Що стоїть за серією вибухів у Туреччині? І яке відношення це має до сирійської революції?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Було проголошено про загибель сорока чотирьох та про поранення двохсот дев’яти людей внаслідок вибухів в аеропорту Ататюрка у Стамбулі 28.06.2016. Цей аеропорт відомий тим, що представляє собою серце туристичної індустрії у Туреччині і вважається найактивнішим аеропортом у світі.

У минулому році його послугами скористався 61 млн. людей. Таким чином, вибух розцінюється як найбільш важливий та небезпечний із усіх вибухів, що стались у Туреччині з 2013 року.

Людина не може бути впевненою у тому, що хтось конкретний скоїв певну дію, коли чує взаємні звинувачення з обох сторін, окрім як після того, коли для неї стає ясним те, хто ж насправді його скоїв. А тому можна перелічити по пальцях існування обставин, умов та заяв, які лунають ту і там, і те, кому вони вигідні. Необхідно розуміти, що є міжнародні колонізаторські сили, що працюють в їх інтересах. Окрім того, не варто забувати про Росію, яка скоїла ряд вбивств ісламських діячів із Середньої Азії та Кавказу, що проживають у Туреччині. Для цієї роботи Росія використала чеченських агентів Кадирова, ставленика Росії у Чечні, який 10.02.2016 сам признався на Першому російському каналі, що відправляє своїх шпигунів, щоб ті проникли у лави «ІДІЛ» та боролись з ними зсередини.

Серії вибухів, які струсонули Туреччину, почались у Рейханли 11.05.2013. Тоді загинуло п’ятдесят одна людина, і Туреччина заявила, що у цьому замішана Сирія. Ердоган почав наполягати на сухопутному вторгненні у Сирію, проте Америка відкинула це. Тоді Ердоган вирушив в Америку та зустрівся з Обамою 16.05.2013, а коли повернувся, то виразив відмову від свого наміру про вторгнення.

З початком 2015 року по країні знов пролунали вибухи. Жінка-смертник атакувала туристичний об’єкт у Стамбулі 06.01.2015 та вбила одного поліцейського. Пізніше з’ясувалось, що вона належала до угрупування марксистів. Потім був вибух у Суручі 20.07.2015, в якому загинуло тридцять чотири людини. В організації вибуху звинуватили «ІДІЛ». Після цього Америка попросила турецьку владу відкрити авіабазу Інджірлік для її літаків, щоб вона змогла бомбардувати повстанців Сирії, спираючись на цю базу, а також закликала взяти участь у цьому Туреччину під керівництвом НАТО. Після вибухів була досягнута домовленість 24.07.2015 про відкриття цієї бази для Америки,і вже наступного дня Туреччина стала брати участь в альянсі на американському боці проти «ІДІЛ».

10.10.2015 и. У цьому вибуху була звинувачена організація «ІДІЛ», що утворило умови для вигідного Ердогану переобрання депутатів турецького парламенту 01.11.2015. Британські агенти працювали у той час над порушенням безпеки та стабільності у Туреччині заради скинення влади Ердогана. На попередніх виборах 07.06.2015 партія Ердогана зазнала поразки, і він не зміг тоді лише силами своєї партії створити уряд. Після цього він почав настирливо добиватись того, щоб його партія змогла самостійно створити уряд і не пов’язувати стабільність існування цього уряду з якої-небудь стороною, тому що коаліційні уряди раніше вже були причиною відсутності безпеки та стабільності. Ердоган виніс користь із вибухів, що сталися, заручився підтримкою людей та отримав перемогу на виборах.

12.01.2016 у районі Султанахмет у Стамбулі стався вибух, внаслідок якого було вбито в десять людей серед туристів, більша частина яких була із Німеччини. В організації вибуху була звинувачена організація «ІДІЛ». Цей вибух не був влаштований в інтересах Туреччини, навпаки, він вдарив по її туризму та створив їй імідж небезпечної країни. Багата кількість російських туристів не змогла потрапити до Туреччини з причини заборони з боку Росії після того, як Туреччиною був збитий російський військовий літак. Після цієї події Росія сильно розгнівалась на Туреччину, призупинила з нею торгівлю, обмежила потік російських туристів у країну та інше. Росія висунула вимоги на адресу Туреччини для відновлення туризму, і Туреччина прийняла їх, про що сказав прем’єр-міністр Росії Мєдвєдєв.

17.02.2016 стався вибух усього лише у 400 метрах від будівлі МВС в Анкарі, що уніс за собою двадцять вісім життів із числа обслуговуючого персоналу турецьких ВПС. Пізніше було з’ясовано, що вибух був справою рук РПК («Робоча партія Курдистану»). Уряд Туреччини тут же заявив, що відповідальність за вибух лежить на партії «Демократичний союз», яка представляє собою вид курдського правління на півночі Сирії. Проте Америка заявила, що сторона, відповідальна за вибух, не відома. Партія «Демократичний союз» відкинув звинувачення у вибуху і навіть, навпаки, звинуватила в організації вибуху сам турецький уряд. Вибухи припали як раз на час сперечань між Туреччиною та США щодо ролі цієї партії, і Америка відмовилась визнати її терористичною та атакувати. Тоді турецька армія 13.02.2016ити позиції цієї партії всередині Сирії .

19.03.2016 стався вибух у Стамбулі, скоєний смертником, що уніс життя чотирьох людей та поранив тридцять шість, більша частина із яких була іноземцями, у тому числі троє вбитих та одинадцять поранених були єврейськими туристами, які приїхали із «Ізраїлю». Цьому вибуху передував вибух в Анкарі 13.03.2016, що привів до смерті тридцяти п’яти людей із числа громадян Туреччини. Тоді уряд Туреччини звинуватив у підготовці цього вибуху РПК, після чого почав широку кампанію у тих областях, де присутні сепаратистські послідовники РПК, особливо її проанглійського крила. Європа розкритикувала Ердогана за те, що він розправляється з академіками, які підписали петицію з критикою урядової кампанії, а вибухи 19.03.2016 є нібито посланням європейцям у тому, що «терористи нанесуть удар і по вам, і по євреям, у той час як уряд Туреччини бореться проти курдських сепаратистів та критично налаштованих академіків».

Що стосується останніх вибухів, що трапились 28.06.2016 в аеропорту Ататюрка, то Ердоган заявив про це наступне: «Уряд Туреччини буде боротись з тероризмом, хто б за ним не стояв. Туреччина – єдина батьківщина, яку неможна розділяти». Проте він так і не звинуватив жодний бік у скоєному. Американці ж поквапились звинуватити у цьому «ІДІЛ». Майкл Маккол, голова комітету внутрішньої безпеки при Палаті представників США, заявив, що «чеченець Ахмад Чатаєв, що обіймає посаду, порівняну з помічником міністра озброєних сил «ІДІЛ», був керівником цієї атаки». Джон Бреннан, голова американської розвідки (ЦРУ), заявив, що «напад на аеропорт Ататюрка у Стамбулі носить ознаки дій «ІДІЛ»», незважаючи на те, що Туреччина не підтверджувала цього . Внаслідок цього Ердоган потім заявив: «Ймовірніше усього, за цим стоїть «ІДІЛ».»». Проте організація «ІДІЛ» не взяла на себе відповідальність за цей напад, через який обставини склались таким чином, що турецький уряд був вимушений повернутись до початкового стану, тобто примиритися з усіма державами, з якими у нього до цього траплялись розбіжності, чиї назви перелічив прем’єр-міністр Туреччини Йилдирим: «Росія, , «Ізраїль», Єгипет та Сирія». Туреччина вирішила свої проблеми з Росією та «Ізраїлем», почала працювати у загальних інтересах з режимом ас-Сіси в Єгипті, і навіть почали поступати новини про те, що Ердоган веде переговори з тираном Башаром Асадом.

Туреччина є світською державою на ісламській землі, як про це сказав Ердоган у 2011 році після того, як почалась революція в Єгипті проти режиму, що втілював світськість . Туреччина погодилась з рішеннями, прийнятими на конференції у Відні минулого року по захисту світської ідентичності сирійського режиму. Російський міністр Лавров тоді заявив: «Якщо в загалом, то між нами нема протиріч у тому, які організації вважати терористичними, а які ні».

Туреччина почала давати погрозливі сигнали на адресу жителів Шаму, якщо ті не погодяться з дозволяючи сирійцям потрапити до Туреччини, щоб укритися на її території, або отримувати із Туреччини допомогу для війни проти режиму тирана. Також турецька сторона доволі свідомо відкривала вогонь по сирійським біженцям, внаслідок чого тоді загинуло одинадцять людей, у тому числі жінки та діти. За ці дії Ердоган отримав високу оцінку на інтерв’ю австралійському телебаченню 01.07.2016: «Припинення Туреччиною надання допомоги бойовикам та перекриття кордонів перед теми, хто їх спонсує, приведе їх до поразки через декілька тижнів або, принаймні, місяців».

Америка квапливо звинуватила організацію «ІДІЛ» у вибухах в аеропорту Ататюрка, перш ніж про це стала говорити Туреччина. Америка хоче, щоб жителі Туреччини відмовились допомагати жителям Сирії та приєднались до американської компанії проти їх братів, покінчивши з їх революцією. Для цього Америка намагається довести, що ця революція є справою рук терористів, які вбивають жителів Туреччини та шкодять її економіці. Ердоган же, у свою чергу, втілює брудні американські плани, утискаючи тим самим жителів Сирії. Для цього він помирився з Росією, яка є другою стороною, що втілює ті ж плани з тієї миті, як вона почала агресію проти сирійського народу 30.09.2015 за наказом Америки. Америка вдерлась у Сирію так само, як вдерлась і Росія, проте сирійська революція не схилилась перед нею. Тоді Америка зрозуміла, що необхідно спровокувати мусульман Туреччини та інших країн до того, щоб виступити проти революції та відмовити їй у допомозі та підтримці, відсторонити від неї громадськість та залишити революцію на самоті, що полегшить її придушення.

Розмах цієї змови проти революції Умми у Сирії величезний. Усі міжнародні, регіональні та місцеві сили під керівництвом шайтана – Америки – встали в один ряд у боротьбі проти цієї революції, і нема нікого, окрім Аллаха, Який захищає, оберігає та підтримує її, даруючи перемогу від Себе віруючим, адже Аллах є кращим помічником!

Газета «Ар-Рая»
Автор: Асад Мансур
1 Шавваля 1437 р.х.
06.07.2016 г.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню