Голод у Сирії, викликаний війною і пандемією Covid-19

Жіночий відділ
Друкарня

Згідно звіту Верховного комісара ООН по справам біженців, внаслідок війни у Сирії загинуло більше півмільйону людей, більше половини населення країни покинуло свої дома і було депортовано.

Інфраструктура була зруйнована, економіка знищена, а різні сфери, так як, наприклад, сфера охорони здоров’я, прийшли у занепад. Згідно звіту Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), більше половини державних лікарень і медичних закладів прийшли у непридатність через військові дії у Сирії.

На додаток до усіх цих страждань сьогодні Сирія стикнулась з безпрецедентним голодом, викликаним спалахом коронавірусу і ростом цін на основні продукти харчування. За увесь час конфлікту у Сирії сьогоднішній ріст цін досяг небувалого рівня. За рік ріст цін на продовольство досяг 200%. Менш аніж через рік сирійська національна валюта досягла рекордно низького рівня по відношенню до долару США. Програма ООН заявила у своєму «Твіттері», що рекордно високі ціни на продукти харчування, а також COVID-19 виштовхнули сирійські родини за межі людської витримки.

ООН повідомила, що поширення Covid-19 ускладнило ситуацію і призвело до більшої кількості людей, які страждають від недоїдання чи нестачі харчування. Сьогодні число сирійців, які страждають від відсутності продовольчої безпеки, досягло 9,3 млн. людей, тоді як півроку назад їх число було 7,9 млн. людей.

Ці лякаючі цифри та інші статистичні дані свідчать про жахливу і плачевну ситуацію, в яку потрапив народ Сирії. Жорстоким режимом в Сирії через пандемію Covid-19 були прийняті певні обмежувальні заходи; також проти цього ж режиму були введені економічні санкції, які повинні були уразити правлячу еліту Сирії. Ці санкції лише іще більше поширили голод, бідність і безробіття, від яких і так страждав простий народ і до санкцій. Люди вимушені вишукувати довжелезні черги, щоб купити хліб та інші необхідні для виживання продукти. Більше 90 відсотків населення Сирії живе за рисою бідності. Гуманітарні потреби зростають, а люди виживають на 2 долара в день.

Це трагічна реальність наших братів і сестер у Сирії, яка спіткала їх при цьому жорсткому режимі. При режимі, який направив свою зброю при свого народу і обрушив на нього свою варварську репресивну машину. Люди на протязі багатьох років вимушені їсти відходи, вибудовуватись у довжелезні черги за шматком хліба, їсти листя і спати на вулицях.

Жорстока реальність, в якій живуть сирійці, не сильно відрізняється від того, що відбувається у різних сферах політики, економіки і безпеки в інших країнах, де живуть мусульмани. Кожен наступний день гірше, аніж попередній. Хізб ут-Тахрір відкрито говорить правду Уммі, оприлюднює страждання і крики по допомогу людей, відкрито говорить про кризи, які ідуть одна за другою, і публікує незалежну статистику. Хізб ут-Тахрір показує, що причина усього цього — правителі, які підкоряють своїх людей корумпованій капіталістичній системі, яка вже довела свою нездатність знайти способи рішення проблемам. Це на додаток до того, що капіталізм є причиною збіднення людей. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

فَالْإِمَامُ رَاعٍ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ

«Імам, який стоїть над людьми — це пастух, і він відповідальний за своє стадо» (Бухарі).

Кризи, які переживає сьогодні не тільки Ісламська Умма, а й увесь світ, представляють собою не тільки економічну кризу, але й кризу у правителів. Всемогутній Аллах ﷻ сказав:

وَهُوَ الَّذِي أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجْنَا بِهِ نَبَاتَ كُلِّ شَيْءٍ فَأَخْرَجْنَا مِنْهُ خَضِراً نُّخْرِجُ مِنْهُ حَبّاً مُّتَرَاكِباً وَمِنَ النَّخْلِ مِن طَلْعِهَا قِنْوَانٌ دَانِيَةٌ وَجَنَّاتٍ مِّنْ أَعْنَابٍ وَالزَّيْتُونَ وَالرُّمَّانَ مُشْتَبِهاً وَغَيْرَ مُتَشَابِهٍ انظُرُوا إِلَىٰ ثَمَرِهِ إِذَا أَثْمَرَ وَيَنْعِهِ إِنَّ فِي ذَٰلِكُمْ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ

«Він — Той, Хто ниспослав з неба воду. За допомогою її Ми виростили рослини усіх видів. Ми виводимо із них зелені трави, а із них — розташовані одне над другим зерна. На фінікових пальмах із зав’язі виростають звисаючі низько грона. Ми вирощуємо виноградники, оливки і гранати, які мають схожості і відмінності. Погляньте на їх плоди, коли вони з’являються і коли дозрівають. Воістину, у цьому — знамення для людей віруючих» (6:99).

Гроші — це багатство від Аллаха, і вони є в достатку, але криза і проблема полягають у відсутності законів Аллаха над людськими правами і людськими пристрастями.

Вдавайтесь же до Ісламу і до законів Аллаха, завдяки яким розуми і душі оживають, а кращим є вдоволення у цьому світі і у Майбутньому житті. Ібн Маджа та Абу Бакр аль-Байхакий розповідають про висловлювання Абдуллаха ібн Умара, нехай буде задоволений ним Аллах, який сказав: «Посланець Аллаха ﷺ повернувся до нас і сказав:

يا معشر المهاجرين خمس إذا ابتليتم بهن وأعوذ بالله أن تدركوهن لم تظهر الفاحشة في قوم قط حتى يعلنوا بها إلا فشا فيهم الطاعون والأوجاع التي لم تكن مضت في أسلافهم الذين مضوا ولم ينقصوا المكيال والميزان إلا أخذوا بالسنين وشدة المئونة وجور السلطان عليهم ولم يمنعوا زكاة أموالهم إلا منعوا القطر من السماء ولولا البهائم لم يمطروا ولم ينقضوا عهد الله وعهد رسوله إلا سلط الله عليهم عدوا من غيرهم فأخذوا بعض ما في أيديهم وما لم تحكم أئمتهم بكتاب الله ويتخيروا مما أنزل الله إلا جعل الله بأسهم بينهم

«О, мухаджири, я прошу Всевишнього Аллаха, щоб Він забрав ваші душі до того, як прийде час наступних п’яти:

— час, коли люди відкрито будуть коїти перелюбство, через що Аллах насилає на людей хвороби, які не були відомі до цього;

— час, коли продавці будуть обманювати покупців, через що Аллах поставить над ними правителів, які будуть утискати їх;

— час, коли люди будуть відмовлятись виплачувати закят, через що Аллах ниспошле посуху, а якщо Всевишній і дасть дощ, то тільки із милості до тварин;

— час, коли люди будуть порушувати договір, через що Аллах зробить їх підкореними ворогам, які будуть з них брати податок;

— час, коли правителі не будуть слідувати Корану, через що Всевишній Аллах поширить серед них зло».

Це наша реальність, в якій ми сьогодні знаходимось. Обов’язок мусульман полягає у тому, що ми повинні працювати над відновленням слави і честі Ісламу і мусульман шляхом відтворення держави з волі Всевишнього Аллаха ﷻ і дотримання Його Шаріату. Це може бути здійснено тільки шляхом повного втілення Ісламу у життя шляхом утворення держави в одній певній країні і подальшого прагнення інших країн об’єднатись з цією державою, як це колись було у часи Пророка ﷺ;приєднати інші країни до цієї центральної країни, як це зробили Посланець ﷺ і Умма.

 

Жіночий відділ Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
№ 027/1441 х.
Середа, 10 Зуль-када 1441 р.х.
01.07.2020 р.

Головне меню