Події на сирійські арені

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Не проходить і дня, які відбуваються нові події, пов’язані із Сирією. Сирійська криза знаходиться у постійному русі, і битви всередині країни не припиняються.

Самі події мають мінливий характер, і кожного разу, коли вони рухаються в одному напрямку, спливає час – і вони уходять в іншу сторону. Ніхто іще не зміг взяти повне рішення до своїх рук по сьогодні, але це не означає відсутності впливових подій, які можуть докорінним чином змінити хід подій та спричинити вирішальні наслідки на хід кризи.

Помічник держсекретаря США Ентоні Блінкен заявив о п’ятниці 13.05.2016, що його країна «домовилась остаточно з Туреччиною стосовно взаємодопомоги заради зачистки території, розташованої між містами Манбідж та Маре у провінції Алеппо, від сил терористичної організації «ІДІЛ»». Блінкен розповів під час прес-конференції, яка відбулась у штаб-квартирі Державного департаменту США у Вашингтоні, що американо-турецька співпраця у цьому питанні виразиться у наданні додаткових сил поміркованої сирійської опозиції і що очікувані дні стануть свідками великих військових операцій проти «ІДІЛ» у цих районах. У цьому контексті Блінкен сказав: «Наша загальна мета з Туреччиною полягає у зачистці територій між містами Манбідж та Маре від угрупування «ІДІЛ» і у повному вивільненні Маре від цієї організації» («Turk Press» от 13.05.2016). Цій заяві передувала угода «Туреччини з США щодо розгортання американських протиракетних систем на кордоні з Сирією на початку травня для того, щоб чинити опір бомбардуванням, що повторюються, з боку організації «ІДІЛ», яка піддає атакам турецьку територію», згідно заяви міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чаушоглу. Міністр також сказав у своєму інтерв’ю газеті «Akhbarturkiya» о вівторка: «Ми досягли угоди щодо розгортання «HIMARS» – американських ракет, призначених проти ракет противника...». З іншого боку, міністр закордонних справ Туреччини виразив надію на те, що поточна співпраця з Америкою по утворенню «безпечної зони» на півночі Сирії між містами Манбідж та Джараблюс призведе до конкретного рішення цього питання. Також міністр заявив: «Наша мета полягає у зачистці цієї полоси, яка простягається на 98 км, від «ІДІЛ»» («BBC» від 26.06.2016).

21.05.2016 командуючий військами США на Близькому Сході генерал Джозеф Вотел таємно відвідав Сирію. Військове американське джерело заявило, що «Вотел провів 11 годин на півночі Сирії та зустрівся з місцевими чиновниками та зі спеціальними американськими силами, розквартированими у Сирії». Після візиту Вотел заявив: «Навчання місцевих сил для війни з «ІДІЛ» є правильним вибором», – після чого додав: «Я ухожу з високою впевненістю у їх силах та здатності надати нам підтримку». Спеціальний посланець американського президента по коаліції проти «ІДІЛ» Бретт МакГурк написав у своєму твіттері про те, що Вотел прибув до Сирії «для підготовки наступу на Ракку» («BBC» від 22.05.2016). Бретт МакГурк сам відвідував раніше район Айн аль-Араб (Кобані) 18.05.2016. У ніч того же дня відбулась телефонна розмова між Обамою та Ердоганом.

«Білий Дім заявив о середі, що президент Америки Барак Обама мав телефонну розмову зі своїм турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом щодо ведення наступу проти організації «ІДІЛ», а також щодо положення справ у Сирії...». Білий Дім заявив про те, що «два лідери погодились щодо важливості продовження зусиль по ослабленню та нанесенню ударів по «ІДІЛ», щодо підриву сил цієї організації, на Туреччину, Європу та інші регіони» («Скай Ньюз Арабія» от 19.05.2016). Дані угоди вилились у те, що американські солдати начепили на себе відзнаки YPG, почавши відкрито підтримувати т.з. «загони курдської національної оборони» (YPG).

Прес-секретар міністерства оборони США Пітер Кук заявив, що участь американських озброєних сил не є чимось дивним, сказавши: «Якщо озброєні сили США беруть участь у певних районах, то лише для інтеграції зі суспільством і для забезпечення його захисту та безпеки». Також Кук заявив: «Наші озброєні сили повинні вжити заходів заради втілення своєї місії і для самозахисту». Кук спростував фотографії, як поширились в Інтернеті, заявивши, що передислокація озброєних сил велась з метою «захисту безпеки озброєних сил Америки» («Erem News» від 26.05.2016). Туреччина зовні виразила своє невдоволення словами Чаушоглу, міністра закордонних справ Туреччини, який заявив: «Ми радимо їм (американцям) використовувати відзнаки «ІДІЛ», «Нусри» та «Аль-Каїди», коли вони вирушають до інших районів Сирії, а також відзнаки «Боко Харам», коли вони ідуть до Африки»... Також турецький міністр додав: «Використання державою військ повинно бути вираженням нашого партнерства та рішучою дією у боротьбі з тероризмом, аде використання відзнак терористичних організацій є неприйнятною дією» (Інформагентство «Анадолу» від 27.05.2016).

Полковник Армії США Стівен Уоррен заявив: «Використання відзнак YPG не було санкціоновано... нами були вжиті заходи по виправленню положення» («Міср аль-Арабія» від 29.05.2016). Контекст подій та дані заяви вказують на те, що ердоганівська Туреччина узгодила заздалегідь свої позиції з т.з. «сирійськими демократичними силами» (SDF), які насправді складають із сил того ж YPG, який, у свою чергу, розцінюється Анкарою філіалом РПК!

Незважаючи на те, що ЗМІ заявляють про наближення битви за м. Ракку, реальні події на полях битв вказують на інше – на те, що Америка не квапиться з битвою за Ракку, навіть якщо ЗМІ і дзвонять скрізь про це. Реальні бойові дії зосереджені по напрямку до м. Мара. Організація «ІДІЛ» вжила рішучого штурму сіл навколо Маре та захопила ті із них, які зв’язують м. Маре з м. Азаз – села Кальджібрін та Кафр Кальбін. Після цього «ІДІЛ» організувало осаду Маре. У той же самий час наступом «ІДІЛ» скористались сили SDF та захопили с. Шейх Іса, розташоване по напрямку до Маре, після того, як примусили місцеві угрупування повстанців зробити це село з умовами, що цивільне населення цих районів не постраждає, а люди зможуть покинути Маре, перебравшись в Азаз.

Хоча насправді події розвивались дещо інакше, згідно до заяви репортера із «Анб Баляді» в Алеппо. Репортер заявив, що сили SDF не дозволили біженцям піти в Азаз та в Дарату ль-Ізза. Тим самим SDF вирішили спричинити іще більший тиск на повстанців. SDF почали штурм села 28 травня але він завершився безуспішно. Після цього переговорна група з боку SDF увійшла до села Шейх Іса, і вони через гучномовці заявили: «Ми згодні на здачу с. Шейх Іса в обмін безпечного проходу цивільних осіб із Маре в Азаз». Тоді угрупування ССА покинули свої застави у селі та пішли у Маре (Сайт «Анб Баляді» 28.05.2016).

Таким чином, повстанські угрупування та цивільне населення у м. Маре опинились в оточенні: з одного боку– «ІДІЛ», а з іншого боку – SDF. Це підштовхнуло багатьох журналістів до питань про те, чи не мають вони координацію дій між собою проти повстанців, незважаючи на те, що самі перебувають на грані битви на півночі від м. Ракка, а Америка тим часом підштовхує народ Шаму обирати між злочинним режимом Асада та «ІДІЛ», або між SDF або повстанськими угрупуваннями, які конкурують між собою!

Що стосується впливу подій, які відбуваються безпосередньо на землі, то ми чуємо гарячкуваті розмови журналістів про необхідність переговорів. Спеціальний посланець ООН у Сирії де Містура заявив о четвер 26.05.2016: «Новий раунд мирних переговорів по Сирії буде розпочатий не раніше двох-трьох тижнів, як мінімум. Рішення про це було прийнято після консультації у раді Безпеки ООН, що тривала дві з половиною години». У заяві говориться: «Де Містура проінформував раду щодо свого наміру розпочати наступний раунд переговорів у найкоротші строки, але цього однозначно не буде найближчі два-три тижні» («Німецьке інформаційне агентство» від 26.05.2016).

Утворюється враження, що причиною цієї затримки є очікування результатів битв та їх впливу на народний вибір. Після того, як на людей обрушилися вбивства, руйнування та виселення, т. з. «Вищий комітет по переговорам» мав засідання в Ер-Ріяді 26 –28.05.2016, де проголосив про те, що він надасть план комплексного рішення по Сирії. Комітет вважає, що необхідно усім боками докласти зусиль та повернутись за стіл переговорів; і одночасно з цим необхідно здійснити рішучі кроки по припиненню військової ескалації з боку режиму та його союзників, для чого необхідно випрацювати відповідний механізм під міжнародною опікою. Також необхідно дозволити гуманітарним організаціям якомога швидше прибути до зруйнованих районів, забезпечивши їм безпечний прохід.

Ці процеси повинна курирувати ООН. Необхідно втілити резолюцію ООН №2286 за 2016 р., яка стосується припинення бойових дій, разом із забезпеченням моніторингу ООН, який буде покладати на боки відповідальність за порушення та присуджувати каральні заходи проти тих, хто їх коїть («Аль-Арабія» від 29.05.2016). Роль, яку виконує цей комітет під опікою династії Саудів – агентів Америки, – полягає у тому, щоб адаптувати сирійський народ до прийняття плану щодо врегулювання конфлікту, запропонованого Америкою. Роль цього комітету не відрізняється у своїх наслідках , будь то битви, які відбуваються у Маре або у Східній Гуті між угрупуваннями, тому що усі ці наслідки ведуть до поневолення мусульман Шаму Америкою.

У повстанських угрупувань Сирії нема іншого виходу, окрім як вхопитися за вервь Аллаха, повністю відмовитись від регіональної та міжнародної допомоги та вийти з-під опіки американських агентів – Ердогана, династії Саудів та інших лакеїв. Якщо ж вони відмовляються від цього, то Америка зробить їх ножом, яким вона заріже революцію, а потім пустить їх різати один одного. Ми просимо Аллаха ﷻ повести прями шляхом наших братів до їх вищої мети та захистити цю благословенну революцію від її ворогів та синів-невігласів.


Газета «Ар-Рая»
Автор: Абдуллах Махмуд
25 Ша’бану 1437 р.х.
01.06.2016 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню