Що приніс з собою віце-президент США в своєму недавньому турне по регіону?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Віце-президент США Джо Байден минулого тижня відправився в турне по близькосхідному регіону, включаючи ОАЕ, єврейське утворення, Палестинську автономію і Йорданію. Його візит відбувся через кілька днів після того, як офіційні особи США розкрили те, що Білий дім розглядає кілька варіантів відновлення мирних переговорів між «ізраїльтянами» і палестинцями до закінченню терміну дії президентства Барака Обами, - повідомляє газета «The Wall Street Journal». Газета повідомляє зі слів американських чиновників, що «серед пропонованих варіантів - чинити тиск на «Ізраїль» з метою заморозити будівництво в (єврейських) поселеннях і визнати Східний Єрусалим столицею палестинської держави».

Для того, щоб побачити дійсність цього візиту і проаналізувати загальні цілі подій і заяв, які передували і супроводжували цей візит, наведемо наступне:

- Напередодні візиту Вашингтон занижував очікування з приводу можливого відновлення мирного процесу між палестинцями та «ізраїльтянами», відзначаючи, що головною темою обговорень в рамках візиту буде ситуація в сусідній Сирії. Один високопоставлений американський чиновник сказав, що візит спрямований на «пошук шляхів зменшення напруженості, щоб залишити двері відчиненими для співіснування обох держав», - «AFP» (http://www.afp.com/ar/) від 05.03.2016.

- У той же час палестинський чиновник Ахмед Маджділяні сказав тому ж агентству: «Г-н Байден прибуде в регіон тільки в рамках плану по боротьбі з тероризмом в Сирії, а не через нас».

- Білий дім заявив, що коротка поїздка Байдена в «Ізраїль» буде зосереджена на американських інтересах в області економіки і енергетики, а також на проблемах безпеки щодо Ірану і Сирії.

- За словами офісу прем'єр-міністра єврейського утворення Нетаньяху, Байден і їх помічники обговорили ряд питань, серед яких: «ІДІЛ», участь Ірану в сирійській громадянській війні і контрабанді зброї з Сирії для «Хізбалли» в Лівані, зусилля по досягненню пом'якшення напруженості в відносинах з Туреччиною, будівництво трубопроводу для транспортування природного газу в регіоні, координація в галузі безпеки між «Ізраїлем» і Палестинською автономією і постійне палестинське «підбурювання» арабського населення до конфлікту з євреями.

- Під час виразної критики способу дій єврейського утворення Байден сказав: ««Ізраїль» не зможе зупинити ескалацію насильства, що триває протягом декількох місяців, за допомогою військової сили».

- Цілком можливо, що Байден прочертив останні штрихи в пакеті допомоги сучасній обороні єврейського утворення, розпланованій на 10 років, за допомогою якого Вашингтон прагне заспокоїти єврейське утворення після іранської ядерної угоди.

- За день до візиту Байдена в «Ізраїль» єврейський прем'єр-міністр оголосив про скасування запланованої на 18 березня зустрічі з президентом США, що викликало невдоволення Білого дому, який дізнався про це через ЗМІ. У цьому контексті колишній посол єврейського утворення у Вашингтоні Майкл Орен сказав: «У Нетаньяху з'явилася інформація, що Обама вимагатиме від нього визнання «Ізраїлем» Східного Єрусалиму столицею Палестини в обмін на визнання палестинською стороною «Ізраїлю» як єврейської держави».

- Після зустрічі Байдена з королем Йорданії представник королівського двору заявив, що Байден розглядав з королем Абдуллахом прикладені регіональні та міжнародні зусилля по боротьбі з тероризмом, екстремізмом і бандформуваннями, а також способи боротьби з цією загрозою в рамках цілісного підходу. Щодо єврейсько-палестинської ситуації на зустрічі обговорювалися зусилля щодо досягнення миру між арабами Палестини і євреями на основі співіснування двох держав. Король Абдуллах закликав до «необхідності повного припинення порушень з боку «Ізраїлю» в Єрусалимі».

- Також Байден у вівторок, 8 березня провів зустріч з правителем Дубая шейхом Мухаммадом ібн Рашидом аль-Мактумом, в ході якої вони розглянули питання безпеки на Близькому Сході і економічні відносини між двома країнами.

З усіх подій, які передували і супроводжували візит віце-президента, який спостерігає за цим візитом може зрозуміти, що віссю турне було сирійське питання і що Америка хоче привести в порядок справи регіону, щоб події в Палестині і розвиток ситуації навколо неї не впливали на плани Америки в Шамі. Америка прийняла сирійське питання головним пріоритетом для себе, і вона серйозно прагне до успіху свого плану щодо зриву революції Умми. Важливість цього питання проявилася на зустрічах Байдена з правителями Еміратів і Йорданії.

Що ж стосується ситуації в Палестині, то всі прогнози і новини щодо наміру Вашингтона вимагати від єврейського утворення припинити будівництво поселень і визнати Єрусалим столицею Палестини, а також розмови про відновлення переговорів є нічим іншим, як спробою тиску, що практикується адміністрацією США по відношенню до уряду Нетаньяху, який сперечається з нею заради досягнення двох цілей: по-перше - заспокоїти ситуацію і зменшити тертя у відносинах двох держав, а по-друге - зберегти американський дух в проекті двох держав, з яким уряд Нетаньяху прагне покінчити. В іншому випадку нинішня адміністрація Обами буде подібна до «кульгавої качки», і вона не зможе нічого запропонувати на додаток до висунутих нею раніше «мирних» проектів, від чого до цього моменту вона утримувалася на протязі багатьох років. Однак все, чого вона хоче зробити, - це справитися з кризою в Палестині і зберегти актуальність проекту «двох держав», а також домогтися відносного спокою в регіоні, який полегшить хід її серйозним спробам досягти світського рішення в Шамі. І немає сумніву в тому, що єврейське утворення відіграє ключову роль в регіоні, і «ізраїльський» виклад проблем регіону відповідає американському баченню.

Разом з тим, уряд Нетаньяху - що сперечається з адміністрацією Обами - прагне зірвати візит за допомогою всебічної ескалації і повторюваних холоднокровних страт, які розпалюють почуття і створюють атмосферу помсти серед жителів Палестини. Також його уряд уявив боротьбу з тероризмом, змусивши Байдена направити критику на адресу глави палестинського уряду через його неучасть у процесі Яффо (подія, за якої загинув турист з США і 10 осіб було поранено). Більш того, уряд Нетаньяху пішов на випередження, щоб уникнути будь-якого американського тиску, а також з метою зірвати зусилля Байдена щодо зближення сторін, а тому і посилив роботу КПП на Західному березі і став говорити про можливість розпаду палестинської влади і про те, що ця влада спирається лише на єврейську армію, применшуючи при цьому значимість координації дій спецслужб «Ізраїлю» в області безпеки з палестинською владою. Це відбувається вже не перший раз, коли уряд Нетаньяху намагається зірвати візит американського віце-президента: воно зробило це в 2010, коли його візит випередило будівництво 1.600 будинків в єврейському селищі Рамат Шломо в Східному Єрусалимі, і це будівництво піддалося різкій критиці з боку Байдена в той час.

Всі дані підтверджують, що адміністрація США не зробила чогось серйозного для відновлення переговорів і «мирного» процесу в регіоні. І Америка лише прагне керувати справами, заспокоювати ситуацію і обмежити єврейські «випади» за допомогою батога політичного тиску і пряника військової допомоги. Міжнародні сили ясно розуміють це, і тому ми бачимо, що новий міністр закордонних справ Франції відступає від позиції свого попередника, який погрожував визнати палестинську державу в разі провалу «мирної» конференції, до якої закликає Франція.

Візит віце-президента США в регіон ніс з собою смертельну небезпеку для мусульман в цілому, а тому цей візит є небезпечним і важливим. Цей візит припав на небезпечний час, коли Америка плете нитки змови в Шамі. І ганьбою тиранічних режимів і їх змовою проти Умми є те, що ОАЕ і Йорданія стали одними з основних елементів цього візиту і ключовими партнерами в американських планах.

Як і ганьбою є те, що ці режими розглядають страждання народу Палестини лише як перешкоду на шляху їх слідування планам Америки, а тому і вдаються до Америки, щоб заспокоїти ситуацію і отримати можливість брати участь все більше і більше в її хрестовому поході проти мусульман, в той час як ці режими кидають напризволяще Палестину, її народ і її святині і навіть будують змови проти неї.

Все це вимагає від мусульман максимальної старанності і швидкості для ліквідації колоніального впливу в нашій країні, щоб відкинути ці маріонеткові режими і встановити Праведний Халіфат за методом пророкування на їхніх руїнах, щоб рушили армії мусульман для допомоги народу Шама, Палестини і всіх окупованих земель. І тоді побачать ті, хто творив безчестя на землі, який їх спіткає кінець.


Газета «Ар-Рая»
Аля Абу Саліх
Член Інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір Палестина
16.03.2016

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню