Дещо нове на конференції іранської опозиції у Парижі

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Найбільша антиурядова іранська опозиція – «Трудящий народ» (PMOI) – провела конференцію у французькій столиці Парижі 09.07.2016. Ця конференція відрізнялась від попередніх, які проходять кожного року, а окрім того, вона зібрала більше 100 тисяч учасників із різних країн.

Конференції передували підготовчі дії міжнародних діячів та відомих західних дипломатів, серед яких був також Філіп Кроулі, колишній помічник держсекретаря США, який виступив проти Ірану зі своєю доповіддю під назвою «Криза на Близькому Сході. Яким є рішення?» та заявив: «Необхідно співпрацювати з режимами, які є сусідами Ірану, щоб встати перед обличчям небезпеки, яка іде від Тегерана», – після чого додав: «Неможна заперечувати роль Ірану на Близькому Сході, яка полягає у руйнуванні регіону , особливо – Сирії ». З другою доповіддю під назвою «Рік після підписання ядерної угоди» виступив Мітчелл Рейсс, колишній директор планування політики у Державному департаменті США, а також нинішній директор престижного Фонду політичних досліджень США. Мітчелл Рейсс закликав наступного президента США змінити політику у відношенні Ірану, сказавши: «Майбутній президент США повинен запевнити наших союзників у тому, що він буде працювати над пошуком стратегії у зміні режиму в Ірані».

Тон виступаючих на конференції був дуже високий, виражаючи незадоволеність іранським режимом . Лідер іранської опозиції Мірьям Раджаві не лише не обмежилась закликом до скинення режиму «Вілаят аль-факіх» (правління просвічених) в Ірані, але й з гіркотою розкритикувала адміністрацію Обами, сказавши: «Політика Америки в адресу Ірану жахлива та потягла за собою лиха для регіону». Вони заявила, що ядерна угода, підписана з Іраном, «іще більше збільшила злочинність Тегерана». Порушуючи свою ж звичку під час виступів говорити, переважно, світським та націоналістичним тоном, вона використала цього разу питання про сектантську меншість,сказавши: «Сунніти наражаються на жорстке поводження та репресії з боку режиму більше, аніж колись».

Проте здивування на конференції викликало присутність принца Саудівської Аравії Туркі аль-Фейсала, колишнього голови саудівської розвідки та колишнього посла у Вашингтоні та Лондоні протягом довгих років. Він був справжньою зіркою на цій конференції. Його присутність та його заклик разом з Мірьям Раджаві скинути режим в Ірані є прецедентом, бо раніше уряд Саудівської Аравії не займав такої позиції; зазвичай він не виражав настільки відкрито свою ворожнечу Ірану за допомогою відкритого надання грошей іранській опозиції. Присутність Туркі аль-Фейсала на конференції надихнуло її, а його промова однаково розпалила іранські та саудівські ЗМІ. Він заявив: «Режим Хомейні не приніс нічого,окрім руйнувань, сектантства та пролиття крові не лише в Ірані, але і в усіх державах Близького Сходу», – після чого, звернувшись до опозиції: «Повстання розгорається, і ми в ісламському світі стоїмо разом з вами своїми серцями , погоджуємось з вами, надаємо вам допомогу та закликаємо Творця виправити ваші помилки ». Потім він погрозливо звернув свою промову до іранського керівництва, сказавши: «Найкращим зараз для Хаменеі та Рухані є те, щоб бути уважними до своїх внутрішніх проблем, тому що опозиція досягне своєї мети і скине правління режиму «Вілаят аль-факіх» (правління просвічених)».

ЗМІ Саудівської Аравії, використовуючи свої ресурси, піддали цю конференцію широкому оприлюдненню. До числу таких ЗМІ відноситься офіційний саудівський канал «Аль-Ахбарія», який фінансується з боку держави. На цьому каналі Туркі аль-Фейсал ібн Абдуль-Азіз був представлений так, нібито він – офіційний представник Саудівської Аравії на конференції.

Проте реакція Ірану на ці заяви не примусили себе довго чекати; вона була гнівною та швидкою. На дані провокації міністр закордонних справ Ірану Мухаммад Джавад Заріф заявив: «Колишнього голову саудівської розвідки Туркі аль-Фейсала очікує участь колишнього президента Іраку Саддама Хусейна». Мохсен Резаі, секретар Ради по визначенню політичної доцільності, пообіцяв династії Саудів її зникнення, сказавши: «Наше послання династії Саудів таке: «Ми не гніваємося швидко, проте якщо ми розгніваємось, то вже тоді від династії Саудів не залишиться жодного сліду на землі»».

Новий виток ескалації стосунків між Саудівською Аравією та Іраном вказує на те, що ці держави увійшли у новий етап, який відрізняється від усього того, що було раніше. Вони вже перетнули накреслені червоні лінії, до яких раніше навіть не наближались, і, мабуть, найважливішою із цих ліній було невтручання у внутрішні справи один одного відкритим чином. Саудівська Аравія, зокрема, раніше прийняла для себе гасло про невтручання у внутрішні справи інших держав, так само як і виражала заборону іншим державам втручатись у її внутрішні справи. Проте її новий уряд після цієї конференції, здається, змінило свою точку зору і почало керуватись політикою втручання.

Складається враження, що Америка перед кінцем президентства Обами хоче розпалити регіон іще більше у підготовці до правління наступного президента, і участь великих американських дипломатів у конференції є явним тому доказом. Участь такої людини, як Туркі аль-Фейсал ібн Абдуль-Азіз, який вважається скритною та небезпечною людиною, вказує на те, що загострення стосунків між Іраном та Саудівською Аравією є вимогою саме у даний період часу. Від обох сторін вимагається виконання певних цілей:

1. Від Ірану вимагається послабити консервативну політику у правлінні та владі та привести до правління реформістський рух поміркованих політиків після того, як вони зазнали поразки у спробі прийти до нього за допомогою виборів, на яких вони перемогли нещодавно, тобто дозволити їм змагатися з Хаменеі за керівну посаду.

2. Від Саудівської Аравії вимагається послабити силу релігійних діячів всередині королівства та підсилити позиції т.з. «молодих» діячів, якими керує Мухаммад ібн Сальман, який в загалом і зокрема, прагне до моделі держави, в якій втілюватись глобальний капіталізм згідно з американським баченням .


Газета «Ар-Рая»
Автор: Мухаммад Хатавані
15 Шаваля 1437 р.х.
20.07.2016 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню