Мета візиту Мухаммада ібн Сальмана в Америку

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У своєму довгому та тривалому візиті до Сполучених Штатів заступник наслідного принца Саудівської Аравії, міністр оборони, син короля Мухаммад ібн Сальман ібн Абдуль-Азіз здійснив декілька турів в американські міста, де він зустрівся з низкою високопосадових керівників американської адміністрації, роботодавцями та бізнесменами. Він зустрівся з держсекретарем США Джоном Керрі, міністром оборони Ештоном Картером та спікером Палати представників Конгресу США Полом Райаном. Також він зустрівся з великою кількістю лідерів та членів Конгресу від Республіканської та Демократичної партій. Також він зустрівся з директором національної розвідки Джеймсом Клеппєром та головою Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Джоном Бреннаном.

Він також провів низку зустрічей з американськими економістами, бізнесменами, представниками американських закладів та компаній та офіційними представниками торгово-промислових кіл, яких супроводжувала група міністрів. Іще він зустрівся з представниками Національної економічної ради в адміністрації Обами та обговорив його план економічної реформи, яка називається «Бачення 2030». А також було проведена нарада у присутності секретаря казначейства США Джека Лу, міністра енергетики Ернєста Моніса та міністра торгівлі Пенні Пріцкера. Окрім того, принц зустрівся з головою Торгівельної палати США Томасом Донохью.

Візит Ібн Сальмана у Каліфорнію – штат на західному узбережжі США – був досить важливим, тому що там розташовані крупні електронні компанії у Силіконовій долині і там виробляється багато видів продукції сучасних технологій, які є основою американської економіки. Більше того, ці технології вважаються опорою сили самих США. Ібн Сальман провів декілька зустрічей з низкою керівників цих компаній.

Після цього його прийняв президент США Барак Обама в Овальному кабінеті Білого Дому так, як приймають голів держав. Адже, відповідно до звичаю, так приймають президентів, а не посадових осіб. Мухаммаду ібн Сальману було надано гостинність, і він був прийнятий подібно голові держави .
Зовсім не важливо, що вони обговорювали на цій зустрічі, але важливо те, хто представляв Саудівську Аравію на ній. Вони обговорили питання, які були обговорені раніше з королем та його наслідним принцом – такі, як історичні двобічні відносини між країнами та взяте США зобов’язання вести співпрацю з королівством, оскільки у цьому криються інтереси двох держав, а також робота з королівством для підтримання безпеки та стабільності регіону Близького Сходу та протистояння викликам у ньому. Але важливіше усіх цих тем було обговорення економічного бачення Ібн Сальмана – «Бачення 2030» – відносно королівства. Президент Обама схвалив це бачення, економічні програми Саудівської Аравії та зміцнення співпраці з нею у майбутніх планах.

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр, який був прес-секретарем Ібн Сальмана під час візиту, високо оцінив цю зустріч та охарактеризував її позитивною. Зі свого боку, Білий Дім заявив, що президент Обама обговорив разом з принцом Мухаммадом ібн Сальманом теми, пов’язані зі шляхами підтримки іракського народу у їх боротьбі проти організації «ІДІЛ» і важливість здійснення політичного переходу у Сирії, де режим Башара Асада не буде його частиною.

У розпал цих зустрічей, які принц провів з офіційними особами США і які показали його як впливового лідера багатої та крупної регіональної держави, Ібн Сальман зосередив свою увагу на важливості американо-саудівського союзу. Він сказав: «Сьогодні я знаходжусь у країні, яка є нашим союзником, у дуже нелегкий час. Регіон, в якому ми проживаємо сьогодні, повний ризиків, будь то через нестабільність деяких країн, або втручання у справи окремих держав, або тероризму».

Це – третій візит Ібн Сальмана в Америку протягом одного року. Перший візит був у супроводі наслідного принца Мухаммада ібн Наіфа, другий – у супроводі свого батька – короля Сальмана, а третій – це нинішній візит, який здійснює сам Ібн Сальман на чолі великої офіційної делегації. Перший візит був під керівництвом Мухаммада ібн Наіфа, другий візит був при супроводі його батька. А цей візит був його особистим, без партнера та спадкоємця.

Мухаммед ібн Сальман своїм візитом хотів проявити своє абсолютне лідерство у Саудівській Аравії і хотів вказати на те, що він є наступним королем королівства і що він замінить свого літнього батька, а наслідний принц Мухаммад ібн Наіф не може більше конкурувати з ним за керівництво країною, особливо після того, як була зруйнована монополія Наіфа у стосунках з Америкою в області безпеки. Мухаммад ібн Сальман зміг обсудити з американською стороною питання, які стосуються безпеки та розвідки у присутності голови розвідки Саудівської Аравії Халіда аль-Хумайдана, який підкоряється йому.

Америка у минулому сумлінно співпрацювала з Мухаммадом ібн Наіфом у питаннях безпеки та тероризму , і це відбувалось протягом минулих п’ятнадцяти років з точки зору того, що він є першим відповідальним за цю справу, і у якості тієї особи, якою він став пізніше , – традиційного спадкоємця короля Сальмана, тому що він став першим наслідним принцом. Але своїм візитом Ібн Сальман перехопив повноваження Ібн Наіфа, і Америка була вшанована його особистою присутністю у якості першої людини Саудівської Аравії у зв’язку між Ер-Ріядом та Вашингтоном. Таким чином, був зміщений Ібн Наіф, з його ж згоди тат схвалення. Це – найважливіша мета цього візиту.

Друга важлива мета візиту була чисто економічною. Ібн Сальман за допомогою свого візиту прагне добитись прихильності американців, даючи їм величезний пакет прямих інвестицій у державних облігаціях, а також інші пакети, пов’язані з приватними інвестиціями в американські компанії. Білий Дім радісно прийняв прагнення Саудівської Аравії до економічних реформ та підкреслив прагнення США стати ключовим партнером у наданні допомоги Саудівські Аравії у здійсненні амбіційної програми економічних реформ. Тут під цією програмою мається на увазі та сама програма, яка розв’язує руки приватного сектора у Саудівській Аравії, нав’язує роботу з механізмами ринку, скорочення робочих місць та скорочення допомоги, яка надається Саудівській Аравії фізичним особам, а також зменшення усіх видів урядової допомоги. А найголовніше із усього цього – це приватизація економічних активів уряду, у тому числі – приватизація нафтової компанії «Aramco» та продаж її акцій на фондових біржах. Ця компанія вважається однією із найбільших у світі, вона здобуває 13% від загального обсягу виробляємої у світі нафти. Ця саудівська програма, якою керує американський підопічний Ібн Сальман, показує, наскільки він став рабом американської капіталістичної економіки, і показує збільшення його впливу у Саудівській Аравії, який став дорівнюватись (якщо не став більше) впливу самого короля, не кажучи вже про вплив наслідного принца Мухаммада ібн Наіфа.

Примітна у цьому візиті зустріч Ібн Сальмана з крупними інвесторами величезного американського фінансового ринку – Wall Street – і його зустріч з директорами найбільших компаній (компанії Силіконової долини). Це показує, що крупні американські керівники, бізнесмени та виробники самі благословили Ібн Сальмана, обрали його та поставили на чолі саудівської держави як місцевого лідера для найбільш важливої країни Близького Сходу, який буде слугувати американським інтересам з усією підлістю та низькістю.

Газета «Ар-Рая»
Ахмад аль-Хутваній
22.06.2016
17 Рамадану 1437р.х.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню