Перспективи переговорного процесу у світлі суперечки про розділення сирійських угруповань на «помірні» і «терористичні»

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Відомо, що існує угода між деякими державами, які впливають на події в Сирії, про недопущення встановлення Халіфату за методом пророцтва. Вони визначили майбутнє Сирії без урахування думки її населення на конференціях «Женева-1» і «Женева-2», що Сирія залишиться світською державою, тобто державою невіри. Це підтвердилося на конференції в Ер-Ріяді 10.12.2015 і в рішенні Ради Безпеки ООН під номером 2 254, з яким виступила Америка і яке Рада Безпеки прийняла одноголосно 18.12.2015. Рішення спиралося на «Віденські резолюції, відповідно до яких вибори на основі нової конституції повинні будуть відбутися через 18 місяців, і рекомендується всім сторонам у Сирії вжити заходів щодо зміцнення довіри задля сприяння веденню політичного процесу і досягнення міцної позиції з припинення вогню».

Найважливішим завданням для Америки стоїть заощадження ідентичності світської держави в Сирії, режим якої все так само повинен залишатися її агентом, заради просування політичного процесу, припинення вогню і співпраці збройних організацій, розцінюваних як "помірні", для початку переговорних процесів з режимом. Сенс цього полягає в тому, що таким чином можна покінчити з революцією, яка, власне, і з'явилася заради повалення самого режиму і встановлення Халіфату замість нього, а також для звільнення цієї країни від впливу Америки (і Заходу - в цілому).

Після того як вони за допомогою Саудівської Аравії змогли залучити деякі з таких угруповань на переговори в Ер-Ріяді, вони піднесли це як велику перемогу для революції і створили «Вищий комітет» для переговорів з режимом. І якби ці угруповання не прибули, то організатори конференції не досягли б зовсім нічого, скільки б конференцій вони не скликали і скільки б резолюцій вони б не видавали, як це було раніше. А тому Марк Тонео, офіційний представник Держдепартаменту США, заявив 01.01.2016: «Давайте з'ясуємо. Ми змогли досягти великих успіхів щодо політичного вирішення в Сирії тільки за останні три місяці. І ми змогли досягти консенсусу в Раді Безпеки ООН з питання про політичний процес. У нас є опозиція, яку ми представляємо в цьому процесі. Зараз ми спостерігаємо наявність політичного процесу, який приймає форму і здатен привести до припинення вогню, використовуючи політичні канали, оскільки ми вважаємо, що не може бути військового вирішення цієї кризи». Складається враження, що Америка вже зовсім близька до досягнення бажаного.

Надходять повідомлення про те, що є суперечності на міжнародному та регіональному рівнях про класифікацію того чи іншого повстанського угрупування в Сирії як помірного або терористичного. Росія та Іран виступають проти участі угруповань «Джейш уль-Іслям» і «Ахрар аш-Шам», у той час як Саудівська Аравія стверджує, що це - помірні угруповання. Але заступник міністра закордонних справ РФ Геннадій Гатілов заявив 25.12.2015: «Між Росією і США є взаєморозуміння щодо основних угруповань, які необхідно розглядати як терористичні на Близькому Сході». Ці слова вказують на наявність угоди між двома сторонами з даного питання, а це, у свою чергу, передбачає домовленість про зовнішнє удавання, щоб обдурити людей та організації і провернути всю цю операцію. Саудівська Аравія, як інструмент Америки, показує себе прихильником опозиції неначе вона - захисниця повстанців, хоча насправді тягне їх до смерті і вбивства революції, штовхаючи їх країну разом з ними під панування Америки.

Росія насправді не приймає жодного рішення у справі Сирії. Вона прийшла до Сирії за угодою з Америкою і рухається суворо в координації з нею з усіх важливих питань. Вона чудово знає, що сирійський режим - це агент Америки. На конференції у Відні йорданському режиму довірили важливу місію: визначити, які угруповання в Сирії - терористичні, а які - помірні, і Росія не виступила проти цього.

Що ж стосується Ірану, то у нього ще менше самостійності в цьому питанні. Він повністю рухається у відповідності з планами Америки і не може протистояти жодному рішенню, прийнятому нею. Це виявилося із заяв його чиновників, що запропонували план, який реалізує прагнення Америки по створенню нового уряду з членів старого уряду і опозиції, припинення вогню і проведення виборів. Саме Америка привела Іран на конференцію у Відні і наполягла на його участі в сирійських справах, щоб Іран зіграв відведену для нього роль. Америка прийняла рішення, що Асад повинен залишитися на певний термін, і надала Ірану роль, яку він повинен буде грати: наполягати на тому, щоб Асад залишився при владі, щоб, таким чином, посилити позицію Америки і приховати правду. Якби Америка прийняла рішення скинути Асада, то у Ірану не було б ніякої можливості запобігти цьому. Таким же чином Америка надала роль Ірану, щоб він розігрував свою протидію деяким угрупованням, щоб Америка змогла підпорядкувати ці угруповання своїм умовам, які вона виставить перед ними, щоб вони стали «помірними» і погодилися з її вимогами.

А тому Америка вустами Держсекретаря Керрі заявила 29.12.2015 в його телефонній розмові з російським колегою про його «жаль у зв'язку зі смертю командувача «Джейш уль-Іслям»». Прес-секретар Держдепартаменту США Тонер заявив: «США ставляться з обережністю до заяв і тактики «Джейш уль-Іслям», найсильнішого опозиційного угруповання в околицях Дамаску, але, тим не менш, Штати не можуть ігнорувати те, що Аллуш проявляв свою готовність до мирних переговорів під егідою ООН... Ми сподіваємося, що ця подія - вбивство Аллуша - не відсторонить від нас інших членів сирійської опозиції, які приступили до участі у мирних переговорах»... І начебто не Росія завдала удару, яка, згідно з інструкціями США, завдає ударів по тим, хто не хоче брати участь у мирних переговорах, протистоїть або відмовляється від них з часом! Відбувалося засідання глав угруповань «Джейш уль-Іслям», «Ахрар аш-Шам» і «Джунд ар-Рахман», за яким було завдано ракетного удару, і ряд глав цих угруповань були вбиті. Надходять повідомлення про те, що ці угруповання вирішили змінити свої позиції щодо конференції в Ер-Ріяді після того, як заяви цієї конференції пішли врозріз з вимогами «Джейш уль-Іслям» іменувати Сирію ісламською, арабською країною, а також видалити прихильників Асада зі структур безпеки. З приводу заяв конференції всередині керівників «Джейш уль-Іслям» відбулися заперечення. Америка не бажала подібного при підписанні майбутньої угоди, а тому вирішила попередити ці угруповання, убивши їх керівництво і, тим самим, направивши цим угрупованням послання за допомогою Росії і сирійського режиму, щоб вони не змінювали своїх позицій в майбутньому, не противилися нічому в політичному врегулюванні і не вимагали нічого, крім того, що хоче Америка.

Спецпосланець ООН в Сирії де Містура заявив 26.12.2015 що він «має намір провести переговори з урядом Сирії по максимально широкому діапазону опозиції та інших осіб на конференції в Женеві 25.01.2016». Він заявив, що «розраховує на повну взаємодопомогу від усіх сторін і не дозволить затягувати стан напруженості на землі», вказуючи на вбитого командувача організації «Джейш уль-Іслям» та інших. Де Містура просить, щоб їх вбивство не стало перепоною на шляху до поставленої мети, щоб американське мирне врегулювання набуло успіху. Він заявив, що працюватиме над розширенням кола учасників опозиції, тобто він хоче привернути нові угрупування до переговорів зі злочинним режимом.

Що ж стосується слів самого Ер-Ріяда, то Наасан-ага, офіційний представник «вищого переговорного комітету», заявив 01.01.2016, що «неможливо розпочати рішучі переговори між опозицією і режимом, призначені на 24.01.2016 в Женеві, без того, щоб враховувати і другу сторону (режим Асада) з кращими намірами для досягнення домовленостей». Він хоче хитрим способом обдурити людей, кажучи про переговори, які ні до чого не приведуть, як, наприклад, «припинення бомбардувань, звільнення полонених і зняття блокад, щоб розпочати переговорний процес відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН №2254». Таким чином, стало зрозуміло, що мається на увазі під словом «найкращі наміри». Люди ніколи не погодяться з таким договором. Він заявив: «Координаційна рада разом з де Містурою вивчає засоби, за допомогою яких повинен початися переговорний процес».

Як може погодитися хто б то не було з повстанців з тиранічним режимом з найнижчою вдачею, як він може погодитися на резолюції конференції в Ер-Ріяді, щоб його представляв «переговорний комітет», а також на резолюції в Женеві та Відні, прийняті Радою Безпеки ООН?! Все це не має відношення до майбутнього Башара Асада? Ні, вони затвердили, що він повинен буде залишитися! А найважливіше в цьому - те, що дані резолюції стверджують про необхідність подальшого перебування американського режиму невіри і порочності в цій країні, і Америка особливо підкреслила в резолюції від Ради Безпеки ООН про «необхідність політичного процесу в обов'язковому порядку». Це означає, що Америка нав'яже людям політичний режим, який вона хоче і за допомогою якого вона і далі буде правити цією країною. Її мовчазне схвалення того, що творять Росія і сирійський режим, коли вони завдали удару по керівникам угруповань, є посланням до цих угруповань, що Америка буде працювати над ліквідацією кожного, хто стане протистояти політичній операції зі встановлення таких режиму і конституції, які вона хоче. Ці організації повинні знати, що відбувається, і знати, до чого приведуть обставини, якщо вони погодяться на мирний процес, запропонований Америкою. Америка не погодиться на жодні їхні вимоги на кшталт «Сирія - ісламська, арабська»! Ці угруповання повинні зрозуміти, що їхнє майбутнє буде темним і їх почнуть дробити після того, як вони підпишуться під цими угодами. Робота в цьому напрямку вже почалася, тому що Америка ніколи не буде задоволена ким-небудь, у кого є хоч крихта щирості і хто хоче Іслам.

Ухід щирих угруповань з цих переговорів зведе переговори нанівець. Якщо вони відкинуть конференції у Відні, Ер-Ріяді та Женеві і прийняті там резолюції, якщо вони відкинуть рішення Ради Безпеки ООН, обірвуть всі нитки з усіма цими державами і будуть, не припиняючи, працювати над поваленням режиму і встановленням правління Ісламу, то ці держави ніколи не зможуть нічого зробити, навіть якщо Сирія буде окупована. Ці угруповання повинні довіритися Аллаху і сподіватися на Його допомогу:

وَلَيَنصُرَ‌نَّ اللَّـهُ مَن يَنصُرُ‌هُ

«Аллах неодмінно допомагає тому, хто допомагає Йому» (22:40).

 

Источник: Джерело «Ар-Рая»
Автор: Асад Мансур
06.01.2016 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню