَتُنْتَهَكُ فِيهِ حُرْمَتُهُ إِلا نَصَرَهُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ فِي مَوْطِنٍ يُحِبُّ فِيهِ نُصْرَتَهُ

«Якщо хтось залишить мусульманина без підтримки там, де його гідність принижують, а честь ображають, то Аллах залишить його без допомоги там, де він захоче її отримати. І якщо хтось підтримає мусульманина там, де його гідність принижують, а честь ображають, то Аллах надасть йому свою допомогу там, де він захоче її отримати» (Ахмад).

Але йорданський режим не знає, що таке допомога тим, хто перебуває у біді та порятунок уразливих;він здатен лише на зрадництво і змову проти мусульман, а також на арешти носіїв заклику, які прагнуть до створення Халіфату. Цей режим закриває свої кордони перед біженцями Сирії, які рятуються від несправедливості та пригноблення, і об’являє ці території «закритими військовими зонами»,вимушуючи їх жити у таборах під приводом підтримання своєї безпеки і запобігання проникнення «терористів».

Якщо навіть йорданський режим та інші правителі у мусульманських країнах не володіють якостями доблесті та мужності і не готові допомагати тим, хто у скруті, то ними усе іще володіє народ Йорданії. Ми були свідками їх благородної позиції, що вимагає відкриття йордансько-сирійського кордону для переміщених осіб з південної Сирії та їх готовності прийняти своїх братів після того, як уряд об’явив, що Йорданія більше не може приймати біженців із Сирії.

Ми також упевнені, що цими якостями володіє Ісламська Умма, яку Аллаха ﷺ назвав єдиним тілом. Ми закликаємо Умму прибрати ці штучні кордони, які розривають її і заважають підтримувати один одного. Ми закликаємо до об’єднання  мусульман в одній державі під одним стягом, яким управляє один Імам.

 


Жіноче відділення центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
№ 011/1440 х.
Субота, 13 Джумада аль-уля 1440р.х.
19.01.2019 р.

Головне меню