Що стоїть за підсиленням американського нападу на районі, підконтрольні організації «ІДІЛ»?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Абаді заявив о п’ятниці 17.06.2016 про повний контроль над м. Ель-Фаллуджа внаслідок місячної військової кампанії, розв’язаної іракськими силами та найманцями при підтримці з повітря з боку альянсу на чолі з Америкою. Але, незважаючи на заяви Абаді щодо повного контролю над містом, міністр оборони США Ештон Картер заявив, що «іракські сили контролюють частину Ель-Фаллуджи, а не усе місто» («Халідж онлайн» за 17.06.2016).

Міністр оборони Халед аль-Обейді у телефонному інтерв’ю «Agence France-Presse» заявив: «Ми почали о суботі о 5 ранку другий етап по звільненню Ніневії», – після чого додав, що: «Мета компанії – це звільнити Кайяру та створити з неї плацдарм для наступу на Мосул» («Аль-Хурра» за 18.06.2016). Джерела серед сил «Пешмерга», які підкоряються регіону Курдистан, розповіли агентству «Скай Ньюз Арабі», що американські сили уперше брали участь у загальному наступі з іракською армією на півдні Мосула. Відповідальний чиновник із «Патріотичного союзу Курдистану» в районі Махмур із провінції Ніневія на ім’я Рішад Калялі заявив агентству «Сумурія Ньюз», що «невеликі наземні та артилерійські частини із складу озброєних сил, яких розквартировано на військовий базі у Махмурі, надали допомогу озброєним силам Іраку, забезпечивши порядок на півдні та південному заході району Мухмурі взагалі на півдні провінції Ніневія», вказуючи на те, що «кампанія велась з метою убезпечити район від нападів терористичної організації «ІДІЛ»» («Аю-24» за 16.06.2016).

У Сирії т.з. «Демократичні сили Сирії» (SDF), організовані по переважно із ополчень по захисту курдського народу (YPG), при повітряній підтримці з боку США почали наступ на півночі провінції Алеппо на території, підконтрольні «ІДІЛ». Сайт «Аль-Арабія», посилаючись на свої джерела, заявив 18.06.2016: «Сили SDF при підтримці Америки знаходяться у 2 км. від центру м. Манбідж, який утримується організацією «ІДІЛ» на півночі Сирії». Згідно сайту «Ад-Дарар аш-Шамія», SDF захопили о четвер нові села у західних околицях Манбіджу після боїв з організацією «ІДІЛ». Військовий журналіст «Ад-Дарар аш-Шамія» заявив, що протягом декількох годин бойових дій між SDF та «ІДІЛ» сили SDF так і не змогли нанести рішучий удар та встановити контроль над селами Карбатія (що знаходяться у 24 км. від м. Ель-Баб), Ель-Яляній, Курт та Джакл («Ад-Дарар аш-Шамія» за 16.06.2016).

Повпред США у міжнародному альянсі проти організації «ІДІЛ» Бретт МакГрук заявив в інтерв’ю Крістіан Аманпур для «CNN», що організація «ІДІЛ» «підпала під тиск, якого іще раніше не було ані у Сирії, ані в Іраку». Він сказав: «Ми спробуємо щось вжити у найближчі два дні, особливо – у північних районах Алеппо», – після чого додав, що «уперше з початку міжнародного альянсу проти «ІДІЛ» ми бачимо, як ведуться наступальні дії з декількох боків одночасно. Ми ведемо крупну операцію у Сирії навколо м. Манбідж, який раніше розцінювався як центральний оперативний штаб «ІДІЛ». Ми впевнені, що напади на Париж та Брюссель планувались у цьому місті. А тепер вже ми його осаджаємо і протягом невеликої кількості днів ми увійдемо до міста». Далі він сказав: «Ми ведемо декілька наступальних операцій в Іраку. В Ель-Фаллуджі іракські війська змогли пробити лінію оборони «ІДІЛ» та зміцнитись та закріпитись на півдні міста. Операція вимагатиме не один тиждень , аде поки що усе іде добре» («CNN» за 17.06.2016).

Усі ці військові операції у Сирії та Іраку приваблюють увагу, але у той же самий час ззовні не видно, як Америка почала квапитись у прийнятті рішень по війні проти «ІДІЛ». Раніше її, чиновники, політики та військові говорили про те, що це буде затяжна війна, а тепер ми бачимо, як Америка за лічені дні почала підсилений наступ та досягла відчутних результатів на землі за допомогою надаваємої допомоги від іракських озброєних сил, а також іракських найманців та SDF. Усі ці зміни пов’язані з обставинами, які спричиняють тиск на адміністрацію Обами, які вимусили її починати приготування до швидкої перемоги над «ІДІЛ».

Перший такий випадок трапився в Орландо 12.06.2016. Незважаючи на заперечення Обамою та його адміністрацією якого б то не було зв'язку цієї події з «ІДІЛ», Обама був вимушений заявити: «Нема жодного прямого доказу того, що озброєна людина, яка влаштувала бійню в Орландо, отримувала інструкції від керівництва вказаної організації, відомої як «Ісламська Держава»»... Після чого він сказав, що, можливо, джерелом натхнення цього нападу стала ідея, «підхоплена із екстремістської інформації, поширюваної в Інтернеті». Нема ніяких доказів того, що ця кампанія є частиною великої схеми, як про це говорить Обама («BBC» за 14.06.2016). Тим не менш, даний напад був в загалом приписаний до «ІДІЛ», а це послугувало тиском на адміністрацію Обами. Його звинуватили у слабкості та у допущенні помилок у зовнішній політиці, що наразило на сумнів репутацію його адміністрації, яка підпала під критику. У той же самий час Обама не хоче завершити своє президентство в образі слабака, тому після засідання з радою національної безпеки з питання того, що трапилось в Орландо, президент Барак Обама заявив, що «організація «ІДІЛ» втрачає свій контроль на землях Іраку та Сирії, і кількість іноземних бойовиків, які приєднуються до цієї організації, відчутно скоротилось».

Далі він додав: «Організація «ІДІЛ» втратила половину території, яку раніше контролювала в Іраку, і втратить у майбутньому решту усього іншого. Також вона втрачає територію і у Сирії»... «Якщо говорити коротко, то наш альянс продовжує наступ, у той час як «ІДІЛ» стоїть в обороні». Обама сказав: «Наша мета – це розгром організації «ІДІЛ», і за два місяці ми збільшували темпи боротьби з цією організацією» («Аль-Хурра» за 14.06.2016). Усі ці заяви Обами є спробами показати, що його війна в Іраку та Сирії приносить свої плоди і що його політика буде ефективною.

До цього додається те, що демократична партія знаходиться зараз напередодні президентських виборів , та її заціпили останні події. Агентство «Reuters» при співпраці з «Ipsos» провело о п’ятниці соціальне опитування, яке показало, що Дональд Трамп скоротив розрив у своєму рейтингу відносно його опонента Хілларі Клінтон на президентських виборах у США після того, як кандидати виразили різноманітні думки стосовного того, якою повинна бути відповідь на найжорстокіший напад із застосуванням вогнепальної зброї у сучасній історії США. Дослідження, проведені з понеділка по п’ятницю, показали, що Клінтон, як кандидат від Демократичної партії, відривається від Трампу на 10,7 пункти по рейтингу перед початком виборів, які повинні будуть відбутись у листопаді цього року. Це нижче 14,3 пунктів, які розділяли раніше кандидатів до останньої неділі, коли відбулось масове вбивство від рук озброєного американця афганського походження у нічному клубі для гомосексуалістів, внаслідок чого загинуло 49 осіб в Орландо, штат Флорида («Reuters» за 17.06.2016). И тому інцидент, залишений без відповіді та будь-яких конкретних досягнень, буде спричиняти суттєвий вплив на результати президентських виборів, а це утворює в американського виборця негативні враження про адміністрацію Демократичної партії.

Але усі ці перемоги, якими розкидається Обама, чи включають вони Ракку та Мосул? Відповідь на це питання виходить зі слів радниці по національній безпеці США Сьюзан Райс, яка заявила під час семінару, влаштованого газетою «Washington Post», що досягнутий сталий прогрес у війні проти «ІДІЛ» , але що вона впевнена у неможливості захоплення Мосулу в Іраку та Ракки у Сирії в організації «ІДІЛ» перш, ніж завершаться президентські повноваження Барака Обами наприкінці поточного року... Після чого вона додала: «Я не можу із впевненістю сказати, що такий крок буде успішним», – вказуючи на те, що війна з «ІДІЛ» вимагатиме часу («Аль-Кудс аль-Арабі» за 10.06.2016). Директор ЦРУ Джон Бреннан заявив: «на жаль, незважаючи на усі успіхи, досягнуті нами у боротьбі проти «ІДІЛ» на поле битви та у скороченні їх джерел фінансування, наші зусилля не увінчались зниженням самих можливостей цієї терористичної організації та її здатності поширювати свій вплив у світі».

Бреннан виразив стурбованість у зв’язку з поширенням «ІДІЛ» у Лівії. У той же самий час американський чиновник заявив , що альянс, очолюваний його країною, провів успішний наступ проти цієї організації, але додав, що у «ІДІЛ» «є велика кількість західних бойовиків, які можуть бути задіяні у нападах на Заході». Бреннан заявив, що для компенсації втрат у живій силі та території «ІДІЛ» може перейти більше до партизанської війни, яка виллється у частих нападах за кордонами підконтрольних їй територій («BBC» за 17.06.2016).

Це означає, що питання щодо військового рішення існування «ІДІЛ» не стоїть сьогодні на порядку денному у Америки, і вона веде успішні наступи лише через вибори у країні. Для цього адміністрація Обами почала дії, які привели до помітного прогресу по захопленню міст, підконтрольних «ІДІЛ», як це відбувається сьогодні у м. Манбідж, яке МакГурк описав «оперативним штабом «ІДІЛ»», або ж адміністрація Обами вбиває якусь важливу особистість із середовища «ІДІЛ», використовуючи це як акт помсти, який підіймає рейтинг Демократичної партії.

Газета «Ар-Рая»
Автор: Абдуллах Махмуд
17 Рамадану 1437 р.х.
22.06.2016 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню