Практичний шлях ліквідації колоніалізму (الاستعمار) в світі

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

В основі слова الاستعمار - «колоніалізм» - лежить «освоєння землі і зведення на ній споруд», як про це говориться в Корані:

هُوَ أَنْشَأَكُمْ مِنَ الأرْضِ وَاسْتَعْمَرَكُمْ فِيهَا

«Він створив вас із землі та поселив вас на ній» (11:61).

Проте термін «колоніалізм» (імперіалізм) був запущений для позначення окупації мусульманських та інших країн з боку європейців у дев'ятнадцятому та двадцятому століттях з метою введення в оману мусульман та інших народів, які були окуповані європейськими країнами. Комуністи ж розглядали колоніалізм як вищий щабель розвитку капіталістичної ідеології. Вірно, колоніалізм є методом капіталістичної ідеології, за допомогою якого вона досягає своїх капіталістичних цілей щодо збільшення багатств, відкриття ринків для товарів капіталістів і з контролю фінансових можливостей країн. Застосування в Європі цієї ідеології призвело до розширення будівництва гігантських капіталістичних компаній, які шукають ринки для своїх товарів, фінансування для своїх проектів і дешеву робочу силу для промисловості. Такий розвиток супроводжувався появою політичних систем та урядів у західному світі, безпосередньо підвладних волі цих компаній, переступати через континенти, що зробило західні країни піддатливим інструментом для досягнення цілей і завдань цих компаній та для підвищення їх рентабельності. Це призвело до використання країнами Заходу своїх армій і військових можливостей для окупації багатьох країн світу в Азії, Африці та Латинській Америці з метою досягнення капіталістичними компаніями інтересів у цих країнах. Західні країни також увійшли в конфлікт одна з одною, який став приймати різні форми, з метою підтримки інтересів своїх компаній і фондів. З цих форм - жорстокі війни, такі як Перша і Друга світові війни, а також приховані війни органів розвідки.

Можливо, американська окупація Нікарагуа у 1908 році, що відбулася після того, як країна не змогла виплатити боргові відсотки перед американськими банками, є яскравим прикладом зв'язку колоніалізму з просуванням капіталів, так само як і окупація Францією Алжиру після того, як була заснована Афрікано-французька майнова компанія, а особливо після того, як проявилися британські амбіції в Алжирі у ході кампанії Ексмут в 1816 році. Амбіції колонізаторів збільшилися ще більше після появи нафти як дешевого первинного джерела енергії, що зробило контроль над джерелами нафти і газу однією з найважливіших цілей колоніальних держав. І тому європейський і американський колоніалізм зосередився на конкретній капіталістичній меті, а саме - на контролі над джерелами енергії та сировинних матеріалів, необхідних для виробництва, а також на придбання дешевої робочої сили і ринків. Всесвітній колоніальний рух особливо посилився після Першої світової війни, коли влада європейських країн-переможців, зокрема - Англії і Франції, опинилася без конкуренції з якої-небудь іншої сторони. Проте, Друга світова війна дозволила Сполученим Штатам і Радянському Союзу встановити контроль над міжнародним становищем, і, більше того, вони стали працювати над ліквідацією англо-французького колоніалізму і над заміною його іншим - колоніалізмом США та Росії. Обидві країни за допомогою фінансів і за підтримки визвольних рухів почали витісняти з колоній англійських і французьких колонізаторів, а звільнені країни кинулися в обійми двох нових гігантів. Африка і Близький Схід стали свідками багатьох рухів подібної спрямованості, які добивалися своїх цілей через революції, почергові перевороти і збройні дії. Колишній Радянський Союз активно підтримував визвольні рухи, мотивуючи це протистоянням капіталістичної ідеології та розповсюдженням соціалізму. Сполучені Штати, у свою чергу, використовували різні способи у досягненні своїх колоніальних цілей, серед них - військові і розвідувальні, а також смертельні лихварські кредити. Були вироблені запеклі колоніальні механізми, позбавлення від яких здавалося, швидше, дивом. І це відбувалося за допомогою руйнівного ядерного арсеналу, мілітаризації космічного простору, створення пристроїв і станцій розвідки, вербування агентів в різних регіонах світу, створення Всесвітнього банку і МВФ як двох серйозних інструментів з підкорення країн і зі знаходження виправдання для втручання у їх внутрішні справи, а також використання своєї валюти - долара - як інструменту впливу на глобальну фінансову політику.

У той час як деколонізація і звільнення були вимогою народів, оспівуваною рухами, партіями і лідерами мас як нескладна справа, яка нехай і вимагає жертв, однак сьогодні, після трансформації Америки і розпаду Радянського Союзу, пропагуються роздуми про те, що повстання проти колоніалізму і американського панування є недосяжною мрією. І у просуванні цих поглядів беруть участь правителі колонізованих країн з числа західних маріонеток і їх послідовників, а також інформаційні агентства, які були побудовані під пильною увагою за допомогою дешевих найманців, а також місцеві та міжнародні дослідницькі інститути. І навіть просто думка про вихід із залежності від США стала розглядатися як самогубство. Таким чином, відбулося відбирання результатів «Арабської весни» з тієї позиції, що встановлення будь-якої системи, яка не влаштовує Америку, приречене на провал і руйнування. Таким самим чином відбувся перехід багатьох революційних груп у Сирії, які контролюються за допомогою Саудівської Аравії і Туреччини, до альянсу США. І найгірше з зол - це те, що Америка у даний час діє в бік удару по Ісламу через мобілізацію армій для ліквідації «ІДІЛ», що оголосив про свій ганебний «халіфат», щоб сказати мусульманам, що неможливо врятуватися від Америки навіть за допомогою Ісламського Халіфату!

Так, арсенал сучасного колоніалізму має міцну будову. І дійсно, Америка (а з нею - і Європа) створила міцні лінії оборони, які важко подолати для позбавлення всього світу в цілому (і мусульман - зокрема), для звільнення від їх кайданів. І правда те, що США і Європа створили армії з числа маріонеток і дешевих агентів. Вірно, Америка, її європейські союзники, Росія та їхні агенти з числа арабів та інших мусульман єдині у війні проти Ісламу і в запобіганні появи істинної держави Халіфат (Праведного Халіфату за методом пророцтва). Але є й інші факти, які необхідно відзначити і підкреслити їх, а також закликати до них з силою і наполегливістю. По-перше: справжнім управителем справ світу і людства є Всевишній Аллах, а не Америка і її шайтани. По-друге: Іслам є справжньою ідеологією, що складається з прекрасної ідеї, з якої виникає справедлива система, яка переконує розум і відповідає природі людини. Також необхідно відзначити, що в Іслам вірить близько мільярда мусульман, і на цю віру не може вплинути Америка ні своїми банками, ні винищувачами, ні ракетами або агентами. По-третє: ісламська ідея - чиста і впливова ідея, що втілилася у свідомому згуртуванні, яке несе її так само, як несе своє серце, розум і кров. По-четверте: Ісламська Умма знайшла упевненість у своїй релігії та допомозі від Господа. По-п'яте: ідея не може бути переможена інакше, окрім як у боротьбі з іншою ідеєю, і військова сила не може перемогти ідею чи ідеологію, а тому Америка обрала у протистоянні ісламській ідеї військову машину, то це означає, що вона однозначно програла. І не заподіє шкоди те, що Америка знайшла собі фіктивного військового ворога з автоматом в руках, якого вона бажає знищити або перемогти. Цим самим вона ввела в оману себе і своїх послідовників, тому носій зброї, як і той, хто винаходить її, не є дійсними ворогами. Навпаки, справжнім ворогом є той, хто володіє ідеєю і наполегливо слідує встановленню на її основі держави, її зміцненню та виробництву зброї, гідної для вступу у цю війну. Америка ж намагається змінити характер конфлікту і перевести його в ту площину, де вона почувається впевнено. По-шосте: найбільш важливим є те, що Всемогутній Аллах пообіцяв залишити мусульман намісниками, зміцнити їх і надати їм безпеку в обмін на встановлення релігії Аллаха без будь-якого прояву багатобожжя (ширка) або половинчастого її втілення.

Намісництво, зміцнення і надання безпеки групі, яка вірує в Аллаха і поклоняється Йому, не надаючи нікого Йому в співтовариші ані в питаннях правління, ані в чому-небудь іншому, - усе це надає гарантії завершення мерзенного нечестивого колоніалізму, панування багатобожжя і невіри, поневолення народів, як і виступає гарантом відновлення прав та безпеки цих народів, у першу чергу - у справі правління і в розпорядженні багатствами цих народів. Аллах владний над усякою річчю, проте більшість людей не відають цього.


Мухаммад Малькаві
Йорданія
22 Мухаррама 1437 х.
04.11.2015 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню