Важкі зітхання колишнього віце-президента Судану

Газета
Друкарня

Згідно суданській газеті «Аl-Jareeda» від 15.12.2018 колишній віце-президент Судану Алі Усман Таха в околицях Аль-Джеріф Схід (Al-JerifEast) м. Хартум звернувся до народу.

У цьому зверненні простежувалось, як розбурхане обурення у грудях колишнього віце-президента прорвалось назовні через зітхання, поширюючи зловонний запах. Причиною обурення послужили гасла, з якими прийшов нинішній уряд Судану разом з гіркою реальністю. Я піддам аналізу деякі із цих важких зітхань.

У зверненні він сказав: «Ми продовжуємо займатись цим питанням». Про яке питання він говорить? Якщо він говорить про Іслам, то нинішній уряд, який прийшов до влади від імені Ісламу не втілює його і по сей день; у кращому випадку він запровадив деякі закони системи покарань. Проте Іслам не обмежується окремими законами, навпаки він — повноцінна система для життя, яка охоплює усі аспекти: економіку, політику, соціальну сферу, освіту, правління, внутрішню і зовнішню політику. Не говорячи вже про образ життя індивіда, суспільства і держави. А тих, хто відхиляються від Ісламу, очкує неминуче покарання, щоб зберегти систему Ісламу. Що стосується запровадження ісламської системи покарання під затишком капіталізму, то це спотворює істинну картину Ісламу, що і зробив уряд Судану.

Якщо він мав на увазі, що як і раніше дотримується ісламських гасел, які проголошував у свій час уряд, то він перший, хто закликав відмовитись від них. Так, Алі Усман Таха, коли був з лекцією у Поліцейському клубі у районі Беррі (Berri) м. Хартум, закликав передивитись деякі гасла, наприклад, такі як «Іслам — це рішення». Те ж саме він підтвердив на першому установчому форумі ісламських рухів у столиці Малайзії. На ньому була присутня еліта ісламської думки та діяльності із 14 країн. Так він заявив: «Попередні ісламські програми не набули успіху у вирішенні проблем суспільства». Тому там же він закликав передивитись гасло «Іслам — це рішення». У цьому за ним послідували багато людей із ісламських рухів, більше того, деякі почали соромитись подібних гасел. Таким чином, ісламські гасла зникли із ЗМІ, хоча у минулому вони мали немалий вплив. Алі Усман Таха також заявив у зверненні до народу: «А тим, хто сказав, що уряд лише і займається нормалізацією відносин з «Ізраїлем» після того, як продав кров шахідів і відступив від своїх принципів, ми скажемо: «Кров шахідів — це аманат на наших шиях».

Звідси виникає до нього низка питань: заради чого бились мусульмани на півдні Судану, доки не пали шахідами? Хіба вони робили це не заради збереження єдності? Хіба не для захисту мусульман півдня? Хіба не уряд відокремив південь, передавши тим самим 2 млн. мусульман під правління невірних? Саме таким чином уряд зрадив шахідів, аби тільки залишитись при владі. І якщо це не зрадництво у відношенні шахідів, то що тоді назвати зрадництвом, якщо не це?

Під час своїх зітхань він згадав, що лідерам «Національного конгресу» не годиться ховатись, покидати поле діяльності, трястись від страху; він почав вимагати від членів «Національного конгресу» не боятися і не бути боязкими.

Усі його слова я хотів би прокоментувати наступним чином: «Бочонок з-під оселедця завжди буде тхнути оселедцем».

І наприкінці він звинуватив сили ззовні у змові проти Судану, які нібито хочуть викорчувати древо «Національного конгресу». У народі конгрес прозвали деревом через те, що вони запускають своє коріння у майно людей, позбавляють їх матеріальних благ, звинувачують у саботажі і т.п. речах. Так, змова проти Судану буде плестись і далі. Так, розділення Судану на дві частини — це змова ззовні, але хто його втілив у життя? Так, економічне положення жителів Судану жахливе з причини політики МВФ, але хто підписав з ним угоди? Тут відповідь одна, і вона очевидна кожному: уряду Судану на чолі з Умаром аль-Баширом! Так, можливо є і ті, хто хоче зрубати рубить древо «Національного конгресу» та уряду, коли вони вичерпають себе. І недивно, якщо це зробить той, хто посадив його, користувався його плодами, насолоджувався його тінню, якщо, звичайно, воно не впаде само.

Звертаючись на народу Судану, хочу сказати, що бажане змінення полягає не у зміні гасел, не у зміні особистостей при владі, не у грі за крісло влади, яку ведуть світові держави у наших країнах. Істинне змінення — це змінення усієї системи держави, щоб ми з вами зажили життям, яким задоволений Аллах, Його Посланець ﷺ і віруючі. За допомогою цього змінення зміцниться Іслам та його послідовники, як і будуть принижені невірні та їх прихвосні.

 

Газета «Ар-Рая»
Хасбуллах ан-НурСуляйман — Хартум
26 Рабі уль-ахіра 1440 р.х.
02.01.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню