Частковий шатдаун підрозділів федерального уряду США

Газета
Друкарня

Підрозділи федерального уряду США були частково закриті з 22.12.2018 і по сей день (січень 2019 р.); таким чином, 800 тисяч федеральних службовців сидять вдома без оплати.

Тепер вони зайняті пошуком можливостей для покриття своїх боргів по іпотечним кредитам. Дійшло до того, що деякі із них повертали різдвяні подарунки, щоб оплатити свої рахунки. Причиною закриття стала відсутність узгодженості між Конгресом і Білим домом по бюджету на 2019 фінансовий рік.

У вересні Конгрес видав рішення про те, щоб уряд залишався відкритим до 07.12.2018; переговори тим часом продовжились, і за день до призначеного строку було винесено нове рішення: відкласти закриття посольства іще на два тижні. Потім була проведена постановочна зустріч Трампа з лідерами Демократичної партії — спікером Ненсі Пелосі і сенатором Чаком Шумером. На ній вони відхилили вимоги Трампа виділити 5 млрд. доларів, необхідних для будівництва стіни на кордоні з Мексикою,і у той час, як Чак Шумер приспустив голову над руками у зухвалій недовірі, Трамп сказав йому: «Я буду пишатися тим, що закрив уряд для безпеки кордонів... Я не буду винуватити вас у цьому … Так що я одягну на себе мантію і буду тим, хто зачинить уряд».

Незважаючи на сміливі загрози Трампа, сенатор-республіканець Мітч Макконнел пізніше заявив, що президент «гнучкий» у відношенні фінансування прикордонної стіни. Після того, як Трамп, здавалося, пом’якшив свою позицію у відношенні фінансування прикордонної стіни, провідні консервативні голоси у ЗМІ піддали його різкій критиці, і будь-яка можливість уникнути закриття уряду швидко випарувалась. Так, Ед Роллінс (EdRollins), який очолював політичну групу «GreatAmerica PAC» на підтримку Трампа на президентських виборах, заявив: «Я рішуче можу сказати, що стіна була священним коментарем, коли-небудь зробленим президентом … Трамп повинен бути обережним... Його прибічники звертають увагу на подібне. Якщо він віддалиться, то це буде суперечити його правилу». Одна із найбільш агресивних прибічників Трампа — консервативна колумністка Енн Коултер — опублікувала матеріал під назвою «Безвільний президент у країні без стін». ЇЇ  критика була різкою, вона атакувала його особистість, але найболючішими були її наступні слова: «Він повинен знати, що якщо він не побудує стіну, у нього буде нульовий шанс бути переобраним і 100% шанс бути повністю приниженим». Після цієї публікації Трамп перестав стежити за нею у «Twitter», а оскільки крайня права підтримка опинилась під загрозою, то повернення до початкової позиції відносно фінансування прикордонної стіни стало неминучим.

Прибічники Трампа побоюються, що прикордонна стіна була усього лише гаслом передвиборчої кампанії, яку Трамп використовував для свого обрання. Трамп, безперечно, вважав, що раніше розчаровані консервативні і крайні праві виборці будуть любити його, якщо він пообіцяє зробити Америку великою і безпечною знов за «чудовою, великою стіною», і він був правий у цьому. Тепер він виявив, що набагато простіше давати обіцянки, аніж виконувати їх. З самого початку обіцянка побудувати прикордонну країну була просто можливістю для виборів, але як результат він загнав себе у кут. Адже саме він заявляв, що питання стіни — це питання національної безпеки, без неї Америка утоне у наркотиках і злочинності. Він навіть порівняв еміграцію із Мексики з вторгненням і сказав, що близькосхідні терористи загрожують Америці з півдня. Немає жодного доводу на користь цієї дурної заяви, проте сенатор республіканець Ліндсі Грем написав у «Twitter»на підтримку позиції Трампа: «Коли мова іде про радикальний Іслам, прикордонна стіна — це наша остання лінія оборони, а не перша».

Хоча конституція США і передає федеральний бюджет у руки Конгресу, а не президента, проте Трамп з легкістю може роздобути фінансування прикордонної стіни, якщо дійсно захоче цього. Причина цього полягає у тому, що бюджет у цілому складає 4 трлн. доларів, а стіна оцінюється у 5 млн., тому подібну цифру можна витратити із несанкціонованих асигнувань без якої-небудь прямо вираженої згоди. Це те, що зазвичай практикували президенти до нього. Так, бюджетне управління Конгресу (CPO) повідомило, що Обама витратив 310 млрд. доларів на несанкціоновані асигнування в останній рік свого президентства. Щоб підтримати свою популярність, Трампу не потрібна стіна, йому просто треба виглядати сильним. Однією із його останніх погроз було: «Ми будемо вимушені повністю закрити південний кордон, якщо обструкціоністські демократи не дадуть нам грошей для звершення стіни». Проте побудова стіни зупинить торгівлю з Мексикою, яка у минулому році склала 558 млрд. доларів.

 

Газета «Ар-Рая»
Абдуллах Рубін
26 Рабі уль-ахіра 1440 р.х.
02.01.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню